Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2% din impozitul pe venit: desi redirectionarea salveaza vieti, doar 2 din 6 contribuabili aleg sa indrepte banii catre cauze sociale

0

2% din impozitul pe venit sau: 35 de incubatoare, 24 mese de reanimare cu modul de resuscitare și 20 de ventilatoare performante de suport respirator pentru nou-născuți. Adică prematuri salvați

Redirecționează 2% din impozitul pe venitul anual pentru dotarea maternităților din România!

Salvati Copiii Romania_Redirectionare 2% 2017

Bucureşti, 6 martie 2017.  În 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur, care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă. O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur. Ce înseamnă această sumă?  Răspunsul este concludent: contribuție la cumpărarea a aproximativ 35 de incubatoare, 24 de mese de reanimare cu modul de resuscitare și 20 de ventilatoare performante de suport respirator pentru  nou-născuți.

Astfel, peste 18.900 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul pentru Salvați Copiii. Suma redirecționată în 2016 a fost de 355.981 euro, față de 272.673 de euro, în anul precedent, în condițiile în care, potrivit ANAF, doar doi din șase contribuabili au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venitul obținut în 2016 către o cauză socială.

Fondurile astfel obţinute de Salvați Copiii au fost utilizate pentru a contribui la dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din oraşele: Alexandria, Arad, Timișoara, Pitești, Brașov, București, Reșița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Târgu Mureș, Roman, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu și Tulcea și a susține 6.000 de gravide, mame și nou-născuți din 15 comunități rurale.

În ultimii cinci ani, Salvați Copiii a donat echipamente medicale performante pentru 67 de maternități din 37 de județe ale țării.

Demersul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut. Cu toate acestea, rata a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană.

Datele arată că 1.493 de copii mai mici de un an au murit în 2015 în spitalele din România, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor statistici cutremurătoare.

”Suntem pe drumul cel bun în salvarea copiilor născuți prematur, dar mai avem un drum lung de străbătut. Știm cu toții problemele cronice cu care se confruntă sistemul medical românesc. În cazul maternităților, însă, este vorba despre copii care încă nu se pot revolta, nu pot căuta pe cont propriu soluții. Acești copii, abia veniți pe lume și nevoiți din prima clipă să lupte, au nevoie ca noi să le garantăm viața”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze care pot fi prevenite ori afecțiuni care pot fi tratate, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.

„Salvarea vieții unui nou-născut depinde de cele mai multe ori de asistență medicală performantă, de rapiditatea cu care se face intervenția și de aparatura medicală indispensabilă unui act medical care, în cazul nou-născuților prematuri, nu poate fi decât ireproșabil. Medicii sunt pregătiți, dar au nevoie de condiții tehnice, de aparatură medicală. Asta fac cei care aleg să redirecționeze către maternități cele două procente din impozitul pe venit: îi ajută pe medici să îi salveze pe nou-născuți” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Doar doi din șase contribuabili direcționează cele două procente din impozitul pe venit, banii rămânând în visteria statului.

Infografic national

Doar doi din șase contribuabili au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venitul obținut în 2016 către o cauză socială. Datele furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, la solicitarea Salvați Copiii și aferente anului 2016, arată că numărul celor care au redirecționat impozitul pe venit a rămas constant în ultimii ani: aproximativ 1,8 milioane de contribuabili (1.838.674 în 2016), din numărul total de 8.290.307 de contribuabili care ar fi putut, anul trecut, să redirecționeze o parte din bani către proiectele destinate cauzelor sociale.

Entităţile beneficiare de susţinere din impozitul pe venitul din salarii, asimilate salariilor și din pensii au fost în număr de 29.633, în 2016.

Suma totală virată de la bugetul de stat în vederea susţinerii entităţilor non-profit, conform contului de execuţie al bugetului de stat, a fost de 157.827.402 lei (35 milioane euro), mai arată datele transmise de ANAF.

Judetele care conduc in topul generozitatii sunt: Arges – 6.940.419 lei, Prahova – 6.607.999 lei, Cluj – 6.340.585 lei, Timis – 6.312.662, iar in Bucuresti sectoarele fruntase sunt Sector 3 – 9.163.874 lei,  Sector 6 – 7.869.598 lei si Sector 4 – 6.536.218 lei.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2017 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

www.salvaticopiii.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.