Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Internationala pentru Combaterea Discursului Instigator la Ura Impotriva Femeilor

0

Sesizarea discursului instigator la ură împotriva femeilor

8 Martie este Ziua Internaţională a Femeii dar şi Ziua Internaţională pentru Combaterea Discursului Instigator la Ură Împotriva Femeilor. Cu această ocazie, mişcarea No Hate Speech Movement lansează un apel către publicul larg pentru sesizarea discursului instigator la ură adresat femeilor, atât în mediul online, cât şi offline. Sesizarea declaraţiilor sau materialelor ofensatoare pot fi făcută prin website-ul www.nohatespeechmovement.org, dezvoltat în cadrul NO Hate Speech Movement, dar şi prin website-uri locale. www.nohatespeech.ro iniţiat de organizaţia PATRIR şi www.cyberhate-watch.ro dezvoltat de ActiveWatch, sunt două dintre modalităţile disponibile.

NOSexism_photo

Conştientizarea faptului că sexismul este o formă de încălcare a drepturilor omului, iar discursul instigator la ură duce la creşterea violenţei împotriva femeilor, sunt deosebit de importante în România. Potrivit studiului “Discursul instigator la ură în România”, realizat la iniţiativa Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, în cadrul programului Fondul ONG, femeile reprezintă unul dintre grupurile ţintă ale declaraţiilor ofensatoare în România. Principalele modalităţi prin care acest timp de declaraţii sunt transmise sunt discursurile politicienilor sau a altor persoane publice, prin mass-media tradiţională sau online, cât şi prin viu grai. Mediul online este cel mai favorabil pentru adresarea acestor declaraţii, datorită anonimatului.
Online, femeile sunt asociate şi cu termeni negativi precum ”ușoare”, ”frustrate”, ”materialiste” şi ”urâte”, după cum arată studiul despre “Discursul Instigator la ură în mediul online românesc”, realizat de Lector Dr. Radu Meza (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), în toamna anului trecut, Aceste atribute reprezintă explicaţii, cauze, pentru atitudinile şi comportamentele adresate femeilor. Propagarea discursului instigator la ură în spaţiul public, duce la încurajarea atitudinilor agresive sau discriminatorii la locul de muncă, acasă sau pe stradă. Studiul a urmărit discursul instigator la ură în mediul online, în trei dintre cele mai importante spații publice de expresie la ora actuală: comentariile de pe Facebook, bloguri și ziarele online. Au fost analizate peste 2,5 milioane de comentarii de pe cele mai apreciate și accesate pagini de persoane publice, bloguri personale și publicații online. Studiul a fost realizat la iniţiativa organizaţiei PATRIR, în cadrul proiectului “Switch OFF/ONline Hate Speech”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, prin Fondul ONG în România.

Femeile sunt considerate un grup ţintă al declaraţiilor instigatoare la ură şi în “Raportul anual cu privire la discursul instigator la ură în România 2014 – 2015”, realizat de ActiveWatch, în cadrul proiectului “NetRangers împotriva toleranţei”.

Cercetarea naţională despre violenţa în familie şi la locul de muncă realizată de ‘’Centrul Parteneriat pentru Egalitate’’ relevă faptul că la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzată fizic sau verbal. Acelaşi studiu arată şi că una din cinci femei (17,8%) din România au declarat că au fost supuse, de-a lungul vieţii, unui tip sau altul de violenţă în familie. Dintre acestea, 93% au fost pălmuite sau lovite cu piciorul, iar jumătate trântite de perete sau podea. Mai multe detalii despre acest studiu şi violenţa împotriva femilor în România se găsesc pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro.

Educaţia pentru prevenirea şi combaterea discursului instigator la ură întâmpină dificultăţi în România. Bună parte dintre români consideră declaraţile ofensatoare “un rău necesar”, ce este normal să fie folosit pentru anumite grupuri, potrivit studiului cu privire la “Discursul instigator la ură în România”, realizat la iniţiativa FDSC.

Combatarea discursului instigator la ură este una dintre temele prioritare ale programului Fondului ONG în România. 19 proiecte finanţate prin program sunt dedicate combaterii acestui tip de discurs în România, prin modalităţi şi abordări diferite. Ca partener în cadrul campaniei NO Hate Speech Movement în România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a iniţiat în cadrul programului o serie de activităţi menite să faciliteze schimbul de bune practici în acest domeniu, între organizaţiile finanţate prin granturile SEE din România şi alte ţări beneficiare. Un exemplu este revista CIVIC Arena, în care se găsesc articole despre situaţia discursului instigator la ură şi exemple de combatere a sa, în ţări europene precum Polonia, Bulgaria, Letonia, Slovacia şi Lituania.

Despre Fondul ONG: Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferiţa României în cadrul granturilor SEE 2009 – 2014, dispune de 36 mil de Euro şi este implementat de consorţiul format din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) alături de Fundaţia pentru Parteneriat (FP) şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR). Obiectivul programului este sa reducă disparităţile economice sociale dintre România şi statele donatoare: Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Peste 400 de proiecte au fost finantaţe în cadrul programului, prin intermediul a două apeluri de finanţare, primul lansat în 2013, iar cel de-al doilea în anul 2014. Tematicile proiectelor sunt în domenii diferite, precum: voluntariat, valori democratice, initiaţive civice, justiţie socială, dezvoltare durabilă, servicii sociale, dezvoltarea de reţele şi coaliţii, dezvoltarea capacităţii organizaţionale a ONGurilor şi altele. La nivel european, programe similare există în 15 ţări europene. Mai multe detalii se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile: Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei initiaţive a Comisiei Europene. FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţia dezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Mai multe detalii se găsesc pe www.fdsc.ro .

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.