Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

30 de școli din București, Ploiești și Alexandria beneficiază de consultanță gratuită prin ProfAid, programul pentru integrarea în școli a copiilor cu tulburări de dezvoltare

0

ProfAid, programul pentru integrarea în școli a copiilor cu tulburări de dezvoltare, anunță astăzi lista celor 30 de școli din București, Ploiești și Alexandria care vor beneficia gratuit de cursul de formare a cadrelor didactice. La finalul proiectului, minim 750 de cadre didactice vor deține cunoștințe, metodologii și instrumente de lucru valoroase, pentru integrarea în școală a copiilor cu tulburări de dezvoltare și pentru managementul comportamental al claselor de elevi. Cursul se desfășoară pe o perioadă de 5 luni și este în proces de acreditare de către Ministerul Învățământului. Proiectul este derulat de ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată) și finanțat de Kaufland România.

Detalii suplimentare sunt disponibile la adresa web profaid.atca.ro.

La preselecția pentru cele 30 de locuri gratuite s-au înscris peste 100 de instituții școlare. Dintre acestea, luând în calcul numărul de copii aflați în grupul țintă al programului, dar și interesul manifestat de cadrele didactice, au fost selectate școlile ale căror cadre didactice vor beneficia gratuit de pregătire și consultanță. Lista instituțiilor selectate este disponibilă pe profaid.atca.ro.

Proiectul ProfAid vizează pregătirea profesorilor claselor 0-8 în vederea utilizării celor mai eficiente tehnici de modelare comportamentală, sisteme de motivație și recompensare, pentru ca orice copil cu dificultăți să poată fi susținut și integrat în colectivitate. Cursul include atât componenta teoretică, sub forma unui seminar de 4 ore concretizat într-un kit de sprijin pentru cadrele didactice, cât și componenta practică – specific, consultanță 1 la 1 și chiar analiză comportamentală gratuită pentru copiii ce manifestă tulburări grave de comportament.

Întrucât s-au primit solicitări pentru desfășurarea programului de la educatori, învățători și profesori din toate județele țării, aceștia motivând necesitatea imperioasă a unei astfel de inițiative la nivel național, ATCA este în prezent în căutare de soluții financiare – sponsorizări – pentru extinderea ProfAid la nivel național.

Interesul pentru acest curs ne-a depășit așteptările – cadre didactice din toată țara, atât din învățământul primar și gimnazial, cât și chiar din cel preșcolar, au depus candidaturi sau au solicitat extinderea ProfAid și în județul lor. Pentru ATCA, ar fi o realizare semnificativă să putem extinde acest proiect la nivel național. Totul depinde, însă, de resurse – atât umane, cât și financiare” declară Anca Dumitrescu, președinte ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată)  și specialist acreditat internațional în terapia ABA.

„Într-o societate dinamică, precum cea în care trăim, ProfAid Kit încearcă să ne ofere soluții pentru integrarea tuturor copiilor în comunitate. Terapeuții lucrează împreună cu noi, profesorii, pentru a putea să asigurăm elevilor cu care lucrăm, dar si propriilor copii de acasă, un echilibru emoțional, o viață bună și un mediu cât mai plăcut la școală. Pe viitor așteptăm programul și în varianta pentru părinți!” a spus  Nicoleta Beliciu,  Școala Gimnazială nr. 193 Orizont.

Kaufland România s-a alăturat cu bucurie programului Profaid. Rolul educației pentru copiii cu tulburări de dezvoltare este esențial, iar noi susținem integrarea micuților în școală, pentru a avea șanse la o viață autonomă” a declarat Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În decembrie, profesorii vor parcurge modulul teoretic al cursului – soluții concrete pentru managementul la clasă al comportamentelor dificile și a tulburărilor severe de comportament (autism, autism mozaicat,  ADHD, Asperger, ADD, Sindrom Rett, Sindrom Neuronal – Motor și orice alte tulburări neuropsihice). Astfel, pentru transferul de tehnici specifice de interacțiune, se va folosi un suport de lucru – kit-ul ProfAid – creat special pentru această ocazie, ca bază pentru un curs teoretic și aplicat. În lunile următoare, cursurile se vor concentra pe componenta practică. Se vor desfășura, astfel, consultații săptămânale, dar și de evaluare specializată și gratuită pentru acei elevi care manifestă simptome de tulburări severe de comportament. La începutul anului viitor, materiale dezvoltate pentru această ocazie, precum și rezultatele în sine ale proiectului, vor fi publicate online, pe profaid.atca.ro, ca text și multimedia, pentru a oferi sprijin și acelor cadre didactice neimplicate direct în proiect, dar și părinților sau chiar elevilor interesați.

Despre ATCA

Înființată în 2008, ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile în programele de intervenție pentru copiii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist și s-a specializat în domeniul de formare a terapeuților ABA (Applied Behavior Analysis) din România. MISIUNEA ATCA este de a sprijini prin terapie specializată (1:1) recuperarea copiilor care suferă de tulburări comportamentale de nivel mediu (ADHD și ADD) sau sever (Autism) și de a oferi cursuri de formare, metodologii și instrumente actuale, dovedite științific ca fiind cele mai eficiente în îndrumarea și managementul tulburărilor de comportament. Cursurile de formare se adresează tuturor celor implicați în dezvoltarea copiilor atipici: părinți, profesori, educatori și terapeuți. ATCA este si singura instituție din România care formează și acreditează terapeuți ABA, având cei mai buni analiști comportamentali din România. ATCA a înființat 2 centre de terapie ABA, unde 139 de copii sunt integrați în programe de recuperare. În ultimii 9 ani, terapeuții ATCA au consiliat peste 1000 de cadre didactice și părinți prin intermediul a zeci de tipuri de programe menite să faciliteze interacțiunile cu copiii cu tulburări din spectrul autist. Detalii la zi despre proiectele asociației aflați pe www.atca.ro.

Despre Kaufland

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1250 de magazine în 7 țări și o rețea de 116 magazine în România. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor noastre de CSR sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale. Pe lângă educație, sprijinim proiectele dedicate protecției mediului înconjurător și pe cele care au ca obiectiv promovarea unui stil de viață sănătos prin intermediul activităților sportive și adoptarea unei nutriții echilibrate. Pentru mai multe informații vizitați www.kaufland.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.