Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

10.000 de voluntari

0

10.000 de voluntari demonstează cum se prinde gustul voluntariatului într-o săptămână.

Voluntari din 38 de judeţe s-au mobilizat în perioada 11-17 mai 2015, cu ocazia Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV), pentru a înfrumuseţa viaţa oamenilor din cele 144 de comunităţi în care activează, de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi sau Timişoara până la Caracal, Cehu Silvaniei, Ciocăneşti, Medgidia sau Saschiz. SNV este un eveniment anual aflat la cea de-a paisprezecea ediţie, iniţiat şi coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat.

Asociatia Impact Bistrita - Zi de joaca la centrul Lacrima

Sub sloganul „Prinde gustul”, echipele de voluntari afiliaţi celor 179 de organizaţii partenere ale evenimentului au organizat şi au participat la 473 de acţiuni diverse de voluntariat, care au presărat cu entuziasm şi energie de neegalat săptămâna care marchează anual sărbătoarea voluntariatului. SNV este ocazia cu care voluntarii din toată ţara se sincronizează sub umbrela unui eveniment care reuneşte an de an diversitatea de cauze şi organizaţii pentru care luptă aceştia. Fie că este vorba despre educaţia copiilor, ajutorarea celor defavorizaţi, protecţia şi înfrumuseţarea mediului înconjurător sau promovarea sportului şi sănătăţii, SNV este acea ocazie din fiecare an când se leagă punţi între oameni, între cauzele în care cred aceştia, între organizaţiile din spatele lor şi mai ales între comunităţile din diverse colţuri ale ţării care preţuiesc spiritul voluntariatului.

Expoziţii vii în care oamenii au putut cunoaşte voluntarii şi munca lor, ore de joacă pentru copiii internaţi în spital, coafarea beneficiarelor unui centru de zi pentru vârstnici, promovarea vestigiilor istorice din preajma localităţii, renovarea unui cămin şcolar, premierea voluntarilor fideli, competiţii sportive pe plajă pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, zumba şi karate pentru persoane cu dizabilităţi, concursuri de gătit între liceeni sau jurnalişti în beneficiul persoanelor defavorizate, ore de engleză pentru oamenii străzii, ateliere pentru transformarea PET-urilor în hrănitoare pentru păsări, vizite de socializare şi program artistic pentru copiii şi vârstnicii instituţionalizaţi sunt doar câteva din modalităţile prin care voluntarii au ales să îşi ajute comunitatea şi să demonstreze tuturor cum se prinde gustul voluntariatului în SNV.

SNV este săptămâna porţilor deschise către voluntariat pentru publicul larg, o oportunitate de scoate în evidenţă programele de voluntariat care se desfăşoară pe tot parcursul anului în organizaţii şi instituţii din ţară, cât şi o oportunitate de a atrage noi voluntari, dar şi sprijinul jurnaliştilor şi al publicului larg pentru voluntari şi proiectele în care sunt implicaţi aceştia. Peste 50.000 de oameni au beneficiat de acţiunile echipelor de voluntari care s-au mobilizat în această săptămână şi care vor continua să se implice în programele pe termen lung în comunităţile lor. Cei aproape 20.000 de vizitatori ai evenimentelor publice au prins la rândul lor gustul voluntariatului, sporind numărul de voluntari ai organizaţiilor partenere cu peste 1500 de noi voluntari recrutaţi cu această ocazie, care s-au alăturat astfel celor aproape 10.000 de voluntari implicaţi deja. Printre cei care au participat la evenimente, în calitate de invitaţi, observatori sau uneori chiar voluntari, au fost şi sute de jurnalişti şi personalităţi publice locale.

Dincolo de cifre sunt însă emoţiile şi poveştile oamenilor – voluntarii care pun suflet în diversele cauzele în care cred şi care sunt în acelaşi timp reuniţi sub o cauză comună, aceea a unor comunităţi mai bune, mai frumoase şi mai unite în rezolvarea problemelor cu care se confruntă membrii ei. Mărturie stau imaginile şi poveştile culese pe parcursul săptămânii, disponibile pe pagina www.facebook.com/saptamanaSNV, respectiv pe www.saptamanavoluntariatului.ro. Raportul naţional SNV 2015, care va fi lansat în perioada următoare, va aduce la un loc toate acţiunile de voluntariat, evenimentele de promovare şi de recunoaştere a meritelor voluntarilor prin care echipele organizaţiilor partenere au sărbătorit voluntariatul anul acesta în comunităţile lor.

Ediţia SNV 2015 a fost promovată, alături de Pro Vobis, și de organizaţii naţionale cu tradiţie în implicarea voluntarilor  şi anume Confederaţia Caritas România, Fundaţia Alături de Voi România, Fundaţia Estuar, Fundaţia Noi Orizonturi, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Habitat for Humanity România, Serviciul de Ajutor Maltez în România şi Societatea Naţională de Cruce Roşie Română, în calitate de parteneri naţionali ai evenimentului.

Pentru a reflecta diversitatea, dar în acelaşi timp şi crezul comun al voluntarilor, SNV prilejuieşte şi lansarea publicaţiei electronice „Portret de voluntar”, disponibilă la adresa www.portretdevoluntar.provobis.ro. Încă din 2007, publicaţia adună la un loc poveşti din viaţa voluntarilor care presară România cu fapte bune – o oglindă a diversităţii oamenilor care au prins gustul voluntariatului, a cauzelor pentru care activează, a experienţelor pe care le trăiesc şi a gândurilor împărtăşite de aceştia. „Portret de voluntar” este o publicaţie anuală editată de Pro Vobis în urma unui apel public de nominalizări primite de la organizaţii şi instituţii care implică voluntari, din întreaga ţară.

SNV revine în fiecare primăvară, în a treia săptămână din luna mai, prin urmare în perioada 9-15 mai 2016 Pro Vobis aşteaptă din nou să se alăture evenimentului parteneri, jurnalişti şi suporteri vechi şi noi, care cred în puterea oamenilor de a aduce o schimbare în bine, prin voluntariat!

Asociaţia Pro Vobis  – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat există din 1992. Misiunea noastră este de a dezvolta voluntariatul prin activităţi de instruire, consultanţă, cercetare şi facilitarea colaborării tuturor factorilor interesaţi şi de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă şi de neînlocuit în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea. Viziunea noastră este cea a unei societăţi româneşti în care fiecare persoană îşi aduce în mod voluntar contribuţia la dezvoltarea comunitatii în care trăieste, fie oferindu-si timpul, cunoştinţele, energia, deprinderile, talentele sau experienţa, fie sprijinind financiar iniţiativele voluntare din cadrul comunităţii. Visăm la o societate în care implicarea într-o activitate de voluntariat în beneficiul comunităţii reprezintă o parte acceptată şi apreciată a existenţei fiecărei persoane şi în armonie cu celelalte angajamente ale sale faţă de familie, educaţie, muncă şi recreere.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.