VIDEO: Soprana portugheză Alexandra Bernardo cântă Deșteaptă-te, române!

0


La finalul unui an în care Institutul Cultural Român din Lisabona a realizat parteneriate cu cele mai importante instituţii culturale portugheze – Teatrul Naţional „Dona Maria II”, Muzeul Naţional al Ceramicii, Muzeul Artelor Decorative, Fundația Gulbenkian, Casa Muzicii din Porto și a avut un număr record de vizitatori și spectatori (peste 40.000), recepția oferită de Ambasada României în Portugalia cu ocazia Zilei Naționale a fost a găzduită de Muzeul Orientului, pe malurile estuarului Tejo, deschis spre celebrul Ponte 25 Abril.

In muzeul gândit ca un pod între culturi îndepartate, cu fabuloase colecții portugheze si asiatice ce atrag anual mii de turiști, a răsunat imnul național al României și al Portugaliei.

Soprana portugheză Alexandra Bernardo, îmbrăcată cu o superbă ie românească, acompaniată la pian de artistul Bernardo Marques, a intonat cu măiestrie Deșteaptă-te, române și A Portuguesa. Pronunția impecabilă în limba română a tinerei artiste portugheze pregătită de soprana Elena Dumitrescu Nentwig i-a emoționat pe românii de pe ambele maluri ale Prutului care au participat la eveniment.

Latinii orientului, cum ne-a numit Mircea Eliade în studiul său „Românii, latinii orientului”, aniversează ziua de 1 decembrie împreună cu portughezii, care la 1 decembrie 1640 și-au restabilit independența țării, o dată cu instalarea dinastiei de Bragança.
Regele Ferdinand I „Intregitorul“ (1914-1927), sub a cărui domnie a avut loc Marea Unire de la 1 decembrie 1918, a fost nepotul direct al Reginei Maria a II-a a Portugaliei, din dinastia de Bragança.

Și din aceste motive, Deșteaptă-te, române și A Portuguesa intonate de artiști lusitani au impresionat asistența numeroasă.
În discursul său, ambasadorul Vasile Popovici a vorbit despre importanța zilei de 1 decembrie și de alegerea unui președinte al României de origine germană, o semnificatie mai larga, legata – se poate spune – chiar de sensul Marii Uniri:

„În ziua de 1 Decembrie 1918 România se angaja să respecte drepturile tuturor minorităţilor de pe teritoriul ei, iar acest angajament a reprezentat o garanţie democratică obligatorie pentru pacea socială internă ca şi pentru pacea din regiune. Unirea tuturor provinciilor româneşti în cadrul aceluiaşi stat, pe care o sărbătorim la 1 decembrie, este un act istoric deplin consolidat atunci când minorităţile care trăiesc pe teritoriul naţional se simt la ele acasă…

Spre deosebire de ce se întâmplă în alte părţi, Portugalia reprezintă, la rândul ei, un model de integrare pentru toate comunităţile rezidente pe teritoriul său. Exprim mulţumirile mele vii pentru modul în care comunitatea romana din Portugalia, care azi numără circa 40.000 de persoane, a fost ajutată să se integreze în societatea portugheză. Este un exemplu european demn de urmat.

Este de remarcat și faptul că în 2014 schimburile comerciale între cele două țări depăşesc pentru prima oară jumătate de miliard de euro.“

Ambasadorul Romaniei la Lisabona  cu Alexandra si Bernardo

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.