Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vioara lui George Enescu se aude în capitala Portugaliei

0

Anul trecut, o poveste muzicală marca Radio România Cultural, turneul „Vioara lui George Enescu la sate“, ducea muzica de cea mai bună calitate în locuri din România în care, până atunci, nu se auzise niciodată pe viu.

Pentru toţi cei ce au asistat la aceste concerte dar şi pentru solişti şi organizatori, experienţa a fost una extraordinară, unică. De aceea ea va fi împărtăşită acum şi publicului din Lisabona, care va avea prilejul de a asculta sunetul minunat al  viorii Guarneri del Gesu, care i-a aparţinut lui George Enescu (instrument aflat actualmente în patrimoniul Muzeului național George Enescu“).

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, protagoniştii turneului, solişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio România şi Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef la Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, se vor afla în capitala Portugaliei, unde, în data de 5 septembrie, la „Centro Cultural de Belém“ vor prezenta un eveniment complex realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Astfel  „Centro Cultural de Belém“ va găzdui un recital de vioară şi pian Gabriel Croitoru si Horia Mihail. În deschiderea evenimentului muzical va fi inaugurată expoziţia „Sonorul în instantanee“ semnată de muzicologul şi fotograful Virgil Oprina şi compusă din imagini surprinse la diferite ediţii ale festivalului internaţional „George Enescu“. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5-29 septembrie. În deschiderea recitalului, dna Oltea Şerban-Pârâu va susţine o scurtă conferinţă despre însemnătatea festivalului internaţional „George Enescu“ şi despre invitaţii de prestigiu pe care-i va avea în acest an, despre concertul „Vioara lui George Enescu“ şi despre expoziţia adiacentă.

CP ViolinoEPiano IMP

Evenimentul, compus din aceste două momente, este conceput ca avanpremieră promoţională a celei de-a XXIa ediţii a festivalului internaţional „George Enescu“. 

Pornind de la proiectul „Vioara lui George Enescu la sate“, promovat în turneu naţional de către Radio România Cultural şi în contextul promovării festivalului internaţional „George Enescu“ în Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona colaborează în premieră cu „Centro Cultural de Belém“ pentru organizarea acestui proiect muzical şi  expoziţional.

„Vioara lui George Enescu la sate“ este o călătorie muzicală, o inedită colaborare între două personalități ale scenei muzicale românești și internaționale: Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, care i-a aparţinut lui George Enescu (instrument aflat actualmente în patrimoniul Muzeului național „George Enescu“) și Horia Mihail, unul dintre cei mai renumiți pianiști români ai momentului.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.