Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

www.munca.info – punct unic de informare despre prevenirea exploatării prin muncă

0

www.munca.info – punct unic de informare despre prevenirea exploatării prin muncă

Asociația eLiberare lansează proiectul ”Rămâi în siguranță! O campanie de prevenire a exploatării prin muncă, în contextul pandemiei generate de COVID 19” în cadrul unui eveniment online, în direct, care are loc, azi, luni 14 septembrie 2020, începând cu ora 11.00 pe pagina defacebook.com/eliberare. 

În cadrul evenimentului va fi prezentată campania de informare și conștientizare despre exploatarea prin muncă și va fi inaugurată platforma www.munca.info – un punct unic de informare despre prevenirea traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă, care conține informații despre drepturile lucrătorilor, măsuri de siguranță, dar și resurse utile.

Vor lua cuvântul în cadrul evenimentului Excelența Sa dl. Andrew Noble,  ambasadorul Regatului Marii Britanii la București,  Excelența Sa dl. Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, dl. Dragoș Pîslaru, Europarlamentar, reprezentanți ai Ministerului Muncii și ai organizațiilor partenere în proiect. Evenimentul va fi moderat de Ioana Bauer, președintele Asociației eLiberare.

În contextul pandemiei cauzate de COVID 19, cazurile semnalate de exploatare prin muncă au crescut din cauza dependenței oamenilor față de angajatori, a izolării și carantinării, dar și a lipsei de informare a cetățenilor cu privire la drepturile lor când vine vorba de munca în străinătate. Pentru a reduce amploarea acestui fenomen, campania de informare și conștientizare despre exploatarea prin muncă,  care se desfășoară în perioada septembrie 2020 – decembrie 2020, se va adresa în primul rând oamenilor care își propun să plece la muncă în străinătate. Campania cuprinde acțiuni concrete de informare și sprijin, precum și oferirea de soluții prompte cu ajutorul partenerilor proiectului.

“La nivel global peste 16.000.000 milioane de persoane sunt exploatate prin muncă, conform unui studiu al Organizației Internaționale a Muncii. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în domenii precum: agricultură și pescuit, muncă domestică, construcții sau minerit, manufactură, procesare sau ambalare, spălătorii de mașini sau industria ospitalității. În aceste domenii activează și majoritatea românilor care, în căutarea unei vieți mai bune, aleg să muncească în străinătate. Acest exod nu se produce fără victime – oameni care ajung să fie exploatați, care nu-și cunosc drepturile sau care nu știu cum și unde ar trebui ceară ajutor. De aceea este important ca informațiile acestea să fie ușor accesibile, precum și serviciile de asistență, în caz de nevoie, iar proiectul nostru chiar asta își propune și va livra.” a declarat Ioana Bauer, președintele Asociației eLiberare.

Proiect derulat de eLiberare în parteneriat cu Romanian Airport Services, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este  derularea unei campanii de conștientizare pentru cei în căutarea unui loc de muncă, în special cei care vor pleca la muncă în străinătate.

Proiectul ”Rămâi în siguranță! O campanie de prevenire a exploatării prin munca în contextul epidemiei generate de COVID 19” se desfășoară în parteneriat cu Romanian Airport Services, cu sprijinul Ambasadei SUA la București, Ambasadei Regatului Unit la București, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, IOM – UN Migration, Justice&Care, Global Initiative – Resilience Fund, Blocul Național Sindical – BNS România, INCA România, FairWork, Fundația Ușă deschisă, ADPARE, LOGS precum și aeroporturile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Suceava, Bacău, Târgu-Mureș, Sibiu, Craiova, Oradea, Satu-Mare și Maramureș.

Agenda evenimentului cuprinde:

11:00 Deschidere eveniment  – Reprezentanți parteneri eLiberare & Romanian Airport Services

Ioana Bauer, Asociația eLiberare

Alexandra Huzuneanu – Director General  Romanian Airport Services

11:10 Excelența Sa Ambasador Andrew Noble, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la București

11:15 Excelența Sa Ambasador Adrian Zuckerman, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București

11:20 Mircea Mocanu, Șef Misiune România – Organizația Internațională pentru Migrație

11:25 Dragoș Pîslaru, Europarlamentar

11:30 Maximilian Nicolae, director Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP)

11:35 Mădălina Mocan, Cercetător,Centrul pentru Studiul Democrației FSPAC din cadrul UBB

11:40 Intervenții organizații suport

Cora Moțoc, Country Head Justice&Care

Monica Boseff, Director executiv Open Door

Flavius Ilioni Loga, Director LOGS

Mirela Caravan, Coordonatoare Departament Relații Internaționale Blocul Național Sindical (BNS)

Virma Barcsa, Psiholog  ADPARE

Emilia Spurcaciu, reprezentant INCA CGIL România

12:00 Încheiere eveniment

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia)Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru  Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 Euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre eLiberare

Asociația eLiberare construiește de peste 7 ani o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România.

  • Peste 650.000 elevi informați în cadrul Școlii Altfel – soluție digitalizată oferită de Asociația eLiberare în parteneriat cu Ministerul Educației, prin care profesorii descarcă un plan de lecție și materialele necesare pentru a ține prezentări pe prevenire
  • Peste 25.000 de tineri informați în cadrul festivalurilor UNTOLD – campania https://banipebune.ro/ și https://www.untoldsecrets.ro/truth/
  • Peste 100 de prezentări în diferite centre sau prin intermediul altor organizații non-guvernamentale
  • Sesiuni de formare pentru 320 de asistenți sociali, 571 preoți, 39 inspectori de muncă, 265 lucrători comunitari și persoane care lucrează în ONG-uri sociale.
  • Sprijin constant pentru Centrele de primire în Regim de Urgență a victimelor
  • Parteneriate cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane pe campaniile mari publice derulate în ultimii ani
  • Proiecte internaționale derulate în parteneriat cu alte organizații de profil din Europa
  • Reuniuni internaționale ale organizațiilor de profil, sub umbrela Rescue Freedom International
  • Activitate continuă de advocacy

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.