Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Dunării: sărbătorim fluviul de care depind 81 de milioane de oameni

0

Ziua Dunării este celebrată în toate țările din bazinul Dunării, în fiecare an, pe 29 iunie. Este un moment în care celebrăm unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa, precum și oamenii și viața sălbatică ce depind de fluviu.

Relația noastră cu Dunărea

Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, cu o lungime de 2850 km, care traversează 10 țări până la vărsarea în Marea Neagră și, pe parcurs, influențează viețile a 81.000.000 de oameni. Sursă de apă potabilă, furnizor de hrană, rută de transport, sursă de recreere și apă pentru irigații, Dunărea găzduiește și un număr mare de specii sălbatice. De asemenea, mai puțin vizibil, dar la fel de important, Dunărea joacă un rol esențial în stabilizarea climei, diluarea și diminuarea diverselor surse de poluare, producția de sol sau atenuarea riscului la inundații.

Cu toate acestea, dinamica sa naturală a fost puternic alterată în ultimele decenii. Au fost distruse peste 80% din zonele umede din lungul Dunării, în speranța că se vor obține mai multe beneficii, modificând cursul natural al fluviului și transformând lunca inundabilă a Dunării în teren agricol. Experiența ne-a demonstrat contrariul, azi fiind mult mai evident faptul că modificările realizate nu ne-au servit, de fapt. Terenurile agricole cu soluri fertile, apărute unde odată era lunca, au devenit sterpe după câțiva ani, iar inundațiile au pus în pericol localnicii care și-au făcut case prea aproape de apă.

Cercetările proceselor naturale din zonele umede au evidențiat mai clar faptul că funcționarea sistemelor fluviale, inclusiv din zona luncilor, se bazează pe interacțiuni complexe dintre ecosisteme naturale. În baza acestora și fără intervenții radicale asupra ecosistemelor și proceselor naturale, autoritățile ar trebui să promoveze dezvoltarea sustenabilă în beneficiul direct al comunităților locale.

Danube Floodplain – renaturarea luncilor inundabile

Autoritățile din domeniul apelor, institute de cercetare și ONG-uri din întregul bazin hidrografic al Dunării, printre care și WWF, lucrează în cadrul proiectului Danube Floodplain la un plan complex de gestionare transfrontalieră prin care serviciile ecosistemice ale râurilor și ale luncilor acestora să fie valorificate sustenabil.

De Ziua Dunării, fiecare poate contribui la protejarea fluviului

De asemenea, am lansat recent o platformă prin care oricine se poate implica pentru a proteja Dunărea și Delta: www.culoripecalededisparitie.ro

Campania faciliteaza implicarea și acțiunea, începând cu simplul gest de a adopta culoarea preferată din natură și de a vorbi, în rețeaua socială proprie, despre cauza pe care o simbolizează această culoare sau de a face o donație pentru a susține proiectele WWF.  Împreună putem opri degradarea habitatelor de apă dulce, putem reface ecosistemele distruse, pentru prevenirea deșertificării și pentru susținerea comunităților tradiționale de pescari.

Proiectul Danube Floodplain (Reducerea riscului de inundații prin restaurarea luncilor inundabile de-a lungul fluviului Dunărea și a afluenților săi) a început la 1 iunie 2018 și se va termina pe 30 noiembrie 2020. Proiectul este co-finanțat de Interreg Europe prin Programul Transnațional Dunăre-Carpați (DTP) și este implementat de 18 parteneri cu 4 parteneri strategici asociați din zece țări, care împart bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, România și Serbia).

www.interreg-danube.eu/danube-floodplain

http://www.wwf.ro/ce_facem/dunrea_i_delta_dunrii/danube_floodplain_/

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.