Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

12 octombrie 2013 / Ziua Mondială HOSPICE și a Îngrijirilor Paliative

0

12 octombrie 2013 – Spulberarea Miturilor

12 octombrie 2013 este ziua care marchează la nivel mondial importanța îngrijirilor paliative și este celebrată în aproape 70 de țări la nivel mondial. În acest moment, în 42% dintre țările lumii nu există o unitate de tip hospice și nu se oferă ajutor celor care au nevoie acest fel de sprijin. 80% dintre pacienții de pe mapamond nu au acces la medicație adecvată pentru tratamentul durerii moderate și severe.

HCS_World-Hospice-Day-poster-A3

Ziua Mondială HOSPICE și a Îngrijirilor Paliative
Din fericire, în România, noțiunea de „îngrijiri paliative“ există, pioneriatul fiind realizat în acest domeniu de HOSPICE Casa Speranței. Începând cu anul 1992, fundația a început să ofere astfel de îngrijiri bolnavilor afectați de boli incurabile. Odată cu trecerea anilor, familia HOSPICE a crecut, iar serviciile oferite de fundație s-au diversificat. Mai mult, specialiștii HOSPICE  au susținut cursuri și stagii de pregătire pentru personal medical din întreaga țară, interesat de îngrijirile palitive.

Chiar și așa, în continuare doar 6% dintre pacienții care suferă de boli limitatoare de viață au acces la paliație, iar în mentalul colectiv percepția despre îngrijirile de acest tip este vagă și, nu de puține ori, distorsionată. De exemplu, mulți dintre noi trăim cu impresia că paliația se adresează doar celor bolnavi de cancer sau că acest tip de îngrijire constă doar în administrarea de narcotice. În realitate, îngrijirile paliative sunt aplicabile unei palete vaste de diagnostice, nu sunt dedicate doar sfârșitului vieții și reprezintă un sprijin complex de natură medicală, emoțională și spirituală.

Pentru a atrage atenția asupra importanței îngrijirilor paliative și pentru restabilirea adevărurilor legate de acestea, HOSPICE Casa Speranței organizează mai multe activități în perioada 7-14 octombrie, care îi implică atât pe cei care au avut contact direct sau indirect cu o unitate de tip hospice, dar și pe cei care doresc să afle mai multe despre acest domeniu sau să se implice în activitatea fundației.

În BucureștiZiua Mondială a Îngrijirilor Paliative va fi marcată printr-un workshoporganizat de voluntari de la G2Travel la Adunații Copăcenii, locul unde se construiește o tabără HOSPICE pentru copiii cu boli incurabile. Copiii aflați sub oblăduirea HOSPICEvor fi ajutați să facă obiecte interesante cu mâinile lor, se vor juca și vor primi cadouri pentru efortul lor. Tot cu ocazia datei de 12 octombrie 2013, HOSPICE Casa Speranței lansează și primul ebook caritabil din România. Acesta este semnat demaratonistul Andrei Roșu și poate fi descărcat de pe www.hospice.ro/ebook.

La sediul HOSPICE din Brașov, sunt organizate trei workshop-uri cu voluntarii pe parcursul săptămânii 7-13 octombrie, în cadrul cărora vor fi create obiecte  care vor avea inscripționate elemente care definesc în realitate îngrijirile paliative, în ciuda ideilor preconcepute. Tot la HOSPICE Brașovvineri, 11 octombrie, începând cu ora 11.00, va avea loc o conferință de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Îngrijirilor Paliative. În cadrul acesteia va fi lansată și o invitație publică către toți cei care vor să afle mai multe despre paliație pentru a participa la întâlnirea de la sediul HOSPICEde luni, 14 octombrie. Conferința se va încheia cu un moment festiv dedicat pacienților HOSPICE, care vor fi serviți cu un tort special realizat pentru Ziua Mondială a Îngrijirilor Paliative.

***

HOSPICE Casa Speranței (www.hospice.ro) este cea mai mare organizație medicală non-profit din România care asigură gratuit servicii de îngrijire paliativă pentru copii și adulți cu boli terminale în București, Brașov, Făgăraș și Zărnești.

Îngrijirea paliativă este îngrijirea menită să amelioreze calitatea vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, atunci cand se confruntă cu probleme asociate bolilor ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratamentul durerii şi al altor probleme de natură fizică, socială, psiho-emoţională şi spirituală. (dupa Definiţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 2002)

HOSPICE asigură gratuit, de 20 ani, servicii de îngrijire paliativă pentru copii și adulți cu boli incurabile şi a fost desemnată ca fiind centru de excelență pentru Europa de Sud Est.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.