Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

35 de ONG-uri fac apel pentru decenta in campania electorala

0

Apel pentru decență în campania electorală

Noi, organizațiile semnatare, facem un apel către toți candidații pentru funcții de demnitate publică, către partidele politice și către mass media să manifeste respect față de cetățenii români în timpul campaniilor electorale. Ne așteptăm ca partidele politice să propună candidați integri și competenți, și să se delimiteze de atitudinile extremiste și anti-democractice. Respingem categoric demagogia și populismul, retorica naționalistă și extremistă din campania electorală menite să mascheze grosolan lipsa de pregătire, de soluții, de programe, de proiecte pentru administrația locală.

Deși apreciem drept benefică implicarea oamenilor proveniți din societatea civilă în politică și în administrația publică, considerăm că autoproclamarea drept reprezentanți ai societății civile „autentice” de către candidați pentru funcții de demnitate publică în România este o dovadă de ignoranță, de indecență și de desconsiderație față de cetățeni. Credem că protestele din ultimii ani au demonstrat că societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei.

Avem nevoie într-adevăr de lideri politici care să creadă în mod sincer în valorile societății civile. În opinia noastră, acestea coincid cu valorile democratice europene, bazate pe principiile societății deschise, pe respectul pentru diversitate și pentru libertatea de conștiință. În contextul regional în care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minorităților și libertatea de conștiință, sunt în pericol chiar și în democrații considerate până acum drept consolidate, în România derapajele naționaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt în acest moment cu atât mai periculoase.

Cerem partidelor politice să dea dovadă de responsabilitate și să nu susțină candidați și programe care promovează extremismul și intoleranța. Ne exprimăm încrederea că cetățenii României și profesioniștii din mass media vor da dovadă de discernământ și spirit critic pentru demascarea și sancționarea la vot a imposturii și a indecenței din spațiul politic.

Semnatari:

Academia de Advocacy
ActiveWatch
Agenția Împreună
Alături de Voi
Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Civitas ’99
Asociaţia ACCEPT
Asociaţia Miliţia Spirituală
Asociaţia Pro Democraţia
Asociaţia Română pentru Cultură Educaţie şi Normalitate
Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni
Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Centrul de Resurse Juridice
Centrul pentru Studiul Democraţiei
Centrul FILIA
Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Centrul pentru Jurnalism Independent
Consiliul Tineretului din România
Dizabnet – Reţeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităţi
ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
Expert Forum
Federaţia VOLUM
Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Fundaţia pentru Parteneriat
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Fundaţia Comunitară Bucureşti
Fundaţia PACT
Fundaţia Estuar
Funky Citizens
Institutul pentru Politici Publice
Societatea Academică din România
TERRA Mileniul III

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.