Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Parteneriatul Public-Privat în Educație”, abordat în cadrul EDU Expo 2011

0

Fundația Dinu Patriciu a organizat, în cadrul targului educațional EDU Expo, conferința „Parteneriatul Public-Privat în Educaţie”. Aceasta este, conform organizatorilor, un prim pas în abordarea acestui tip de parteneriate pentru găsirea de soluţii sinergice în învăţământul românesc.

Evenimentul a fost structurat pe două componente, un panel la care au participat experţi ai sectoarelor public şi privat din domeniul educaţional, respectiv două workshop-uri care au abordat teme relevante pentru o implicare mai puternică a sistemului privat în şcoală românească: Antreprenoriatul în Educaţie şi Tehnologia şi Educaţia.

 

Discuţia a punctat în prima fază câteva aspecte legate de ce înseamnă parteneriatul public-privat, între cine se împart responsabilităţile, riscurile, dar şi investiţia iniţială. De asemenea au fost menţionate câteva tipuri de PPP-uri în educaţie, dintre care cele mai uşor de implementat ar fi cele privind dezvoltarea infrastructurii educaţionale (construcţia de şcoli, laboratoare) şi externalizarea managementului şcolilor publice către mediul privat.

Explicând cadrul legislativ românesc (legea 178/2010 şi OG 39/2011), Mihai Prisacariu, Directorul Unităţii Centrale de Coordonare a Parteneriatului Public-Privat din cadrul Guvernului României, a explicat că următorul pas strategic este finalizarea metodologiei de aplicare a noii legi a educaţiei pentru a se stabili care sunt condiţiile în baza cărora parteneriatele public-private pot fi dezvoltate. Liliana Preoteasa, Director General în cadrul MECTS, a punctat câteva dintre parteneriatele deja existente cu o serie de companii româneşti în ceea ce priveşte informatizarea sistemului educaţional sau formarea şi instruirea profesorilor. Marian Stas (Fundaţia CODECS pentru Leadership) a oferit o posibilă soluţie prin alternativa bacalaureatului internaţional (BI), în timp ce Dumitru Miron, Preorector în cadrul ASE, a explicat modalitatea în care funcţionează relaţiile dintre mediul universitar şi companii. Maria Stavrositu, deputat Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, a afirmat încrederea în capacitatea parteneriatelor public-privat de a flexibiliza sistemul educațional.

Conferința a generat o concluzie unanim împărtășită de vorbitori și participanți, și anume importanța înțelegerii corecte a mecanismelor de operare a acestui tip de parteneriat și, bineînțeles, a găsirii unor parteneri din sectorul privat, dispuşi să investească în sectorul educaţional pe termen lung.

Menite să asigure o componentă aplicată discuţiilor din timpul panelului, workshop-urile au oferit participanților ocazia de a analiza obstacolele pe care le întâmpină în activitatea curentă și de a expune ideile și soluţiile pe care le-au implementat prin proiectele deja derulate.

Parteneriatul Public-Privat este un instrument de cooperare pe termen lung între sectorul public şi mediul de business, ce necesită o asumare responsabilă a investiţiei, a riscurilor şi a recompenselor, fiind una din puţinele opţiuni de dezvoltare şi progres pentru sistemul educaţional românesc.

 

Despre Fundația Dinu Patriciu
Fundația Dinu Patriciu este o organizație neguvernamentală, care sprijină și promovează educația, în toate formele sale, ajutând la formarea unor indivizi cu un pronunțat spirit de inițiativă, cu o conștiință civică deosebită și un real simț al responsabilității. Fundația își propune astfel să contribuie la transformarea societății românești într-o societate de cetățeni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri. Cu un buget anual de peste 7 milioane USD, fundația dezvoltă programe ample precum: „Inventează-ți Viitorul”, „Orizonturi Deschise”, „Sponsorizează un Copil”, „Educația Merită”, „Gala Premiilor în Educație” și își propune să contribuie la revitalizarea valorilor sistemului educațional românesc. Pentru mai multe detalii privind programele dezvoltate de Fundația Dinu Patriciu accesați: www.fundatiadinupatriciu.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.