„Aprozar” cultural romanesc. Costache Popescu Ghergani – un artist in cautarea viului

0

Unii spun că e suprarealist sau conceptual, alţii că e un creator de „curiozităţi”. Dar nu… Costache Popescu Ghergani este doar el însuşi, iar operele sale – picturi, gravuri şi sculpturi – nu se încadrează în vreun curent artistic.
Costache este în lucrările lui când jucăuş, când abstract, când descriptiv până în cel mai mic detaliu. Motivele plastice preferate sunt fructele, jucăriile şi corpul uman.

„Vreau să surprind în lucrările mele momente şi trăiri cotidiene, pe care le transpun în combinaţii de culori, forme şi perspective. Caut întotdeauna viul, brutul şi neprelucratul. Aspectul de viu m-a preocupat întotdeauna, de aceea şi tema de doctorat la care lucrez acum este cea a biofiliei. Pictez şi sculptez aşa cum  trăiesc, adică în joacă, iar joaca cred că este singurul lucru serios, cel care ne menţine tineri şi vitali”, declară artistul. „Cred că aplecarea către joc şi jucării s-a dezvoltat firesc în ultimii ani şi datorită fetiţei mele, care mă inspiră neîncetat. Jucăriile şi copilăria transformă orice spaţiu într-un loc bogat, care promite veşnicia”, adaugă Costache Popescu Ghergani.

Prima profesie a lui Costache a fost cea de economist, dar a abandonat-o în favoarea artei, chiar înainte de a o începe propriu-zis. Astfel că a urmat cursurile Facultăţii de Pictură şi a dat frâu liber pornirilor artistice.

Lucrările sale s-au bucurat de aprecierea iubitorilor de artă cu ocazia a numeroase expoziţii din ţară şi din străinătate. În primăvara acestui an, Costache şi-a deschis şi un „Aprozar”, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, dar şi la Braşov, unde a vândut opere de artă la kilogram, a servit vizitatorii cu mere din lădiţe de lemn şi i-a invitat pe aceştia să se joace cu câinii Vier Pfoten.

Pe lângă tema ludică, picturile lui Costache prezintă şi structuri sau peisaje conceptuale. „În lucrările mele contopesc obiecte şi structuri din mai multe spectre: nuduri şi fructe, frunze şi forme geometrice, cai şi oameni care îşi pierd natura convenţională. Îmi place să mă joc cu formele – să le lungesc şi lăţesc după bunul meu plac – la fel cum îmi place să mă joc cu tiparele şi convenţiile, să le transform în neconvenţional, în atipic”, spune artistul vizual.

Pânza nu îi este suficientă lui Costache, de aceea s-a dezvoltat şi pe gravură şi sculptură. Este chiar şi „bijutier”: deasemeni în căutarea şi manipularea viului, tânărul artist făureşte bijuterii organice.

Toate lucrările lui pot fi vizualizate pe website-ul www.costachepopescu.ro sau pe blogul său costacheghergani.blogspot.com.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează