Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, 10 octombrie 2018

1

Sănătatea psihică a copiilor și adolescenților în centrul atenţiei cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

Marcăm, în fiecare an pe 10 octombrie, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Tulburările psihice reprezintă o povară în plus pentru persoanele afectate de alte boli precum infecţia cu HIV/SIDA, hepatitele cronice sau cancerul. De aceea este important ca persoanele afectate să primească deopotrivă servicii medicale şi psihosociale pentru a-şi gestiona cu succes starea.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor, a declarat: „Conform datelor OMS, în întreaga lume, 16% dintre copiii și adolescenții cu vârsta între 10 şi 19 ani prezintă tulburări psihice. Jumătate dintre bolile mintale se instalează în preajma vârstei de 14 ani, trei sferturi până la 25 de ani. Bolile psihice reprezintă principala cauză a dizabilității la tineri. Nediagnosticate şi netratate, bolile psihice influențează grav dezvoltarea copiilor, realizările lor educaționale și potențialul acestora de a trăi viața deplină și productivă.

Suferinţa psihică nu atrage simpatia şi compasiunea semenilor

„Boala psihică este, din păcate, însoţită de stigmat. Societatea îi izolează şi îi tratează diferit pe cei care suferă de asemenea afecţiuni. Aşa se explică şi reţinerea celor care ar putea să solicite sprijinul psihologilor şi psihiatrilor. De aceea consider că OMS, prin decizia de a marca anual Ziua Mondială a Sănătăţii Psihice şi de a propune o nouă temă în fiecare an este un demers util, chiar dacă nu şi suficient. Mulţi dintre copiii şi adolescenţii cu tulburări psihice se confruntă cu provocări majore: stigmatizare, izolare și discriminare, precum și cu lipsa accesului la serviciile de sănătate și în instituțiile de învățământ, încălcând drepturile fundamentale ale omului. Este necesară recunoaşterea timpurie şi gestionarea corectă a sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor pentru ca ei să îşi poată atinge întregul potenţial. Pentru aceasta este nevoie de servicii cuprinzătoare, integrate de sănătate mintală şi de asistenţă socială”, a continuat Ana-Maria Schweitzer.

Citiţi continuarea articolului aici

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. avatar

    Dincolo de aceste declaratii ar fi bine ca unele psihiatre sa nu mai ameninte acesti tineri si sa nu mai critice familia din primul moment in care ii aduc intr-un spital de psihiatrie pentru copii.Rezultatul unui asemenea ”tratament” este un tanar care isi doreste sa omoare toate psihiatrele si pe viitor refuza sa mai comunice cu alte psihiatre, refuza sa ia medicamentele date, refuza sa faca psihoterapie dupa ce a fost tinut incuiat de psiholoaga in spital la terapie si nu stiu cui a folosit aceasta atitudine (in niciun caz pacientului ).Degeaba doreste familia sa il trateze , el nu va dori dupa ce a fost traumatizat chiar de persoanele care ar fi trebuit sa il ajute.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.