Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Brâncuși, celebrată de Institutul Cultural Român

0

Ziua Brâncuși, sărbătorită la data de 19 februarie, va fi marcată de ICR atât la București cât și la  reprezentanțele ICR din Budapesta, Chișinău, New York, Paris și Viena prin conferințe, expoziții de fotografie, spectacole de teatru și proiecții de filme  dedicate creației marelui sculptor român.

thb-banner-cb

Marți, 21 februarie 2017, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr 38, București) va avea loc o masă rotunda pe marginea volumului Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte de Matei Stîrcea-Crăciun, publicat la Editura „Brâncuși” din Târgu Jiu, cu sprijinul Editurii Institutului Cultural Român  Alături de autor, vor mai vorbi despre hermeneutica endogenă – o nouă metodă în critica de artă – președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

http://icr.ro/pagini/ziua-brancusi-masa-rotunda-despre-hermeneutica-endogena-la-icr

Institutul Cultural Român de la Budapesta va organiza prelegerea „Influența lui Brâncuşi în arta şi arhitectura secolelor XX-XXI”, susținută de Ingo Glass, în data de 17 februarie, ora 18.30  la sediul institutului. Originar din Timișoara, reprezentant al neoconstructivismului, renumitul sculptor Ingo Glass, stabilit la Budapesta, autorul volumului Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, este invitat frecvent să susțină prelegeri despre influența marelui sculptor român asupra artei.

http://icr.ro/budapesta/influenta-lui-brancusi-in-arta-si-arhitectura-secolelor-xx-xxi-prelegere-sustinuta-de-sculptorul-ingo-glass-la-icr-budapesta

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău va organiza în data de 19 februarie, ora 16.00, vernisajul expoziției „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră” și spectacolul de pantomimă, muzică și poezie „Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi”, la Casa de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei, Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măiastrei lui Brâncuşi semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei, Vasile Grunea, şi aforisme din Brâncuşi. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Liviu Ştirbu interpretate de violonista Elena Croitoru. Decorul, scenografia şi concepţia grafică a spectacolului este semnată de artistul plastic Iurie Matei. Spectacolul de pantomimă va fi interpretat de actorul George Ciolpan.

http://icr.ro/chisinau/expozitia-constantin-brancusi-pasarea-maiastra-si-spectacolul-de-pantomima-pasarea-in-vazduh-omagiu-lui-constantin-brancusi-la-sangerei

Institutul Cultural Român de la New York organizează evenimentul „BRÂNCUȘI: The Visionary”/ „BRÂNCUȘI: Vizionarul”, în data de 17 februarie, de la ora 19, în sala Auditorium a ICR New York. Oaspete de onoare va fi Doina Lemny, curator la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris. Doina Lemny va susține, în engleză, conferința intitulată „Brancusi: The Art of Carving One’s Own Image”, care va reliefa rolul lui Brâncuși ca propriu „impresar artistic”. Conferința va include prezentarea volumului Brancusi, an Artist without Frontiers (Ed. Noi Media Print, 2016). După conferință va avea loc proiecția filmului documentar Brâncuși – L’ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie (2012, 15 min., coordonator: Doina Lemny, imagine: Cristian Tamaș, montaj: Marius Robu, coloana sonoră: George Enescu – Sonata nr. 3, vioară: George Enescu, pian: Dinu Lipatti). Concomitent cu acestea, va fi realizată și o expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii Institutului și din colecții private, dedicate operei și personalității lui Brâncuși, incluzând monografii și studii critice, în engleză, română și franceză.

http://icr.ro/new-york/brancusi-vizionarul

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza evenimentul „Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului”, în data de 22 februarie, de la ora 20:00 în Sala bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa  Manifestarea va debuta cu proiecția filmului „În căutarea tatălui”, r.: Ionuț Teianu, urmată de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, conservator al Muzeului National de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.

http://icr.ro/paris/brancusi-secret-omul-in-umbra-artistului

Institutul Cultural Român de la Viena va găzdui proiecția documentarului BBC Tony Cragg on Constantin Brâncuşi, în data de 17 februarie, de la ora 18:00 la Cinemateca Institutului. Filmul îl prezintă pe Tony Cragg, important sculptor britanic și câștigător al Premiului Turner (1988), călătorind în România, în căutarea spațiului care l-a inspirat pe Constantin Brâncuși în realizarea operelor sale. Filmul mai prezintă, printre altele, asemănările dintre sculpturile lui Brâncuși și ale lui Auguste Rodin, mentorul său.

http://icr.ro/viena/documentarul-bbc-tony-cragg-despre-constantin-brancusi-la-cinemateca-icr-viena

Toate aceste manifestări culturale se înscriu în strategia multianuală a Institutului Cultural Român de a continua proiectele care au debutat anul trecut pentru a aduce un omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși (1876-1957).

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.