Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

27 Iunie, Ziua Internationala Helen Keller, ziua persoanelor cu SURDOCECITATE

0

Dincolo de simturi – experimentam surdocecitatea impreuna! Eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale Helen Keller.  

Ziua Internationala Helen Keller este un eveniment de amploare care se sarbatoreste la nivel mondial pe 27 iunie. Helen Keller este un model pentru o lume intreaga, reusind sa inspire mii de oameni cu lectia ei de viata, in ciuda lipsei de vaz si de auz. Persoane din toata lumea organizeaza la nivel mondial diverse activitati, in scopul constientizarii surdocecitatii si apararii drepturilor acestor persoane!

Activitati similare au fost organizate de Fundatia Sense International Romania in luna iunie, in parteneriat cu 17 scoli speciale din tara, unde peste 700 de copii cu surdocecitate /deficiente senzoriale multiple, dar si copii din învatamantul de masa, s-au bucurat de ateliere creative, au interactionat între ei la diverse jocuri si exercitii, au participat la excursii, s-au plimbat prin natura, au experimentat tiroliana, au facut escalada, au calarit ponei si au aflat povestea lui Helen Keller.

Vasile Adamescu reprezinta pentru Romania un exemplu inspirational, chiar daca si-a trait toata viata in intuneric si tacere. A invatat sa vorbeasca, sa scrie, sa citeasca, sa cunoasca lumea prin atingeri, mirosuri, senzatii, devenind profesor, sculptor, autor de carti si un adevarat promotor al drepturilor persoanelor cu surdocecitate.

El spune despre Helen Keller: ”a fost un exemplu viu ca orice este posibil. Nascuta intr-o perioada in care nu existau mari posibilitati de educare a copiilor cu deficiente senzoriale, ea, alaturi de devotata sa profesoara, Anne Sullivan, reusesc sa realizeze una dintre cele mai impresionante recuperari umane din istorie. Pentru mine, Helen Keller este un model care m-a ajutat sa-mi doresc de fiecare data sa-mi depasesc conditia. Surdocecitatea nu este o boala. Prin aceste reusite din acest domeniu, putem observa clar ca dizabilitatea poate fi invinsa. Eu m-am obisnuit sa traiesc asa, fara auz si vedere si nu imi mai doresc sa fiu altfel. Am inteles de cand eram adolescent ca asa imi voi duce viata si nu am simtit sa imi fie greu.”

Miercuri, 27 iunie, intre orele 17:00 si 20:00, la La Firul Ierbii (Spaiul Unirii 160B), Fundatia Sense International Romania impreuna cu AMAis va invita sa experimentati surdocecitatea in cortul senzorial, sa participati la exercitii de orientare si mobilitate cu ochii si urechile acoperite si sa experimentati hartile tactile ale Bucurestiului. Evenimentul este deschis pentru familii, copii si oameni care vor sa inteleaga surdocecitatea altfel – prin experiment si joc, iar participarea este gratuita.

Despre surdocecitate

La auzirea cuvantului surdocecitate, multi cred ca vorbim despre oameni care nu vad si nu aud deloc.  Intr-adevar, exista si astfel de cazuri, insa ele sunt rare. Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezinta o combinatie de deficiente de vaz si auz, cu diferite grade de manifestare.

Surdocecitatea este o deficienta multisenzoriala grava, de cele mai multe ori asociata si cu alte tipuri de deficiente. Surdocecitatea genereaza dificultati majore in sfera comunicarii, a accesului la informatie, in orientare si mobilitate.

Despre Sense International Romania

Sense International Romania este o organizatie infiintata in 2001 cu scopul de a imbunatati viata persoanelor cu surdocecitate si deficiente senzoriale din tara noastra. Prin programe la nivel national, fundatia reuseste cu succes sa aduca o schimbare in bine in viata a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate.

Mai multe informatii despre surdocecitate si despre organizatie puteti gasi aici: www.surdocecitate.ro si www.sensabilitate.ro

Despre AMAis

Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala (AMAis) dezvolta prin proiectele sale tehnici si metode alternative pentru cresterea gradului de integrare sociala a persoanelor defavorizate. Initiativele asociatiei lucreaza cu mediul construit ca resursa principala pentru stimularea empatiei si responsabilizarea publicului larg privind problemele grupurilor vulnerabile, pentru a sustine un viitor #BucurestiIncluziv.

Mai multe informatii despre organizatie puteti gasi aici: www.amais.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.