Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Viitorul Roșiei Montane este predictibil: fără cianură

0

În cadrul întâlnirii recente dintre oficialii români și cei americani s-a discutat despre sectorul economic din România și s-a accentuat necesitatea creării unui mediu predictibil pentru companiile americane. În timpul întâlnirii dintre vicepreședintele american Joe Biden și Victor Ponta, 30 de cetățeni americani, originari din județul Alba au protestat în fața Casei Albe împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

 salvati rosia montana

Campania Salvați Roșia Montană atrage atenția companiilor ce caută stabilitatea și predictibilitatea mediului politic și economic că această stare de fapt nu va fi întrunită atâta timp cât acțiunile lor vizează opearațiuni ce încalcă drepturile omului, Constituția, dreptul la un mediu curat. Sunt apreciate acele proiecte investiționale ce propun în mod democratic și transparent o reală dezvoltare durabilă a comunităților din România. Orice tentativă a companiilor de a profita de predispoziția de coruptibilitate a autorităților locale și centrale, orice încercare de fabricare a unor false stări de fapt sau de a cumpăra vocea mass-mediei nu va reprezenta decât costuri inutile pentru investitori ce nu și le vor acoperi niciodată și pentru care nu îi va despăgubi nimeni. Această mișcare socială este departe de a fi violentă, dar este vehementă împotriva practicilor nedemocratice și anticonstituționale a unei mari părți a oamenilor politici români.

Milioanele de euro cheltuite pentru convingerea cetățenilor români de oportunitatea proiectului minier cu cianuri de la Roșia Montană nu au făcut decât să prezinte publicului larg dezinformări, interpretări denaturate, iar adevărurile incomode au fost constant ascunse. Aceste tentative de înșelare a opiniei publice au fost dejucate prin informarea cu argumente pertinente transmise prin medii alternative unui public larg și conștient. Alimentarea conturilor instituțiilor media ca plată pentru reclame neconvingătoare a avut în mod evident rolul nelegitim și ilegal de influențare a conținutului editorial. Prin urmare, la nivel de predictibilitate, este clar că orice tentative suplimentare de păcălire a opiniei publice sau de influențare a mass-mediei nu vor avea succes tocmai pentru că se bazează pe aceleași false argumente foarte puțin credibile.

Campania Salvați Roșia Montană atrage atenția liderilor politici că tentativele diversioniste de amânare a votului sau de recosmetizare a propunerii de lege pentru distrugerea Roșiei Montane nu fac decât să scandalizeze și mai mult opinia publică. Sentimentul de abandon al binelui comun de către mare parte a clasei politice este alimentat constant de atitudinea servilă față de profitul companiilor străine și de disponibiliteatea politicienilor de a găsi soluții legale nelegitime pentru proiectele cu activități înafara legii. Este iarăși foarte predictibil că susținerea nelegitimă a proiectelor ilegale ce nu respectă mai ales dreptul cetățenilor români la un mediu curat va fi aspru sancționată de cetățeni fie prin nesupunere civică, fie prin reorientarea opțiunilor politice. Prin urmare, odată obținut sprijinul interesat al politicineilor, companiile cu proiecte ilegale nu vor avea niciodată garanția că protectorul intreselor sale va fi mereu în sfera puterii, este evidentă dorința unui public din ce în ce mai numeros și mai indignat ca politicienii să se dezică de aceste practici nedemocratice.

 

“Companiile ce vor veni să investească la Roșia Montană sunt binevenite atâtat timp cât nu mint, nu ne cumpără politicienii și presa, nu ne otrăvesc apa și pământul. Dacă în schimb vor căuta să ne schimbe legile, să ne ia prin expropriere terenurile și casele sau să ne lase otrăvuri în locul patrimoniului atunci să mizeze întotdeauna pe un public extrem de potrivnic și extrem de vehement. Dacă vor predictibilitate, atunci să se considere avertizați.” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

“Tentativele de inducere în eroare a publicului larg de către politicienii ce sprijină nemărginit proiectul cu cianuri de la Roșia Montană au eșuat lamentabil. Dezinformările ce au mizat pe imaginarele intențiile violente ale protestatarilor sau cosmetizarea și reformularea legii anticonstituționale nu au făcut decât să demonstreze cât de independenți de realitate sunt susținătorii cianurii. Singurul lucru predictibil este că protestând și informând cât mai mulți oameni vom face ca actuala clasă politică ce sprijină proiectul minier să fie doar o tristă și neplăcută amintire.” a declarat Tudor Brădățan, Mining Watch România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.