Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

16 Femei rome premiate la Gala Femeilor Rome 2012

0

Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună” şi Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială a organizat miercuri, 7 martie a II-a ediţie a Galei Femeilor Rome „Priveşte-mă aşa cum sunt!”.

Desfăşurat la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, evenimentul a început într-o atmosferă emoţionantă cu imnul romilor „Gelem, gelem”, interpretat de  Rodica Tudor.

Peste 400 de persoane prezente s-au bucurat de momentele oferite de către organizatori. Scopul galei a fost scoaterea din anonimat a femeile rome invizibile pentru societatea românească, cele care şi-au adus contribuţia pentru comunităţile de romi. Prezentatorii Doiniţa Oancea şi Alexandru Tudor ne-au introdus în atmosfera de gală.

Au existat şase secţiuni la fiecare fiind subsecţiuni unde au fost nominalizate câte 3 femei rome. Astfel, după ce juriul a decis cu greu, fericitele câştigătoare la Gala Femeilor Rome de anul acesta sunt:

Secţiunea Educaţie

–          Inspectoare Şcolară – Gina Anton

–          Mediatoare şcolară – Buştean Anişoara

–          Profesoare Limba Rromani – Dragomir Mariana

Secţiunea Sănătate

–          Letiţia Stoicescu – Mediatoare sanitare

–          Doctori – Mariana Zoica

Secţiunea Social-Economic

–          Social-Economic – Mariana Papalet

–          Antreprenoriat – Dumitru Elena

–          Locuire Dezvoltare – Semiramida Bălan

Secţiunea Participare publică

–          Activiste pentru drepturile omului – Mariana Buceanu

–          Activiste pentru drepturile femeii – Nicoleta Bitu

–          Experte locale – Tatiana Pârvu

Secţiunea Cultură

–          Teatru – Oana Rusu

–          Muzică –Ştefania Calofir

Secţiunea Mass-Media

–          Jurnalism –Antoaneta Edves

–          Premiul special al juriului – Rubina Feraru

La noua secţiune, Cea mai populară femeie romă a anului 2011”, timp de o săptămână publicul a votat acumulând un număr de 650 de voturi. Fericita câştigătoare a fost Doiniţa Oancea. Printre momentele de premiere ne-au încântat cu muzica lor Marian Mexicanu, Ştefania Calofir şi Oana Rusu cu un moment extraordinar de teatru la care toată sala s-a ridicat în picioare.

Gala s-a încheiat cu un cocktail şi cu expoziţia cu vânzare de suveniruri şi mărţişoare. Suma strânsă va fi oferită ca donaţie pentru familia Linguraru din localitatea Găneasa.

Priveşte-mă aşa cum sunt! transmite mesajul de a NU generaliza şi de a vedea femeile aşa cum sunt ele, cu experienţele, valorile şi trăirile lor. Suntem obişnuiţi să le vedem pe cele exotice,  cerşetoare, vrăjitoare, sau hoaţe.  Prin evenimentul nostru am dorit şi sperăm că am reuşit să arătăm şi o altă imagine a femeilor rome, pentru a da voce şi femeilor invizibile. Aflată la a doua ediţie, Gala Femeilor a devenit deja o comunitate a femeilor rome, un spaţiu de afirmare a identităţii noastre şi de apreciere a angajamentului nostru pentru comunitatea romă” – a declarat Carmen Gheorghe, una dintre cele trei iniţiatoare ale galei.

Mulţumim partenerilor acestui eveniment: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Romi, TVR şi Zile şi Nopţi.

Pentru alte informaţii vă rugăm vizitaţi site-ul oficial www.galafemeilorrome.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.