Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

www.mereutanar.com, Caritas Romania lanseaza primul site pentru si despre Seniori Activi

0

Caritas Romania lanseaza primul site pentru si despre Seniori Activi, www.mereutanar.com

Apel pentru nominalizarea Seniorilor Activi!

Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii

www.mereutanar.com este primul spatiu online care aduce recunoastere seniorilor care au continuat sa fie activi si implicati social si profesional si dupa varsta pensionarii. Fie ca sunt oameni din viata noastra, personalitati publice sau profesionisti care au ramas conectati si dupa varsta de 65 de ani la domeniul de activitate in care au acumulat experienta de-a lungul vietii, toti merita sa fie cunoscuti si promovati ca modele din care tanara generatie sa se inspire.

Lansarea acestui site se alatura initiativei europene de a sustine Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii.

De aceea, pe tot parcursul anului 2012, organizatiile Caritas din Romania desfasoara diverse activitati, pentru si impreuna cu varstnicii, cu scopul de a-i mentine sanatosi si activi din punct de vedere social, cultural, economic si profesional. Site-ul www.mereutanar.com contine resurse, sfaturi, anunturi ale evenimentelor dedicate varstnicilor, dar si o platforma de nominalizare si votare a celor mai activi seniori din Romania

www.mereutanar.com/index.php/nominalizeaza

Prima platforma de nominalizare si votare a seniorilor activi din Romania

Platforma de nominalizare si votare este unica in Romania, fiind o modalitate de promovare a unor experiente de viata ale seniorilor, dar si un exemplu de buna practica in ceea ce priveste imbatranirea activa si solidaritatea intre generatii. Toate persoanele care cunosc, pretuiesc si doresc sa rasplateasca un senior, sunt invitate sa-l nominalizeze si sa ne trimita povestea sa la sectiunea „nominalizari” de pe platforma  www.mereutanar.com, in perioada 3 Aprilie – 15 August a.c., iar cele mai emotionante, interesante si extraordinare exemple vor fi premiate in cadrul Galei Seniorilor 2012, ce se va desfasura la Bucuresti pe 1 Octombrie, cu ocazia Zilei Internationale a Varstnicului si a Senectutii.

Categoriile in care se pot face nominalizarile, in numar de noua,  sunt: bunic/bunica; senior in domeniile: educatie, sanatate, arta si cultura, sport; veterani de razboi, persoane cu nevoi speciale, voluntariat si o ultima categorie deschisa altor domenii decat cele enuntate anterior. In momentul nominalizarii, este necesara introducerea numelui, varstei, povestii de viata a seniorului, dar si calitatile care il recomanda ca varstnic activ.

Site-ul are astfel rolul de a aduce mai aprope generatiile intre ele, dar si de a valoriza potentialul si competentele persoanelor varstnice din Romania. Odata cu nominalizarea, ne dorim ca acest site sa devina un prilej de a-i pune pe varstnici in contact cu tehnologia cu ajutorul persoanelor mai tinere din viata lor. De asemenea, diversi specialisti in domeniile: sanatate, psihologie, nutritie, voluntariat si legislatie, ofera voluntar sfaturi persoanelor de varsta a treia care vor sa fie informate si implicate intr-un stil de viata dinamic.

Site-ul este lansat in mediul online incepand cu data de 3 Aprilie 2012, iar lansarea oficiala va avea loc pe 26 aprilie a.c. cand specialisiti in domeniul geriatriei si gerontologiei, sanatatii, psihologiei etc. si personalitati varstnice  importante vor participa la o dezbatere pe tema solidaritatii intre generatii.

Despre initiatorii platformei www.mereutanar.com

Din respect pentru varstnici, Caritas Romania, prin cele 10 organizatii membre, ajuta anual 15.000 de varstnici nevoiasi, bolnavi sau marginalizati prin intermediul urmatoarelor servicii sociale: consiliere sociala, medicala si psihologica; ingrijire la domiciliu; centre rezidentiale; centre de zi unde se desfasoara activitati de grup: programe culturale, cursuri, excursii, ore de gimnastica medicala, activitati de erogterapie si recreere.

Cele 10 organizatii Caritas active în România s-au reunit în 1994 într-o retea natională: Confederatia Caritas România. Creată cu scopul de a promova proiectele sociale ale membrilor săi, Caritas România este implicată în actiuni de lobby si de influentare a politicilor sociale atât la nivel national cât si european prin intermediul Caritas Europa, partener strategic al Comisiei Europene în probleme sociale.

Toate organizaţiile Caritas din România au parteneriate cu autorităţile locale şi implementeaza programe complexe de asistenta sociala in cadrul carora furnizează servicii copiilor din medii defavorizate aflaţi în risc, persoanelor cu nevoi speciale, familiilor numeroase şi cu venituri mici, bătrânilor.

Despre Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii

La nivelul Uniunii Europene, anul 2012 este dedicat temei Imbatranirii Active si Solidaritatii intre Generatii. Prin actiunile desafasurate pe parcursul acestui an, se urmareste ca seniorii sa rămână în câmpul muncii şi să împărtăşească experienţa profesionala dobandita pe parcursul vietii, sa joace în continuare un rol activ în societate si sa ducă o viaţă cât mai sănătoasă şi împlinită. Mai multe informatii pot fi gasite accesand urmatorul link: www.ageplatform.com

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.