Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 ani de tabără malteză pentru tineri cu dizabilităţi locomotorii

0

Peste 40 de tineri cu dizabilităţi motorii ajung azi la Vâlcele în judeţul Covasna pentru a participa la tradiţionala tabără organizată în fiecare vară pentru ei de Secretariatul General al Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR), în strânsă colaborare cu filiala din Sfântu Gheorghe şi sucursala din Miercurea Ciuc.

Activitati tabara

Programul taberei conţine, pe lângă focuri de tabără şi sesiuni de karaoke, activităţi sportive, creative, excursii şi jocuri logice. Tinerilor le este propusă o zi întreagă cu tematică sportivă – călărie, darts, moară, şah, aruncări la coş, tenis de masă şi o altă zi a meşteşugurilor şi activităţilor tradiţionale – olărit, pictură, plimbări cu căruţa etc. O activitate iubită de tineri este terapia cu animale: câinele terapeut este o prezență familiară pentru participanți, un factor motivant și, totodată, o sursă de sprijin.  În premieră va fi provocarea pentru tineri de a realiza filmuleţe pe parcursul taberei, pe echipe, care vor fi prezentate la final. Ultima zi a taberei va fi în 8 iulie, când tinerii au ocazia să participe la pelerinajul maltez de la Şumuleu Ciuc, unde vor fi prezenţi voluntari şi membri maltezi din toată ţara, dar şi maltezi din străinătate.

Tinerii cu dizabilităţi sunt cazaţi în căsuţe împreună cu voluntarii care îi asistă în toate activităţile zilnice. Toate costurile taberei sunt suportate de SAMR, cu sprijinul substanţial al The Global Fund for Forgotten People din cadrul Ordinului de Malta.

Anca Şerdean are 33 de ani şi vine pentru a 8-a oară la Vâlcele. La 17 ani a fost diagnosticată cu atrofie olivo-ponto-celebroasă spastică şi hiperlaxitate ligamentară. Boala a schimbat totul pentru ea. În ciuda dificultăţilor, este o persoană optimistă. „Anul acesta mi-am propus să particip la toate activităţile, n-am să ratez nimic. Vara trecută nu am putut merge în tabără din cauza unor tratamente de recuperare obligatorii şi am regretat… recuperez vara aceasta. La scurt timp după Vâlcele, merg în Austria într-o tabără malteză internaţională pentru tineri cu dizabilităţi; tot prin SAMR Cluj, care de-a lungul anilor a fost mereu alături de mine”, spune Anca.

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociaţie non-profit cu sediul la Cluj-Napoca, având 17 filiale şi sucursale în ţară. În 26 de ani de activitate SAMR a dezvoltat o reţea naţională eficientă de servicii sociale în beneficiul celor aflaţi în nevoie – vârstnici, bolnavi, persoane cu deficienţe şi alte grupuri vulnerabile.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.