Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ZIUA MONDIALĂ A ASISTENŢEI SOCIALE / 17 MARTIE 2015

0

Cu ocazia ZILEI MONDIALE A ASISTENŢEI SOCIALE, 17 martie 2015, asistenţi sociali din întreaga lume desfăşoară activităţi menite să promoveze profesia de asistent social şi contribuţia acestora la dezvoltarea economică şi socială. Totodată aceştia sensibilizează şi aduc mai aproape de publicul larg informaţii cu privire la rolul important pe care îl joacă un asistent social în viaţa unei persoane, în cadrul unei comunităţi ori societăţi.

ziua mondiala a.s.

Sub egida Federaţiei Internaţionale a Asistenţilor Sociali (IFSW), ASProAS în parteneriat cu CFCECAS oferă asistenţilor sociali din România ocazia de a sărbatori împreună această zi, în cadrul evenimentului desfăşurat pe 17 martie 2015 la Palatul Parlamentului. Profesioniştii şi oamenii dedicaţi domeniului vor avea, astfel, posibilitatea să participe la una sau chiar ambele activităţi dedicate acestei zile: întâlnirea cu CĂRŢILE din BIBLIOTECA VIE ÎN ASISTENŢĂ SOCIALĂ, între orele 10.00-13.00 şi EVENIMENTUL DE PROMOVARE ÎN STRADĂ, care se va desfăşura în Piaţa Revoluţiei București între orele 13.00-15.00.

Tema în jurul cărei va gravita întregul eveniment constă în promovarea uneia dintre valorile importante în asistenţa socială, DEMNITATEA.

Prin urmare, asistenţi sociali practicieni vor îmbrăca pentru câteva ore haina unei cărţi şi îşi vor deschide sufletul la paginile cu tema: demnitatea în asistenţă socială. Câţiva asistenţi sociali vor renunţa pentru o zi la modestie şi emoţii şi vor împărtăşi colegilor, din experienţa acumulată în timpul studiilor universitare, experienţa lor ca asistenţi sociali care îşi dedică cu mândrie şi curaj timpul tuturor celor care au nevoie, indiferent de statutul acestora, vârstă, etnie,sex etc., dar şi din experinţa lor ca oameni care interacţionează zilnic cu alţi oameni. Vor vorbi deschis despre modul în care este afectată demnitatea beneficiarilor, dar şi a asistenţilor sociali, deoarece, înainte de a fi un profesionist, asistentul social este om.

Chiar dacă, în viaţa de zi cu zi, conştientizăm mai mult sau mai puţin cât este de importantă demnitatea şi respectarea acesteia pentru noi şi cei din jur, în asistenţă socială ea este o valoare după care se ghidează majoritatea acţiunilor întreprinse de profesionişti. Oricât de greu le-ar fi şi oricât de multe provocări le ies în cale, asistenţii sociali nu renunţă, deoarece ei fac cu pasiune, încredere şi motivaţie ceea ce fac. Întotdeauna vor reuşi să o ia de la capăt, să caute iar şi iar noi metode prin care să rezolve împreună cu beneficiarii problemele care îi opresc din drumul lor spre fericire, deoarece ei ştiu că cei din jur au nevoie de ei şi toţi suntem datori să contribuim la un viitor mai bun. Totodată, oamenii ar trebui să înţeleagă că nu le este afectată demnitatea în niciun fel dacă recunosc că se confruntă cu o problemă şi cer ajutorul asistenţilor sociali, deoarece fiecare dintre noi a avut de-a face în viaţă cu cel puţin un impas, moment în care a avut nevoie de ajutorul celor din jur.

Astfel, asistenţi sociali din întreaga ţară vor avea ocazia să interacţioneze şi să înveţe din experienţa „cărţilor” cum ar putea să-şi păstreze demnitatea indiferent de situaţie, să lupte pentru respectul propriei demnităţi şi cum ar putea să-i determine pe oameni să ceară şi să accepte ajutorul fără a le fi teamă că astfel le va fi afectată demnitatea. În plus, această experienţă poate servi drept sursă de inspiraţie şi motivaţie în viitoarele proiecte.

Pentru mai multe informaţii despre BIBLIOTECA VIE ÎN ASISTENŢĂ SOCIALĂ şi despre EVENIMENTUL DE PROMOVARE ÎN STRADĂ, dar şi pentru orice alte infomaţii cu privire la asistenţă socială, accesaţi paginile de web: www.asproas.ro şi www.cfcecas.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.