13 piese de exceptie la expozitia Comorile dacilor

0

Piese din expoziţia Tezaurul Istoric a Muzeului Naţional de Istorie, expuse la Ploieşti

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă participarea cu treisprezece piese de excepţie din patrimoniul său la cea de a II-a ediţie a expoziţiei Comorile dacilor – capodopere ale artei aurului antic din Dacia, organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, care se va deschide în data de 14 octombrie a.c., la sediul muzeului partener din Ploieşti, jud. Prahova.
Expoziţia reprezintă o selecţie semnificativă dintre cele mai importante piese tracice şi geto-dacice păstrate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, valori inestimabile ale  patrimoniului cultural naţional.

Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a României aduce în atenţia publicului o serie de piese de valoare excepţională din colecţiile sale, artefacte ce provin din opt mari tezaure sau descoperiri izolate din toate marile provincii istorice ale României, şi anume tezaurele de la Perşinari (com. Văcăreşti, jud. Dâmboviţa), Biia (com. Şona, jud. Alba), Hinova (mun. Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinţi), Stânceşti (com. Mihai Eminescu, jud. Botoşani), Cucuteni (com. Băiceni, jud. Iaşi), Buneşti-Avereşti (com. Buneşti-Avereşti, jud. Vaslui) şi Coţofeneşti (com. Vărbilău, jud. Prahova).

Acest eveniment prilejuieşte revenirea la Ploieşti şi pe meleagurile judeţului Prahova a celei mai faimoase descoperiri arheologice provenite din această parte a ţării. Este vorba de celebrul şi fascinantul coif de aur de la Coţofeneşti. Cu această ocazie, minunata operă a artei orfevrăriei geto-dacice revine pe aceste locuri pentru prima oară după 1929, anul în care omul de afaceri ploieştean Ion Marinescu-Moreanu l-a donat Muzeului Naţional de Antichităţi.

Expoziţia, deschisă publicului până pe 31 octombrie, prezintă bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colecţiile celor două muzee, respectiv capodopere ale artei aurului de pe teritoriul României din epoca bronzului, prima epocă a fierului şi perioada geto-dacică (sec. XVII a. Chr. – sec. IV a. Chr.).

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează