Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

3 echipe de jurnaliști-bursieri au șansa să schimbe percepția asupra fenomenului violența domestică în România

0

La două luni de la lansarea proiectului Burselor Superscrieri/Avon, ediția a doua,Fundația Friends For Friends și Avon România au anunțat sâmbătă, în cadrul festivalului Femei pe Mătăsari, echipele de autori câștigători. Programul oferă trei burse în valoare de câte 2.000 de euro și susținere editorială unor propuneri de materiale jurnalistice complexe pe tema “violența domestică”. 

bursieri_foto_Larisa_Balta

Cele trei echipe care vor primi finanțare pentru realizarea proiectelor propuse în concurs:

Victor Ilie, împreună cu Ana Tepșanu și Iulia Roșu – pentru proiectul “Bordelul care mi-a devenit casă”, cu publicare pe adevărul.ro

Victor Ilie, jurnalist bursier: Mulțumim mult juriului si organizatorilor FFFF & Avon pentru bursă! Sperăm să facem o super-treabă și, dacă vom avea noroc, să putem urmări și niște efecte pozitive ale textelor pe care le vom publica. Personal, sper că măcar unul dintre textele publicate va face pe cineva care trece pe stradă, pe lângă niște prostituate, să nu exclame  interjecții sau să cadă în plasa clișeelor pe care suntem obișnuiți să le proiectăm asupra acestor fete, ci să realizeze că cele mai multe dintre ele sunt victimele unui concurs nenorocos de împrejurări.

Ani Sandu și Octavian Coman – pentru proiectul “Prețul violenței”, cu publicare în Decât o Revistă

Ani Sandu, jurnalist bursier: O femeie a plecat cu soțul la muncă în Spania și a ajuns să fie vândută de el pentru servicii sexuale. O tânără a fost violată, a depus plângere la poliție, dar și-a retras-o după ce tatăl a primit bani de la agresori. Ulterior a fost traficată. Sunt cazuri de persoane care devin victime ale traficului de persoane pe fondul violenței din familie, o legătură pe care ne-am propus s-o documentăm în cadrul Burselor Superscrieri/Avon. Vrem să aducem în atenția publică vulnerabilitățile victimelor, cum reușesc să se salveze și dificultățile lor de a-și reface viața. Ne bucurăm pentru sprijinul primit pentru că putem astfel să facem o documentare temeinică și sperăm ca poveștile pe care le vom prezenta să ajungă la cât mai mulți oameni.

Timea Honț și Georgiana Sandu – pentru proiectul “Din mamă-n fiică”, cu publicare pe plaforma online Casa Jurnalistului

Timea Honț, jurnalist bursier: Acum câteva luni, mi-am dat demisia de la ziarul la care lucram și m-am declarat jurnalist independent. Mă îngrozea gândul că va trebui să cer bani împrumut sau, și mai rău, să mă angajez din nou, mai ales pentru că voiam să termin toate proiectele predocumentate. Prin această bursă am primit o dovadă de încredere și confirmarea că jurnalismul independent poate funcționa dacă cineva îți oferă susținere, timp de documentare și spațiu de exprimare pentru proiecte complexe. Pentru Gia, personajul și coechipierul meu, bursa înseamnă validarea poveștii ei, prin care poate ajuta alte femei să își asume povestea lor și să își schimbe viața. Mulțumim juriului, FFFF și Avon!

Aceste proiecte au fost selectate în urma notării pe baza unor criterii de evaluare, de un juriu format din: Dan Duca, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Măruță, Raluca Kișescu (AVON România), Simona Tache, Vlad Mixich și Vlad Petreanu.

Dan Duca, jurat Superscrieri, jurnalist Realitatea: «E îmbucurător faptul că am văzut aplicanți veniți nu doar din lumea presei, ci și din cea academică, cu o puternică legătură cu acest subiect, am văzut aplicații din partea unor studenți, care îndrăznesc să nu aibă complexe în a aplica pe o asemenea temă, dar mai mult decât atât, am văzut foarte multe proiecte care aveau gata făcută predocumentarea, stabilite cazurile, tema, contactele. E un semn că aceste burse cresc în ecou, că sunt „vânate” din timp și că există în presa românească  oameni constant preocupați de acest subiect. Am avut parte, așadar, de o experiență „ingrată” – aceea de a selecta doar trei aplicații din 10 (nominalizate) care ar fi meritat o asemenea șansă. Iar asta înseamnă mult, vă rog să mă credeți!»

Programul a început în luna aprilie, iar până la sfârșitul lunii august urmează faza de realizare a materialelor propuse, care vor fi publicate în perioada septembrie-octombrie. Pe parcursul realizării proiectelor, bursierii vor avea parte și de susținere editorială, prin sesiuni de mentorat și Seminarii Superscrieri ținute de jurnalista Mona Dîrțu.

Bursele Superscrieri sunt un proiect desfășurat sub umbrela Premiilor Superscrieri și au ca scop să sprijine jurnaliștii și autorii de non-ficțiuni creative din România în generarea de conținut de profunzime pe diverse teme de interes social.

Pentru a afla toți autorii nominalizați la această ediție, precum și mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorați: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/Avon se număra: Digi24, Șapte Seri, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy ,RFI România, Decât o Revistă, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, SUB25, România Pozitivă.

 visual_Burse_Superscrieri

#Despre Fundația Friends For Friends 

Suntem Fundația Friends For Friends și de 5 ani ne direcționăm toate eforturile și energia să susținem creativitatea practică, dezvoltând proiecte și instrumente care să îi ajute pe oameni să își descopere potențialul creativ. 

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio – gym de antrenare și dezvoltare a creativității prin exerciții și experiențe creative de grup, Biblioteca FFFF – peste 1600 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, expoziția Ciorne 2.0 – despre cum devin ideile realitate și, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri și Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.