100.000 de dolari pentru dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale ale tinerilor în România

0

Microsoft acordă un grant de 100.000 de dolari pentru dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale ale tinerilor în România

Organizațiile beneficiare sunt Junior Achievement România, Fundația Education for Open Society și TechSoup România.

Microsoft România anunță un grant de 100.000 de dolari acordat de Microsoft Corp. organizațiilor Junior Achievement România, Fundația Education for Open Society și TechSoup România, pentru programul „Tineri antreprenori în IT”. Grantul acordat în România face parte dintr-o inițiativă europeană a Microsoft, în contextul unei rate istorice a șomajului în rândul tinerilor (i.e. 24.8% pentru România, conform Eurostat). 17 organizații nonguvernamentale din 15 țari europene vor beneficia de granturi în valoare de 2 milioane de dolari și donații software în valoare de peste 200 de milioane de dolari pentru implementarea de programe ce conduc la formarea și dezvoltarea competențelor tinerilor.

Programul „Tineri antreprenori în IT” va fi implementat în perioada 2012-2013, va pune în valoare și va continua inițiativele curente ale Microsoft și ale celor trei organizații nonguvernamentale beneficiare. 4500 de elevi și studenți vor participa în activități de formare și dezvoltare de competențe IT și antreprenoriale și cel puțin 20 de noi start-up-uri vor fi lansate în economia românească.

Ștefania Eugenia Popp, Director Executiv Junior Achievement România: „Este prima dată când în România un grant corporate merge nu pe 3 proiecte, ci pe un proiect realizat în parteneriat de trei organizații, din zone diferite de experiență, care își pun acum priceperea și resursele împreună pentru un scop comun: dezvoltarea competențelor antreprenoriale și de IT ale tinerei generații și crearea unui hub în care sunt aduse laolaltă procese educaționale formale, informale, inovație, competiție, accelerare a potențialului. Proiectul va oferi tinerilor o experiență educațională mult mai apropiată de ce presupune să fii activ şi performant într-o economie reală şi competitivă la nivel global, folosind resursele şi experiența fiecărui partener. Un model educațional ce poate oferi o noua șansă tinerilor și de ce nu, României.”

Contextul național în care Microsoft acordă acest grant este dat de Reforma în Educație – și atenția acordată formării și dezvoltării competențelor digitale și antreprenoriale, de Agenda Digitală pentru România 2020 – și importanța acordată incluziunii digitale, și de Declarația de Competitivitate a României – creativitatea fiind avantajul principal al României în cursa pentru competitivitate la nivel european și global.

Cătălin Baba, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: „În cadrul parteneriatului pentru educație cu Microsoft, încurajăm studiul continuu și complementar. Lumea de azi cunoaște o dinamică fără precedent și este necesar ca tinerii să țină pasul cu progresul tehnic, specific timpului nostru. Este nevoie de cât mai mulți specialiști, posesori de competențe digitale integrate cu alte competențe native sau dobândite în perioada studiilor liceale. Opțiunile de studiu și certificare Microsoft sunt atractive pentru elevii de liceu şi absolvenți, datorită recunoașterii internationale. În plus, apreciem că șansele de integrare digitală a României, în context European cresc.”

Ronald Binkofski, Director General, Microsoft România: Acest grant este o continuare a investițiilor realizate de Microsoft în România. Echiparea tinerilor cu competențe tehnologice și antreprenoriale este o prioritate pentru Microsoft România, pentru integrarea noii generații în economia digitală și pentru valorificarea talentului creativ al României prin crearea de proprietate intelectuală”.

Câteva date despre programul „Tineri antreprenori în IT”:

–          Circa 2000 de elevi de liceu vor participa în programele Junior Achievement România cu efect în crearea de competențe antreprenoriale practice. Experiența și rezultatele acestui program vor ajuta în recunoașterea și încurajarea competențelor antreprenoriale în sistemul educațional preuniversitar;

–          Fundația EOS România va implementa programe de training și certificare de competențe digitale în 10 licee selectate, cu efect în pregătirea a 2000 de elevi; prin această inițiativă, este urmărită echivalarea competențelor digitale ale participanților în raport cu cerințele Legii Educației Naționale;

–          Construind peste inițiativele Junior Achievement și EOS, TechSoup va invita studenți de elită într-un „laborator de inovație”, i.e. un program de dezvoltare accelerată. Peste 500 de studenți vor fi invitați să aplice în program și laboratorul va produce aproximativ 20 de start-up-uri cu produse și servicii software pentru piața internațională.

Gabriela Barna, Director, Fundația EOS România: „În general, programele și proiectele derulate de către fundația noastră sunt destinate celor care sunt încă dezavantajați din punct de vedere informațional și tehnologic. Credem cu tărie că prin activitatea noastră reușim să ajutăm comunități întregi din România să se conecteze global. Suntem bucuroși că, pentru al șaselea an consecutiv, Microsoft România susține eforturile noastre. În acest an vom lucra în parteneriat cu două organizații de renume – Junior Achievement și TechSoup Romania – pentru a avansa ideea importanței certificărilor de tehnologie și a competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor.”

Radu Moțoc, Director Executiv TechSoup România: „Experiența acumulată din inițiative recente, cum este cazul Restart în Educație, și parteneriatele noastre la nivel internațional ne vor permite să contribuim cu un set unic de competențe și resurse la înființarea și dezvoltarea start-up-urilor în tehnologie din România. Suntem mândri că suntem parte din acest proiect inovator și abia așteptăm să sprijinim următoarea idee genială pornită din România.”

Mai multe informații despre programele Microsoft în educație și pentru antreprenori pot fi obținute din cartea de 15 ani a Microsoft România.

Despre Microsoft 

Fondat în 1975, Microsoft (Nasdaq „MSFT”) este liderul mondial în software, servicii și soluții, care ajută oamenii și companiile să își atingă pe deplin potențialul. Misiunea Microsoft Romania este creșterea satisfacției partenerilor și utilizatorilor tehnologiei de vârf, Microsoft contribuind cu profesionalism și onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporației.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.