Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

WWF-România și Rewilding Europe pregătesc cel mai mare eveniment de reintroducere de zimbri din Europa

0

Pe 17 mai, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, va fi readus în Munții Țarcu (Carpații Meridionali), după 200 de ani de la dispariție. Aproximativ 20 exemplare de zimbru (Bison bonasus) vor fi aduse din diferite centre de reproducere din Europa. Peste vară, alte 10 exemplare li se vor alătura în aceeași zonă, care va fi supusă unui proces de resălbăticire. Este cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa.

Zimbri_Copyright Rewilding Europe

Noutatea

Rewilding Europe și WWF-România au inițiat procesul de reintroducere bazându-se pe o abordare cu totul nouă: în următorii 10 ani Rewilding Europe va elibera în sălbăticie un număr considerabil de zimbri, cu regularitate, în mai multe zone din Carpații Meridionali. Odată eliberați, zimbrii nu vor mai fi hrăniți, ci vor face parte din procesele naturale și ecosistemele din zonă. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale și la menținerea stării lor favorabile.

La început, zimbrii vor sta într-o zonă de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. Apoi vor avea acces la o zonă de semi-libertate, de 160 de hectare. Aici se vor putea adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, grupându-se într-o cireadă- forma tipică de organizare a zimbrilor. În toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona împrejmuită și vor deveni primii zimbri care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul 18 încoace.

Locul unde zimbrii vor fi eliberați face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare.

Oportunitatea

De la bun început, când vor sta în țarcul de aclimatizare și în zona de resălbăticire, zimbrii vor fi promovați ca o atracție turistică, ceea ce ar putea crea oportunități economice pentru comunitățile locale. În Armeniș, comuna din imediata vecinătate, va exista un Centru de vizitare a zimbrilor, care va găzdui materiale informative și activități dedicate mediului înconjurător.

În ultimele luni, echipa Rewilding Europe și WWF a lucrat îndeaproape cu comunitatea locală din Armeniș și din împrejurimi, implicând antreprenori locali, direcții silvice, asociații de vânătoare și tur-operatori. Dar sprijinul cel mai mare a venit din partea Primăriei Armeniș, care nu numai a acceptat reintroducerea zimbrilor, ci a oferit aproximativ 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale, pentru țarcul zimbrilor. Direcția silvică Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziția proiectului alte aproximativ 80 de hectare.

Câțiva localnici au fost deja angajați și inițiați pentru rolurile de rangeri și ghizi. Toată comunitatea din Armeniș așteaptă venirea zimbrilor, de pe 17 mai, ca pe o sărbătoare.

O familie cu 500 de zimbri

Obiectivul proiectului este crearea unei populații de cel puțin 500 de zimbri care vor trăi în sălbăticie în Carpații Meridionali, până în anul 2025. Vorbim de 1.4 milioane de hectare de munți și văi care se întind în partea de sud a lanțului carpatic.

Dincolo de Munții Țarcu, inițiativa Rewilding Europe vizează cinci populații de cel puțin 100 de exemplare, în alte câteva zone din Europa. Planul este ca în 2015 o a doua eliberare să aibă loc în apropierea satului Poieni, de lângă Hațeg. Creșterea numărului zimbrilor e importantă nu doar pentru supraviețuirea speciei, ci pentru întregul ecosistem și pentru conservarea biodiversității. Ecosistemele au nevoie de procese naturale precum păscutul, pe care animalele domestice nu îl acoperă suficient, din cauza scăderii numărului lor, înregistrate în ultimii ani. În plus, comunitățile locale au de câștigat, prin faptul că zimbrii atrag dezvoltarea sectorului turistic.

Mai rar decât rinocerul negru

Zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat. Românii îl știu mai ales din legende, povești, sau stema Moldovei. Ultima redută a zimbrilor a fost în Carpați, înainte să dispară definitiv, în 1790. Azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania. În România, o altă „familie” de zimbri trăiește în Parcul Natural Vânători Neamț.

În lume trăiesc 5.046 zimbri (cifra din ianuarie 2014), dar numai 3,403 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul e astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

Armeniș, comuna zimbrilor

Zimbrul sau bizonul European este o specie simbol și esențială pentru ecosistemele de pe continent. Este un animal emblematic pentru fenomenul de „resălbăticire” a Europei și pentru conservarea biodiversității, iar la nivel local poate fi o oportunitate uriașă de a schimba viața unei comunități. Zimbrul poate deveni simbolul regiunii Munții Țarcu și o poate așeza pe harta lumii drept una dintre cele mai atractive destinații pentru iubitorii de natură și pasionații de mediul sălbatic. Armeniș ar putea fi primul „sat al zimbrilor” din Europa.

Loteria Olandei, Loteria suedeză și Liberty Wildlife Fund sunt sponsorii din spatele acestei acțiuni de amploare. Zimbrii care vor fi aduși la Armeniș provin din Suedia, Germania, Italia, Belgia, Elveția și România (rezervația de la Hațeg). Câteva dintre rezervațiile din care provin zimbrii au donat exemplarele și chiar au plătit costurile de transport până în România. Dintre zimbrii care vor sosi la Armeniș pe 17 mai, 3 își vor continua călătoria până la Vânători Neamț, fiind donați Parcului Natural pentru programul propriu de repopulare cu zimbri.

Pentru mai multe informații despre inițiativa Rewilding Europe și proiectul din Carpații Meridionali accesați website-ul dedicat și pagina de Facebook.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.