Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

WWF sprijină includerea pădurilor virgine și seculare de fag din România în patrimoniul mondial UNESCO

0

Anumite păduri virgine și seculare de fag din România vor fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO, în urma unui proces de nominalizare derulat de Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, WWF-România și Greenpeace. Cei cinci actori au semnat astăzi un protocol de colaborare pe o durată de doi ani, atât cât vor dura procedurile necesare pentru desemnarea noilor situri UNESCO.

Padurile Sincii@Mircea Struteanu

WWF-România contribuie la acest proces prin expertiză tehnică, prin specialiștii organizației din domeniul forestier care vor colabora la analizarea siturilor selectate pe baza investigațiilor în teren, vor lucra îndeaproape cu actorii locali pentru obținerea acordurilor necesare și, în plus, spijină acțiunea cu suma de 15.000 euro.

Procesul de nominalizare a pădurilor de fag virgine și seculare în patrimoniul UNESCO, prin inițiativa comună lansată astăzi, reprezintă un pas în plus pentru protejarea acestor valori naționale. WWF arată astfel că nu uită de campaniile demarate și de misiunea asumată, continuând cu pași mari un efort inițiat în urmă cu câțiva ani și sprijinit de zeci de mii de români, spune Magor Csibi, director WWF-România.

Lemn mort in padurea virgina de la Strambu Baiut @Doru Oprisan

Fagul este o specie exclusiv europeană, iar România se bucură de găzduirea unor eșantioane de excepție din această categorie de păduri. Făgetele naturale, care nu au suferit nici o intervenție umană perturbatoare de-a lungul istoriei, sunt adevarate surse de educație și de inspirație de importanță critică în efortul îmbunătățirii modului de gestionare a pădurilor.

Pădurile României sunt, din fericire, încă predominate de fag, iar aceste perle – făgetele naturale – nu trebuie doar cunoscute, ci și recunoscute de umanitate – împreună cu cei care le-au respectat măreția de-a lungul timpului, spune Costel Bucur, Directorul departamentului de Păduri și Arii Protejate la WWF-România.

Printre zonele din România propuse pentru nominalizare, două sunt cele în care WWF a lucrat în ultimii ani și cărora am reușit, alături de susținătorii organizației, să le asigurăm protecția prin lege: zona Strâmbu Băiuț – Groșii Țiblesului (Maramureș) și Pădurile Șincii (Făgăraș).

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.

WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru țara noastră și pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect științific, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității este agreată de toții practicienii, specialiștii și cercetătorii din domeniu și din domeniile înrudite.

În  2011, WWF România a derulat campania Salvaţi pădurile virgine!, cu scopul de a pune sub protecţie legală ultimele păduri virgine din ţara noastră şi printre ultimele din Europa. În timp record, de 33 de zile, 100.000 de persoane s-au alăturat demersului iniţiat de WWF, semnând petiţia campaniei. Urmarea a fost includerea pădurilor virgine în categoria pădurilor protejate prin lege și inițierea unui proces de identificare și cartare a pădurilor virgine din România. Procesul, în plină derulare pe teren, va face posibilă crearea unui Catalog național al pădurilor virgine din România.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.