Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Viena: Discuție despre realitatea din instituțiile rezidențiale de stat din România și nevoia de a o schimba

0

Spune-mi Eli & UnLoc.DeÎncredere. Discuție despre realitatea din instituțiile rezidențiale de stat din România și nevoia de a o schimba

Rumänisches Kulturinstitut Viena, 28 mai 2019

Argentinierstr.39

Le spunem tot! Bătaie, dușuri cu furtunul, sedat, mâncare…tot! ”

Asta plănuiau să spună Eli și un grup de orfani autorităților din București când s-au decis să fugă din orfelinatul lor pentru a face cunoscute ororile la care erau supuși zilnic. Planul lor eșuează însă și devine o altă porție a suferinței aparent nesfârșite a celor care cresc orfani. Această carte puternică este bazată pe o poveste reală și urmărește viața lui Eli Moldovan, care, cu ajutorul unui voluntar, a reușit să rupă cercul fricii și adversităților. Dan Ungureanu dă o voce miilor de destine, dar în primul rând adevăratei Eli Moldovan. Ea este acum activist și auto-reprezentant în cadrul Asociației “Ceva de Spus”, care sprijină închiderea instituțiilor similare închisorilor din România în favoarea unor alternative precum locuințele protejate, care permit orfanilor să crească fără traume.” (International Youth Library, 2018, despre Spune-mi Eli)

UnLoc este o inițiativă de dezinstituționalizare, lansată la Timișoara, cu ambiția de a fi replicată la nivel național. Scopul său este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități abandonate sau cu risc de abandon în instituții rezidențiale și de a asigurarea participarea lor în comunitate și pe piața muncii.

Deși UnLoc este un demers realtiv tânăr1, cele două co-fondatoare, Eli Moldovan și Roxana Damaschin-Țecu, îl plănuiesc de mulți ani. Cu gândul la viitoarele servicii în comunitate pe care le vor dezvolta și în ideea de a aduce subiectul izolării și al relelor tratamente din instituțiile rezidențiale în atenția publicului larg, au colaborat cu Dan Ungureanu la crearea unui produs unic în domeniu, “Spune-mi Eli”. Este prima nuvelă grafică din România care îndrăznește să abordeze acest subiect dur – al abandonului, izolarii, abuzurilor și consecințelor acestora.

Cartea ne introduce în lumea lui Eli – de fapt, în lumea a mii și mii de copii abandonați în instituții rezidențiale deveniți ulterior adulți, majoritatea cu dizabilități. Povestea urmărește evoluția personajului, de la copil lăsat în grija statului la adult capabil să se întrețină singur și activist pentru dezinstituționalizare și drepturile persoanelor cu dizabilități. Fiecare capitol se bazează pe interviul luat de către autor lui Eli, urmărind în ordine cronologică episoade marcante din viața sa (primele amintiri din scoala specială, mutarea dintr-o instituție în alta, viața în comunitate, greutățile adaptării la permanentele schimbări).

Lansată în octombrie 2017, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, nuvela a fost inclusă în catalogul White Ravens 2018 și prezentată la Târgul de carte de la Frankfurt și la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna. Recunoașterea sa ca exemplu de bună practică și la conferința Zero Project din Viena a dus la reacții excepționale în regiune. În ideea de a îi amplifica impactul, organizăm acest eveniment de conștientizare la Viena, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Landul Styria.

Evenimentul se adresează unui număr de 40-50 de reprezentanți ai fundațiilor filantropice interesate de Europa Centrală și de Est, ai mediului de afaceri austro-român și ai diasporei române, și are următoarea structură:

17.30-18.00     Sosirea invitaților

18 .00-18.15    Bun venit

Institutul Cultural Român, Consulatul Onorific al României

18.15-18.20     Introducere, prezentarea vorbitorilor

Roxana Damaschin-Ţecu

18.20-18.40     Spune-mi Eli – lectură cu autorul & protagonista

Dan Ungureanu, Elisabeta Moldovan

18.40-19.15     Discuții libere

viața în instituții, ideea cărții, dezinstituționalizare, dificultățile vieții în comunitate și ce putem face pentru a ușura tranziția de la instituție la o viață liberă, etc.

19.15-19.30     Dezinstituționalizarea – de ce ?

Raluca Bunea, Director – Public Health Program, Open Society Foundations

19.30-19. 45    Despre UnLoc & pașii următori

Eli Moldovan și Roxana Damaschin-Tecu

19.45-20.30     Degustare vinuri crama Liliac & Canapés

Zoltan Szoverdfi-Szep, fondator ROVINHUD

20.30 – 21.30   Networking

Acest sistem bolnav trăiește încă, în ciuda faptului că segregarea persoanelor cu sau fără dizabilități e o violare a drepturilor omului și că România este stat semnatar al Convenției Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, prin care traiul în comunitate ar trebui să fie garantat. România trebuie să își asume dezinstituționalizarea celor mai bine de 18.000 persoane cu dizabilități încă izolate și abuzate în instituții rezidențiale. Alternativa este mutarea treptată din instituții în locuințe în comunitate, în care, cu grijă și compasiune, foștii rezidenți sunt ajutați să se regăsească și să învețe, la vârsta adultă, cum se trăiește liber. Pentru aceasta, e mare nevoie de servicii flexibile și individualizate – asistență socială, acompaniament, educație, terapie, implicare comunitară, locuri de muncă.

Nu e simplu, dar e singura cale prin care acești oameni nu ajung să fie abandonați a doua oară. Aceasta este misiunea UnLoc.

Cu cele mai bune gânduri,

Roxana Damaschin-Țecu și Elisabeta Moldovan

1 Lansat în 3 decembrie 2018, pe baza unui parteneriat strategic între Asociația Ceva de Spus și Fundația de Abilitare Speranța

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.