Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

318 milioane de euro ar fi putut ajunge la ONG-uri în 2014 prin Legea sponsorizării

0

 Ø  Doar 21% dintre firmele care au avut profit în 2014 au înregistrat cheltuieli de sponsorizare

Ø  Companiile pot direcţiona şi mai mulţi bani – de la 1 ianuarie 2016 plafonul pentru cifra de afaceri creşte de la 0,3% la 0,5%

Ø  87% dintre IMM-uri cunosc Legea sponsorizării, însă doar 52% au folosit-o în 2014

Grafic_Domeniile cattre care au directionat companiile fonduri prin Legea sponsorizarii

 

Deşi facilitatea fiscală oferită de legea sponsorizării este cunoscută de 87% dintre IMM-uri, doar 52% dintre companiile respondente spun că au direcționat fonduri cu ajutorul acestui mecanism către sectorul neguvernamental în 2014 – conform sondajului Cum văd ONG-urile și IMM-urile legea sponsorizării?, realizat de HOSPICE Casa Speranței, EY Romania și Asociația pentru Relații Comunitare, în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2015. Cele trei organizații au lansat astfel o dezbatere pentru promovarea Legii sponsorizării, aflată în vigoare de 21 de ani și care nu beneficiază de promovarea necesară pentru a ajuta la direcționarea fondurilor de la companii către organizațiile non-guvernamentale.

Ieri a fost lansată a doua ediţie a acestei cercetării care analizează nivelul de notorietate a Legii sponsorizării, dar și modul în care a fost utilizată în ultimele 12 luni de către ONG-urile și IMM-urile din România.  La cele două chestionare online aplicate anul acesta au răspuns în total 75 de reprezentanți ai IMM-urilor și 107 de reprezentanți de ONG-uri.

Principalele concluzii ale raportului lansat ieri includ şi următoarele:

  • Cele mai multe dintre companii au direcționat fondurile către educație (27%), protecție socială (20%), sănătate (19%), sport (17%), în timp ce doar 11% pentru artă și 6% pentru mediu.
  • Spre deosebire de anul 2014 când 86% dintre ONG-uri cunoșteau această facilitate fiscală și 14% care nu o cunoșteau, în 2015 procentul celor o cunosc crește la 90% în timp ce 10% spun nu o cunosc.
  • Principala metodă folosită de ONG-uri ca să convingă companiile să își redirecționeze banii prin facilitatea 20% este apelarea la prieteni comuni sau cunoscuți, contactul direct/în persoană, urmat de contactul prin telefon și de solicitarea directă prin poșta electronică.
  • În răspunsurile primite de la ONG-uri, cea mai des menționată persoană care se ocupă de promovarea facilității 20% este președintele organizației.

Care este potenţialul?

Potrivit datelor furnizate de ANAF, în 2014, 137.909 de societăți comerciale au realizat profit. Dintre acestea doar 28.545, reprezentând 21% din total, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcționată anul trecut fiind de peste 554 de milioane de lei. Din analiza datelor privind cifra de afaceri și impozitul pe profit pentru 69.000 de companii și extrapolarea acestora la datele furnizate de ANAF, HOSPICE Casa Speranței, EY România și ARC au concluzionat că suma totală care putea fi direcționată de companii către sectorul non-profit prin sponsorizare în 2014 ajunge la 1.412.412.395 de lei, echivalentul a 318 milioane de euro.

Ce s-ar putea face cu aceşti bani?

HOSPICE a întrebat alte două ONG-uri ce ar putea face cu o treime din această sumă. Potrivit Simonei Beldiman de la SOS Satele Copiilor, o treime din cei 318 milioane de euro ar putea finanța un program de 3 ani pentru copiii din familii defavorizate din mediul rural din România. Astfel, cu aceşti bani, organizaţia ar putea asista 126.000 de copii aflați în risc din 2.800 de comunități rurale, eliminând riscul de abandon iminent pentru 3.000 de copii. La rândul ei, reprezentanta Asociației MaiMultVerde, Anamaria Bogdan, apreciază că o altă treime din bani ar acoperi, printre altele, împădurirea a 2000 hectare de teren sau realizarea unui sistem de bike sharing integrat în 20 orașe din țară.

Cu o treime din acești bani, s-ar putea construi în România 16 de centre de îngrijiri paliative, care să ofere servicii gratuite pentru 32.000 de persoane cu boli incurabile pe o perioadă de 12 luni”, a arătat și Laszlo Bodor, Director de Fundraising și Comunicare la HOSPICE Casa Speranței. „Centrul HOSPICE din București deschis în 2014 este un exemplu de proiect finanțat și din fondurile direcționate utilizând Legea sponsorizării, cu o investiție totală de 5,7 milioane de euro, incluzând costurile operaționale pentru primele 9 luni de funcționare. Peste 40% din fondurile din România au provenit de la companii, având la bază contracte de sponsorizare”, a adăugat el.

Ce aduce nou Legea sponsorizării în 2016?

Legea Sponsorizării nr. 32/1994, care este în vigoare în România de 21 de ani, permite societăților comerciale să direcționeze fără niciun cost până la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale, în limita a 0,3% din cifra de afaceri. Această facilitate fiscală este încă puţin cunoscută în rândurile companiilor – doar 21% dintre firmele care au realizat profit în 2014 au utilizat-o pentru a direcționa fonduri către organizațiile non-guvernamentale, conform datelor ANAF.

Vestea bună pentru anul viitor legat de sponsorizări este că plafonul de 0,3% din cifra de afaceri va crește la 0,5%, ceea ce permite o creștere semnificativă a sumelor care pot fi direcționate către organizații neguvernamentale. Astfel, începând cu anul 2016, companiile care doresc vor putea contribui şi mai mult la proiecte pentru dezvoltarea comunităţilor în care operează. În plus, Codul fiscal prevede posibilitatea reportării de la un an la altul, în decursul unei perioade de 7 ani, a cheltuielilor de sponsorizare eligibile pentru credit fiscal (diminuare a impozitului pe profit de plată). Prevederea, care este deja în vigoare, dă practic sponsorului posibilitatea de a-și recupera în viitor, pe seama creditului fiscal, întreaga sumă acordată cu titlu de sponsorizare, chiar dacă nu a obţinut profit în anul fiscal de referință. În intervalul de 7 ani, compania are timp să îşi îmbunătăţească rezultatele financiare şi să-și diminueze astfel impozitul pe profit datorat cu cheltuielile cu sponsorizarea efectuate în anii fără profit sau mai puțin profitabili. ”, subliniază Mihaela Vasilescu, Manager Asistență Fiscală la EY România.

Elena_Badea

La evenimentul care a avut loc ieri la Centrul de îngrijire paliativă HOSPICE din Bucureşti, au fost invitate și Mirela Nemțanu din partea companiei L’Oréal și Adina Ionescu din partea Lemet, care au vorbit despre felul în care propriile companii folosesc facilitățile oferite de Legea sponsorizării pentru a sprijini diverse cauze sociale.

Despre organizatori

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară, care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.

Organizația își desfășoară activitatea în Brașov și București, îngrijind copii și adulți diagnosticați cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.

Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) sprijină̆ filantropia în România din 2003. ARC învață ONG-urile să atragă transparent fonduri locale, într-un mod care respectă oamenii pe care îi ajută și pe care se pot baza pe termen lung și ajută companiile și donatorii să găsească organizațiile și cauzele care li se potrivesc și să urmărească ce s-a întâmplat cu banii. Organizația sprijină oamenii din orașele din toată țara să se organizeze în fundații comunitare și să-și rezolve singuri problemele locale, precum și să construiască sisteme care funcționează și ajută organizațiile găsească resurse pentru a-și îndeplini misiunea.

EY România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România este cel mai dorit angajator în România dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence și Catalyst. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.