Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

WWF și Coca-Cola lansează un proiect pentru conservarea și refacerea zonelor umede

0

Împreună pentru Dunăre.

 WWF și Coca-Cola lansează un proiect pentru conservarea și refacerea zonelor umede.

 Garla Mare_ Romania _WWF

 WWF și Coca-Cola anunță lansarea unui parteneriat ambițios, care are ca obiectiv refacerea și conservarea unor zone umede și lunci inundabile din lungul Dunării și al afluenților săi până în anul 2020. Programul este susținut de Fundația Coca-Cola printr-o investiție de 4,4 milioane de dolari și se desfășoară în șase țări din Europa, printre care și în România.

Prin noul parteneriat, WWF și Coca-Cola se angajează la reconstrucția zonelor umede din lungul fluviului Dunărea printr-o serie de acțiuni desfășurate în Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România. Acestea vor conduce la obținerea a 12 milioane m3 de apă – o cantitate de apă care ar umple 4.800 de bazine olimpice.

Proiectul va conserva și reface aceste zone umede și lunci, vitale pentru oameni și natură”, spune Andreas Beckmann, Director Regional la WWF Programul Dunăre-Carpați.”

Totodată, încercăm să generăm o mișcare regională care promovează conservarea și refacerea zonelor umede, dar și utilizarea durabilă a apei.”

„Împreună pentru Dunăre” este cel mai amplu program pe care Fundația Coca-Cola îl susține în Europa. Lucrăm alături de WWF din 2007, pentru a conserva sursele de apă dulce de pe glob și pentru a face schimbări de impact în companie. Știm bine că apa este o resursă rară. În același timp, e ingredientul principal din produsele noastre. De aceea ne angajăm să eficientizăm continuu utilizarea apei, colaborând cu WWF în stabilirea unor ținte ambițioase”, declară Ulrike Sapiro, Director of Community and Environment la Coca-Cola în Europa.

În România, lucrările de reconstrucție ecologică se vor desfășura în lungul Dunării, între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judeţul Mehedinți. Acest lucru va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m3 de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre, la menținerea biodiversității, dar mai ales la refacerea habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor.

Pe lângă beneficiile ecologice, proiectul va contribui la refacerea conectivității fluviului cu lunca sa inundabilă, la reducerea impactului inundațiilor asupra comunităților riverane Dunării și la alimentarea locală a pânzei freatice, cu efecte benefice pentru activitățile agricole.

Mai mult, în cadrul parteneriatului se va pregăti un nou proiect de reconstrucție ecologică pentru România, prin realizarea unor studii și găsirea celor mai bune oportunități economice pentru utilizarea durabilă a terenurilor din lungul fluviului Dunărea.

Caravana Dunării

Pentru a sărbători debutul acestui parteneriat și pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare privind conservarea și restaurarea zonelor umede, WWF și Coca-Cola vor organiza Caravana Dunării. Aceasta va porni în data de 29 iunie 2014, de Ziua Dunării, din Serbia și va ajunge în 25 de orașe din Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia și România – unde va vizita 5 orașe în vara anului 2015.

Beneficiile reconstrucției zonelor umede

Dunărea reprezintă cea mai mare suprafaţă neîntreruptă de zonă umedă din lume şi una dintre ultimele mari regiuni relativ neperturbate din Europa. Pe lângă faptul că adăpostește o mare varietate de habitate şi specii rare şi periclitate, ecosistemele de apă dulce ale Dunării Inferioare îndeplinesc servicii esenţiale de mediu, oferind numeroase posibilităţi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale (protecția la inundații, apă potabilă, lemn, biomasă, oportunități de turism și recreere, pește și alte surse de hrană).

De la sfârşitul secolului trecut până în prezent, intervenţia umană a distrus peste 80% din toate zonele umede ale Dunării. De-a lungul fluviului şi al afluenţilor săi s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus legătura dintre habitatele de luncă şi sistemul fluvial, iar funcţiile ecologice ale acestora au fost afectate.

Cu un parcurs de peste 1.000 km prin Bulgaria, România, Ucraina şi Moldova, Dunărea Inferioară a fost identificată de către WWF ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Coridorul Verde al Dunării Inferioare este cea mai ambițioasă inițiativă europeană de refacere a zonelor umede, propusă iniţial de WWF şi oficializată printr-un acord internaţional semnat în anul 2000 de către guvernele Ucrainei, României, Bulgariei şi Moldovei. WWF implementează în România proiecte locale de reconstrucție ecologică încă din anii `90.

Mai multe despre obiectivele parteneriatului în Europa

Activitățile din Croația se vor desfășura de-a lungul râului Drava, care face parte din viitoarea Rezervație a Biosferei Mura-Drava-Dunăre. Zona, care mai poartă numele „Amazonul Europei”, se întinde din Austria până în Slovenia, Ungaria, Croația și Serbia. Refacerea echilibrului natural al unui sector important al râului Drava din Croația se va realiza prin reconectarea şi reconstrucţia a cinci brațe laterale care vor contribui la îmbunătăţirea dinamicii râului și a habitatelor, diminuarea efectelor inundațiilor și creșterea potențialului de ecoturism și recreere.

Lucrările de reconstrucție ecologică din Ungaria au loc pe fostul meandru Barcs-Old-Drava, în cadrul unei cooperări cu Croația. Refacerea meandrului Barcs-Old-Drava, cel mai mare fost meandru de pe malul stâng al râului, va arăta o metodă relativ simplă și eficientă de îmbunătățire a statutului ecologic al râurilor şi al zonelor umede și pădurilor de luncă, generând oportunități pentru ecoturism.

Activitățile de reconstrucție ecologică din Serbia se vor desfășura pe meandrul Bestrement din lunca Dunării, făcând parte din viitoarea Rezervație a Biosferei Mura-Drava-Dunăre. Reconstrucția va îmbunătăți circuitul hidrologic pe tot parcursul anului și va crea oportunități pentru noi afaceri bazate pe natură.

Neusiedler See, din Austria, este un habitat unic, situat în apropierea fabricii Edelstal, aparținând companiei Coca-Cola. Proiectul va garanta conservarea ultimelor lacuri minerale cu ajutorul unor stăvilare.Ținta este ca 650.000-1.000.000 m3 de apă să fie înlocuite. În plus, activitățile de conservare vor avea un impact pozitiv asupra turismului local și agriculturii.

Prin lucrările de reconstrucție din Bulgaria, șase specii de pești amenințate cu dispariția se vor bucura de habitate mai prielnice după refacerea a 30 km de luncă și activități de conservare (cum ar fi repopularea). În plus, capacitatea de purificare a apei va crește.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Coca-Cola

Compania Coca-Cola este un partener important în sprijinirea proiectelor de conservare WWF. În 2007, pentru protejarea resurselor de apă dulce din întreaga lume, Compania Coca-Cola a încheiat un parteneriat de viitor cu WWF și a demarat o serie de schimbări în cadrul sistemului. Prima etapă a parteneriatului s-a desfășurat în perioada 1 ianurie 2007 – 31 decembrie 2012.

Fundația Coca-Cola

Fundația Coca-Cola este organizația globală care sprijină politica de responsabilitate socială a companiei Coca-Cola. Încă de la înființare, în 1984, Fundația a investit peste 675 milioane de dolari în diverse inițiative de sustenabilitate, precum utilizarea durabilă a resurselor de apă, emanciparea femeilor, bunăstarea oamenilor și a comunităților locale.

Despre Coca-Cola și WWF

Încă din 2007, Compania Coca-Cola și WWF , printr-un efort comun, s-au implicat în conservarea și protejarea resurselor de apă din lume și, totodată, în eficientizarea acțiunilor globale Coca-Cola.

Până în prezent, parteneriatul a dat rezultate foarte bune, printre care enumerăm îmbunătățirea stării de sănătate ecologice a șapte dintre cele mai importante bazine de apă dulce de pe cinci continente, rentabilizarea cu 20% a modului în care sistemul Coca-Cola gestionează resursele, reducerea cu 5 milioane de tone metrice a emisiilor de CO2 generate prin operațiunile globale ale companiei, precum și la promovarea unor practici agricole sustenabile la nivelul lanțului de aprovizionare Coca-Cola.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.