Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

145.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală grație proiectului Radio România Muzical “Ascultă 5 minute de muzică clasică”

0

Ascultă 5 minute de muzică clasică, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfășurat pentru al doilea an școlar în școlile românești, grație unui parteneriat încheiat între Ministerul Educației Naționale și Radio România în 2014.

Proiectul urmărește familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice în mod practic, prin audiția efectivă, în completarea cunoștințelor teoretice propuse de programa școlară. Iar interesul elevilor și al profesorilor față de proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a crescut: dacă în primul an de desfășurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, în anul școlar 2015-2016, un număr record de 145.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală, preponderent din ciclul gimnazial. Fișierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenție sau în pauzele dintre ore.

5min420x300_nou
În mod concret, Radio România Muzical a pus la dispoziția școlilor și liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare județ, 54 lucrări din muzica clasică, însoțite de scurte explicații pe înțelesul copiilor. Proiectul a avut și o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 27 de săptămâni, între octombrie 2015 și iunie 2016, Radio România Muzical a premiat câte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au oferit 270 premii constând în CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Săptămânal, s-au primit în medie 1500 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizată și prima ediție a Concursului Național “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, cu două secțiuni: de desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare, și de audiții muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare secțiune, s-au oferit câte trei premii, constând în tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate la adresa http://www.romania-muzical.ro/info/5minute/desene.

Conform protocolului încheiat între Ministerul Educației Naționale și Radio România, programul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” se va derula și pe parcursul următorului an școlar.
“Ascultă 5 minute de muzică clasică” înseamnă și audiția muzicii clasice în spații neconvenționale, în lunile martie și octombrie ale fiecărui an. În 2016, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Băneasa Shopping City, Pitești Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brâncovenești, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank.

Declarații ale elevilor

„Acest program – Ascultă 5 minute de muzică clasică – l-am descoperit anul trecut, în clasa a VII-a. Până atunci nu am prea avut tangenţe cu muzica clasică, însă ascultând am văzut că fiecare notă şi fiecare măsură te poartă într-o lume în care nu te poate duce nici un alt gen de muzică.”

„Acest program ne ajută să înţelegem mai bine şi să învăţăm mai mult. Muzica este foarte frumoasă şi ne inspiră în viaţă.”

“Acum, când am descoperit muzica clasică, aş dori să le spun şi la părinţi de ea, deoarece nu prea ascultă. Să mergem la concursuri cu şcoala şi la concerte.”

Declarații ale profesorilor

“Proiectul ne este foarte util pentru că, altfel, copiii acasă nu prea au timp să asculte muzică clasică. Mulţi mi-au mulţumit când le pun aceste 5, 10, 15 minute. Cred că este foarte important pentru că oricine poate să acceseze radioul şi acum şi pe internet fără nici o problemă şi poate să asculte oricând. Şi muzica cultă, eu le-am spus… când vrei să înveţi poţi să asculţi Bach, poți să asculţi Haydn, Mozart şi poţi să reţii mult mai bine. Mulţi copii mi-au spus că am dreptate.”

“A fost foarte bine primit acest proiect atât de elevi, cât şi de noi, profesorii de muzică. Într-adevăr, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la îndemână. Îl folosim, bineînţeles, pentru exemple muzicale, în special la istoria muzicii şi nu numai. Şi la cei mici a prins foarte bine şi să zicem că li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru că ei tot timpul asociază mai mult cu desene animate, ca şi coloană sonoră la diferite filme, reportaje. Şi, practic, acum am reuşit să obţinem ce urmărim noi, ca profesori, să recunoască fragmentul, titlul şi compozitorul. Bineînţeles, eu zic că un tânăr cu un bagaj de cunoştinţe complet înseamnă şi muzică clasică.”

“Proiectul a fost o idee extraordinară. În primul rând, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obişnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziţie în primul rând o bază materială – audiţiile acestea pe care ni le-aţi oferit şi pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar şi, bineînţeles, acele explicaţii pentru audiţii, care i-au făcut pe copii să înţeleagă mult mai bine ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în muzică.”

Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, coordonatoarea proiectului: “Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-și mai găsește locul între preocupările generației tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sunt exact așa cum îi creștem noi, cei mari. Muzică clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizații, Reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esențial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învățând despre portative, diezi și tonalități, ci ascultând efectiv muzica, deschizându-se astfel spre un univers în care, ei înșiși mărturisesc, găsesc relaxare, liniște sau pur și simplu, altceva decât cotidianul. De aceea mă bucur că proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” are ecouri pozitive în școli. Și sunt recunoscătoare față de profesorii care s-au implicat; fără munca lor, și eforturile mele de a selecta, comenta și comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.