Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

22 de şcoli din România fac parte din cea mai mare clasă internaţională din Europa

1

România este pentru o săptămână gazda unei reuniuni a elevilor din 15 țări europene.

Peste 200 de elevi şi profesori  participă în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, în București, la evenimentul de deschidere a Academiei Școlilor din Europa Centrală (aces). aces este una dintre cele mai importante rețele de școli internaționale care organizează anual un concurs de proiecte de educație alternativă. Obiectivul aces este să activeze și să stimuleze dialogul intercultural și cooperarea dintre tineri și să creeze o rețea continuă de cunostințe comune, învățare reciprocă și inovație. Tema ediției din acest an este “Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”.

La deschiderea oficială, marți, 1 octombrie 2013, au participat Liliana Preoteasa, Director General, Direcţia Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei şi Ani Matei, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Acestea i-au întâmpinat pe elevi şi profesori şi i-au felicitat pentru ideile inspirate cu care s-au înscris în concurs.

44 de proiecte înscrise de 105 şcoli din 15 ţări din regiune au fost selectate de un juriu internaţional format din experţi în domeniul educaţiei. Din cele 105 şcoli selectate, 22 sunt din România. La evenimentul de deschidere a aces participanţii s-au întâlnit cu partenerii lor de proiect din Europa Centrală şi de Sud-Est şi au avut ocazia să cunoască stiluri alternative de predare şi învăţare, precum şi noi instrumente și metode de lucru, care să îi ajute să îşi pună în aplicare proiectele. Pentru implementarea ulterioară a proiectelor participanții primesc o bursa in valoare de 1.800 Euro pentru școlile coordonatoare, respectiv 1.600 Euro pentru școlile partenere.

 

Cum arată clasa europeană aces?

“Activitățile din cadrul aces nu sunt precum cele la şcoală unde trebuie să participi la cursuri,  iar profesorii stau în faţa elevilor, care, asezați în bănci, sunt simpli ascultători”, explică Tadeja Vaupotič, student şi membru al Consiliului aces.

Evenimentul de deschidere al noii ediții aces este un spaţiu educațional dinamic care oferă multiple oportunităţi pentru a dobândi noi cunoştinţe şi abilităţi. Diversitatea este elementul comun care aduce împreună elevii în cea mai mare clasă a Europei. Astfel, peste 200 de persoane de diferite vârste, din țări și medii culturale diferite participă la evenimentul aces din București. Pentru a învăța cum să-și implementeze proiectele școlare bi/trilaterale, elevii participă la ateliere de lucru susținute de către experți din toată Europa. În cadrul atelierelor de lucru, elevii si profesorii coordonatori se familiarizează cu tema competiției, luând parte la diverse activități, precum experimente sociale, jocuri sau piese de teatru.

În cadrul evenimentului aces participanţii descoperă avantajelele şi provocările diversităţii într-o atmosferă specială, în care rolurile dintre profesori şi elevi se pot schimba uneori.“Toată lumea este invitată să discute şi să-și  împărtăşească opiniile, experienţele şi cunoştinţele cu ceilalţi, indiferent dacă sunt profesori sau elevi”, precizează Darko Marković, unul dintre facilitatorii aces, explicând astfel conceptul de învăţare în cadrul aces.

Dezvoltarea unei reţele şcolare europene

Academia Școlilor din Europa Centrală este una dintre cele mai importante rețele de școli internaționale având 15 țări partenere atât state membre cât și non membre UE. Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Iniţiativa este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. aces a trezit interesul şcolilor din România încă de la iniţierea proiectului în 2006, 71 de şcoli numărându-se printre participanţi până în prezent. Până acum, peste 25.000 de elevi şi aproximativ 4.000 de profesori au participat la aces.

aces- foto activitati (1)

Fundaţia ERSTE:

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE este acționarul majoritar al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere  informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.erstestiftung.org

 

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.iz.or.at

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava,  care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: ACES PROJECTS | SC. GIMN. SF. APOSTOL ANDREI

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.