Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

350.000 de euro pentru comunități: OMV Petrom creează 10 afaceri sociale prin programul Fabricat în Țara lui Andrei

0

Cei 10 câștigători au fost selectați din peste 180 de idei înscrise în competiția de afaceri sociale Fabricat în Țara lui Andrei – ediția a 2-a

Fiecare idee de afacere socială va primi până la 32.000 de euro și consultanță de business pentru un an 20 de finaliști au primit 7 luni de consultanță și sprijin financiar de până la 1.500 de euro fiecare, pentru realizarea studiilor de fezabilitate.

În total, în cele două ediții Fabricat în Țara lui Andrei, OMV Petrom a acordat granturi de peste 700.000 de euro și peste 2.000 ore de consultanță pentru susținerea afacerilor socialenou create

Fabricat in Tara lui Andrei (2)

OMV Petrom a selectat 10 câștigători ai celei de-a doua ediții a competiției de afaceri sociale Fabricat în Țara lui Andrei. Programul susține idei de afaceri care rezolvă probleme sociale, generează locuri de muncă și aduc valoare economică și socială în comunitățile românești.Competiția Fabricat în Țara lui Andrei este finanțată de OMV Petrom și organizată în parteneriat cu Fundația NESsT.

„La patru ani de la prima investiție OMV Petrom în antreprenoriat social, ne bucurăm să vedem că am susținut business-uri viabile, cu doi ani vechime și un impact puternic – social și economic. Afacerile sociale pot fi o soluție pe termen lung pentru România. Ele creează locuri de muncă și venituri indirecte, aduc fonduri la bugetul local și, în același timp, adresează probleme sociale. Nu este ușor – în viața unui antreprenor social apar numeroase dificultăți – dar prin perseverență și „reinventare” constantă, afacerile sociale își pot demonstra viabilitatea. Fabricat în Țara lui Andrei nu e doar un program de granturi, ci și o școală de antreprenoriat social pentru oamenii cu inițiativă, care vor să schimbe în bine viața comunităților mici din România”, declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate, OMV Petrom.

Impactul afacerilor sociale în comunitate

Cei 10 antreprenori sociali își propun să genereze peste 35 de locuri de muncă în primul an de
activitate. De asemenea, în aceeași perioadă vor genera venituri pentru încă 78 de localnici. Dincolo
de beneficiile economice, valoarea unei afaceri sociale stă și în rezolvarea unor probleme în
comunitate. Printre domeniile abordate de cele 10 afaceri sociale se regăsesc: asigurare de îngrijire la
domiciliu pentru vârstnici, producție de plante aromatice, legume BIO, uleiuri vegetale sau accesorii
vestimentare cusute de mână. De asemenea, multe dintre afaceri își propun să instruiască oamenii
din comunitate pentru creșterea șanselor de angajare.

Mihai Zaharia, unul dintre câștigătorii acestei ediții: „Bunicel.ro are deja o componentă socială pe care, cu ajutorul finanțării OMV Petrom, vom avea șansa să o dezvoltăm. Dulcețurile noastre sunt produse cu ajutorul persoanelor din categorii defavorizate, iar fructele le preluăm de la mici producători din județul Argeș. Fabricat în Țara lui Andrei ne-a oferit șansa de a ne extinde ideea într-o altă localitate din județ, comuna Micești. Obiectivul nostru este să dezvoltăm comunitatea locală prin crearea a 6 locuri de muncă în primii 5 ani și prin achiziționarea fructelor de la localnici.”

Planurile de afaceri câștigătoare vor fi puse în aplicare în 10 comunități din 8 județe: Marca- Sălaj,
Poiana Câmpina și Scorțeni – Prahova, Mădulari – Vâlcea, Gura Ocniței – Dâmbovița, Berca – Buzău,
Aninoasa – Dâmbovița, Marghita – Bihor și pentru cei din Videle – Teleorman și Micești – Argeș.
Prima ediție a programului Fabricat în Țara lui Andrei a creat afaceri sociale în 7 comunități din
România. În doi ani, au fost generate peste 24 locuri de muncă permanente și 32 sezoniere.
Antreprenorii au pregătit, în cadrul afacerii sociale, peste 350 de persoane și au generat venituri
pentru 217 localnici.

Pe parcursul celor două ediții ale competiției Fabricat în Țara lui Andrei, OMV Petrom a oferit finanțări
în valoare totală maximă de 700.000 euro pentru dezvoltarea a 20 de afaceri sociale. Acestei investiții i
se adaugă aproximativ 2.000 de ore de consultanță oferite de Fundația NESsT, de care afacerile
sociale au beneficiat atât în etapa de incubare, cât și în primul an de la înființare.

Website: www.petrom.com și www.taraluiandrei.ro

Despre Fabricat în Țara lui Andrei

Fabricat în Țara lui Andrei este un program prin care OMV Petrom dorește să înființeze afaceri sociale pentru crearea de locuri de muncă și pentru rezolvarea unor probleme sociale în comunitățile în care compania activează. După obținerea finanțării, câștigătorii participă la ateliere de lucru în care învață cum să gestioneze eficient resursele primite, cum să răspundă provocărilor mediului de afaceri, dar mai ales cum să genereze plus valoare prin specificul afacerilor lor.

Principalele domenii de pregătire sunt: management financiar, legislativ, vânzări, marketing, distribuție etc.

Juriul Fabricat în Țara lui Andrei

Cele mai bune soluții de viitor au fost selectate de un juriu specializat format din:

 Mariana Gheorghe – CEO OMV Petrom
 Măriuca Talpeș – CEO Intuitext, Coproprietar Bitdefender
 Marius Ghenea – Director de Investiții 3TS Capital Partners
 Daniel Anghel – Partener taxe – Price Waterhouse Cooper
 Dragoș Chivu – CEO Digi Mobil Italia
 Cristian Nacu – Senior Adviser Enterprise
 Luiza Tomescu – Director Zone de producție Non-Operaționale și Servicii Tehnice, OMV Petrom
 Cristian Hubati – Director Unitate de afaceri Dezvoltare, OMV Petrom
 Adrian Măniuțiu – realizator Income Magazin

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil– Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație și energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 66 milioane bep în 2014. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual, operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 780 benzinării, la sfârşitul lui 2014. OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii 10 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual,impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 4,5%.

Despre NESsT

NESsT este o organizație non-profit internaţională ce îşi propune să rezolve probleme sociale critice în ţările cu pieţe emergente prin dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor sociale. NESsT operează în prezent în Europa şi America Latină. La nivel global în cei 17 ani de activitate, NESsT a lansat 160 de întreprinderi sociale în 10 ţări, a oferit sprijin financiar de peste 11 milioane de dolari şi a îmbunătăţit calitatea vieţii în mod direct a 400.000 de persoane şi a peste 2 milioane de oameni în mod indirect.

De la înfiinţarea sa în 2007 în România, NESsT a organizat 4 competiţii pentru întreprinderi sociale, având în prezent 9 întreprinderi sociale active în portofoliu şi alte 12 sprijinite prin diverse proiecte de consultanţă.

În cei 7 ani de activitate în România NESsT a oferit suport financiar în valoare totală de peste 1 milion de dolari.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.