Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Zero Waste: Marii poluatori fug de răspundere și vor să blocheze proiectul de HG

0

Trebuie să facem zid în fața presiunilor producătorilor. Înscrie-te acum la dezbaterea publică de luni!

Producătorii de bunuri ambalate și retailerii încearcă să amâne aprobarea și să modifice proiectul de Hotărâre de Guvern care reglementează aplicarea sistemului garanție-returnare pentru recipientele de băuturi.

În 19 noiembrie Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică acest proiect care este obligatoriu pentru a crește nivelul de reciclare în România și pentru a opri aruncarea ambalajelor de băuturi în natură, depozitarea la gropile de gunoi sau incinerarea unor resurse considerabile.

Potrivit Eurostat, în România rata de reciclare a deșeurilor municipale a fost de 11% în 2018, în scădere față de 2017. Implementarea sistemului garanție-returnare poate contribui la evitarea unei noi proceduri de infringement. În alte state, implementarea sistemului a condus la atingerea unor rate de colectare a deșeurilor de ambalaje chiar de peste 90%. Astfel, sistemul este un instrument dovedit de încurajare a comportamentului responsabil.

Ce prevede proiectul? Sistemul de garanție-returnare presupune ca la achiziționarea unei băuturi (apă, suc, bere, vin, spirtoase și alte mixuri, în recipiente cu volume între 0,1 și 3 litri) consumatorul va plăti o garanție de 50 de bani, pe care o va recupera la returnarea recipientelor de băuturi în orice magazin. Sistemul va fi administrat de către o entitate non-profit pe care trebuie să o înființeze producătorii, distribuitorii și comercianții.

Experți internaționali au analizat proiectul și au apreciat că reprezintă o platformă solidă pentru dezvoltarea reciclării în România.

Însă producătorii și retailerii fac lobby pentru ca lucrurile să continue în aceeași manieră, cu alte cuvinte să nu își asume întreaga responsabilitate pentru poluarea pe care o cauzează. Sistemul de garanție-returnare i-ar obliga la transparență, ar trebui să raporteze fiecare PET, sticlă sau doză pe care le pun pe piață și să-și asume răspunderea pentru eliminarea lor la finalul ciclului de viață. Această responsabilitate trebuie să fie a celor care generează aceste deșeuri, nu a administrațiilor publice locale și a cetățenilor.

E nevoie să intervenim URGENT și să transmitem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor  susținerea noastră pentru sistemul de garanție-returnare. Cei care vor plăti în cazul unei noi proceduri de infringement vor fi tot cetățenii de rând, nu marile companii poluatoare și lobby-iștii lor.

Luni va fi organizată o dezbatere publică în regim de videoconferință. Pentru ca vocea ta să fie auzită, te poți înscrie la dezbatere la adresa de email it@mmediu.ro până joi, 10 decembrie 2020, ora 17:00. Trimite mesajul tău către MMAP pe adresele ionut.musetoiu@mmediu.ro / ecaterina.gildau@mmediu.ro până cel târziu în 11 decembrie 2020. 

Poziția Zero Waste față de sistemul garanție-returnare aici

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.