ESTE FILM Festival anunță scurtmetrajele din Competiție

0

ESTE FILM Festival anunță scurtmetrajele din Competiție – stiluri și tematici diverse în viziunea a 10 cineaști români.

ESTE FILM Festival, care va avea loc în perioada 29 mai – 2 iunie 2024, la Sibiu, anunță selecția oficială a celei de-a 5-a ediții a Competiției. Cele 10 scurtmetraje românești de ficțiune aduse laolaltă în secțiunea Competiție de criticul de film Iulia Blaga se remarcă prin diversitatea stilurilor și a tematicilor abordate.

Scurtmetrajele românești de ficțiune selectate în acest an sunt: ”Somnoroșii” – regia Tudor Cristian Jurgiu, ”Export Only” – regia Cristina Iliescu, ”99999%” – regia Alexandra-Roberta Șerban, ”Roz” – regia Liviu Mărghidan, ”Antrenamentul de noapte” – regia Bogdan Alecsandru, ”Szonjarebeka” – regia Sara Budrala, ”Madrigal” – regia Maria Drăgoi, ”Mari” – regia Anna Kassay, ”Între marginile zilei” – regia Andreea Lăcătuș și ”La distanță” – regia Dana Rogoz.

Filmele ating puncte nevralgice ale societății românești contemporane, precum lupta omului de rând ajuns într-o funcție de conducere cu birocrația în administrația publică, conflictele interioare cu care se confruntă fetele după experiențe traumatice, indiferența cu care sunt tratate cazurile de răpire în România, drama copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate sau cum fac față copiii situațiilor tensionate dintre părinți.

M-am străduit să aleg, după priceperea mea, cele mai bune filme și mi-am dorit ca selecția să fie cât mai diversă din punctul de vedere al genului cinematografic, subiectului șamd. În acest an am alcătuit cu ușurință o listă de zece filme unul și unul. Sper să le descoperiți cu aceeași plăcere cu care le-am urmărit și eu, și să participați cu interes la discuțiile cu autorii lor”, a declarat Iulia Blaga.

Filmele din Competiție vor fi proiectate în două calupuri în zilele de joi, 30 mai și vineri, 31 mai, de la ora 18:00, la Cinema ”Ion Besoiu” – Sala Mică. După proiecția fiecărui calup de scurtmetraje vor avea loc discuții între realizatorii filmelor și public. Vor fi prezenți la festival regizorii Cristina Iliescu, Liviu Mărghidan, Maria Drăgoi, Dana Rogoz, Bogdan Alecsandru, Andreea Lăcătuș, Alexandra-Roberta Șerban, Anna Kassay și actorii Costi Antone și Katia Pascariu, care interpretează roluri în două dintre scurtmetrajele selectate în Competiție.

Încă de acum cinci ediții, festivalul și-a asumat misiunea de a promova și susține producția de film românesc. Astfel, trei profesioniști din industrie vor evalua scurtmetrajele din secțiunea Competiție care concurează pentru câștigarea trofeului ESTE FILM (realizat de Dan Albu) și a premiului a cărui valoare a crescut în acest an la 2.500 de euro.

Juriul ESTE FILM Festival 2024 îi include pe Gabriela Suciu – producător, distribuitor de film și prodecan al Facultății de Film UNATC din București, Victor Morozov – critic de film la Dilema Veche, Scena9 și Films in Frame, Theodor Ioniță – regizor și scenarist, câștigător al Marelui Premiu în Competiția ESTE Film Festival din 2023.

***

Biletele pentru întregul program al festivalului sunt disponibile pe platforma Eventbook (https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu). Anul acesta se pot achiziționa și abonamente, o variantă foarte convenabilă pentru spectatorii care vor să vizioneze mai multe filme la un preț mai mic.

Programul festivalului este disponibil pe www.estefilm.ro.

ESTE FILM Festival ediția 8 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM. 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*. 

Cu sprijinul: Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, Institutul Mexican de Film (IMCINE), Institutul Italian de Cultură din București, LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Cultural German Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Autonom. 

Sponsori de tradiție: Groupama, Vitesco Technologies, Jaeggi Industries, Colt Technology Services, Marquardt. 

Sponsori: ifm, Banca Transilvania, KeepCalling. 

Parteneri: Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, Cinema Arta Sibiu, Forumul German Sibiu, Hotel MyContinental, Hotel Continental Forum, A.L.E.G., Zona9, Cărturesti, Atelier Good Wood, Enjoy Art Studio, Luthelo, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, SaltSibiu, Simpa, Flow, Deli 11, Funky Citizens. 

Parteneri media: RockFM, Zile și Nopți, Goodtime magazine, All About Romanian Cinema, Munteanu Recomandă, Cinefan, Sibiul in Imagini, Profil Cultural, Liternet, Films in Frame.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.