Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2015 a fost anul cu cea mai bună performanță și cea mai mare cantitate de deșeuri gestionată – 659 tone echipamente de iluminat

0

Asociația Recolamp a publicat raportul de activitate pe anul 2015

Asociația Recolamp, asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, și-a publicat raportul de activitate pentru anul 2015. Anul trecut, Recolamp a reprezentat 192 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață. Astfel, în numele participanților săi, Asociația a colectat 659 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat, ceea ce reprezintă peste 40% din media vânzărilor pe ultimii trei ani.

Recolamp -5

„Este anul cu cea mai bună performanță și cu cea mai mare cantitate de deșeuri gestionată. În fiecare lună, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente și de surse de iluminat de la 400 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Am reușit acest lucru datorită Protocoalelor de Colaborare pe care le avem încheiate cu peste 10.600 de spații – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe”, spune Directorul General al Asociaţiei Recolamp, Béla Kovács.

În 2015, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri – 18.098 de recipiente pentru colectarea deșeurilor.

Orice companie din România poate solicita în continuare containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

Potrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică ce se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate.

„De la 1 ianuarie 2016, avem pentru prima oară în legislația națională o țintă clară de colectare, de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea și tratarea a minim 65% din deșeurile de echipamente electrice”, subliniază Directorul General al Asociaţiei Recolamp, Béla Kovács.

Asociația Recolamp și-a pregătit cu atenție atingerea ratei de 40% încă din 2012, de la momentul publicării Directivei din domeniu. Strategia pe termen mediu și lung prevede investiții și modalități de dezvoltare care să facă posibilă atingerea țintei de 65%. În linie cu acestea, în 2015, Recolamp a devenit membru al EucoLight, asociaţia europeană, cu sediul la Bruxelles, fondată de organizațiile de preluare responsabilitate pentru echipamentele de iluminat.

„În anul 2015, Recolamp a comandat și întreprins audituri de terță parte la furnizorii săi de colectare și reciclare cu o contribuție relevantă în performanța totală a Asociației. Astfel, o companie specializată și cu renume internațional a verificat la parteneri modul de lucru, raportare, conformare față de obligațiile de mediu și față de obligațiile contractuale. Astfel de demersuri au scopul de a monitoriza corecta funcționare a sistemului de management deșeuri de echipamente de iluminat și de a perfecționa continuu activitatea, evoluția costurilor și, în final, rezultatele. Ne propunem să realizăm astfel de misiuni de audit, prin sondaj, și în anii următori” a precizat Kovács.

În ceea ce privește rezultatele financiare ale Recolamp în 2015, ele au fost de asemenea auditate, ca în fiecare an, de către o companie internațională specializată în furnizarea acestor tipuri de servicii.
Tot ca în fiecare an, Asociația Recolamp publică transparent rezultatele financiare pe care le puteți regăsi în Raportul de față, la capitolul „Date financiare”. În 2015, participanții Recolamp au introdus pe piața din România circa 7 milioane de unități de echipamente de iluminat – cifre în ușoară creștere (5%) față de cele înregistrate în 2014. Recolamp a înregistrat venituri de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,85 lei – pentru categoriile „5 b-e” sau 0,75 lei – pentru categoriile „5 a” și „5f” (nu include TVA) aplicat la fiecare echipament vândut de către producătorii Asociației.

Despre Recolamp:

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary Kft., Osram România şi Philips România. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Până în prezent, în cei 8 ani de activitate, Recolamp a colectat și reciclat peste 3.000 de tone de echipamente de iluminat.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Asociației – www.recolamp.ro – sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor colectate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comments are closed.