Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Internațională pentru nonviolență în școli: 1.500 de adolescenți din România vorbesc despre violență

0

2 din 3 adolescenți din România* declară c-au fost martori la o scenă de violență (verbală și/sau fizică) într-un cuplu de vârsta lor.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru nonviolență în școli, publicăm rezultatele unui studiu care cartografiază un aspect delicat și sensibil al vieții adolescenților în timpul liceului: primele lor relații – ce le face să funcționeze, ce le distruge, și cum se raportează ei la violență (abuzuri fizice, emoționale, psihologice, sexuale, sau online).

In a Relationship_violenta e o problema cu tine

Studiul este realizat de Fundația Friends For Friends ca parte din Campania Respectului – inițiativa AVON de luptă împotriva violenței domestice – și s-a desfășurat pe 3 luni, implicând în total 1.500 de adolescenți cu vârste între 16 și 19 ani din 80 de orașe din România.

*din cei 1.131 care au completat chestionarul online în noiembrie 2016.

Martori la violență

2 din 3 adolescenți spun c-au fost martori la o scenă de violență fizică și/sau verbală într-un cuplu de vârsta lor. Mult mai puțini, 2 din 10, au recunoscut că au fost loviți într-o ceartă cu prietenul/prietena. 1 din 2 fete și 2 din 5 băieți spun c-au intervenit într-o astfel de situație de violență: i-au separat pe cei aflați în conflict. Cei mai mulți dintre cei care declară că nu au intervenit spun că nu au făcut-o pentru că că orice problemă se rezolvă în cuplu, iar conflictul nu îi privea: „cearta lor nu a mea”, „lucrurile se rezolvă în familie” sau „e treaba lor”.

Abuzuri online

32% dintre fete și 28% din băieți recunosc că persoana cu care au fost sau sunt într-o relație le-a citit mesajele de pe telefon. Jumătate dintre ei au avut o reacție negativă, au fost dezamăgiți, s-au supărat pe persoana respectivă și/sau au discutat cu ea despre asta. 1/3 dintre fete și băieți au recunoscut că au verificat la rândul lor mesajele prietenului/prietenei, dar mai mult de 1/3 dintre cei care au făcut-o declară că aceștia nu au fost deranjați de încălcarea spațiului privat.

Cauze de despărțire

„Trădarea” este cauza principală a despărțirii cuplurilor adolescente. Mai mult de jumătate dintre adolescenți (fete și băieți) au declarat că nu ar putea trece peste infidelitate în relație, 32% dintre băieți și 42% dintre fete nu ar suporta minciuna. 13% dintre fete s-ar despărți în caz de violență fizică sau psihică.

Mai multe despre proiect http://ffff.ro/licee/
https://www.facebook.com/respectlicee/ #aicuvântul
Scrie-ne la hello@ffff.ro

Generatia nevorbita are cuvantul

Disclaimer: Studiul „In a Relationship” este unul de tip non-probabilist. Datele nu sunt reprezentative la nivel național și nu pot fi extrapolate la nivelul liceenilor din România, ele au un caracter exploratoriu, oferind insight-uri despre atitudinile și comportamentelor adolescenților.

„In a Relationship” este un proiect al Fundației Friends For Friends, parte din Campania Respectului, iniţiativa AVON de luptă împotriva violenţei domestice şi dedicat adolescenților din România. www.campaniarespectului.ro 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.