Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vești din Viitor. Ep 1: Bitcoin, deepfakes, quantum computing & depresie

0

de Ciprian Stănescu, fondator Future Magazine

Deepfakes & AI-ul care poate să le găsească

Sursa și articol complet aici.

Deepfakes sunt acele video falsificate cu ajutorul inteligenței artificiale care arată și sună ca și cum ar fi reale. Cel mai celebru e un video cu Barack Obama – daca nu știi, chiar pare că ar fi el. Deepfakes au potențialul să fie folosite în campanii electorale de exemplu și, odată cu evoluția tehnologiei, să nu mai știi ce e adevărat și ce nu.

how-the-eye-works-desktop.jpg

Vești bune însa: cercetătorii americani (nu britanici) de la University of Buffalo au creat un algoritm care reușește în proporție de 94% să identifice imagini false pornind de la ochi. Dacă ochii sunt oglinda sufletului, ce-au reușit cei din Buffallo e să identifice reflexiile din ochii persoanelor din deepfakes. AI încă nu poate să construiască reflexii suficient de bune. Practic încă mai avem o șansă. De ce ne-ar interesa asta de-acum înainte? Păi simplu – trăim cu toții în social media. Un mediu în care mulți sunt ușor de manipulat – cum ar fi să vezi numai videouri cu politicianul X sau Y zicând lucruri pe care nu le-a zis niciodată? În ce să mai crezi atunci? Un studiu publicat recent în Computers in Human Behavior zice că impactul dezinformării asupra oamenilor ar fi mai mare decât știm deja – 5 minute de fake news pot să modifice comportamentul inconștient al cititorului.

Bitcoin, armele chimice & poluarea

Bitcoin a trecut recent de 60.000 $ și multi experți estimează că va ajunge la 100.000 $ pânî la sfârșit de 2021. Și poate chiar mai sus de atât. Alții cred ca își va continua fluctuațiile puternice. Cryptomonedele și mai ales sistemul Blockchain în care ele există aduc un viitor greu de înțeles pentru mulți – descentralizarea e însă aici să rămână, cu beneficii în simplitatea tranzacțiilor financiare sau reducerea birocrației. De exemplu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu va fi prima universitate din România care va accepta plata taxelor pentru admitere în criptomoneda EGLD, dezvoltată de startup–ul românesc Elrond. Dar cripto aduc și provocări pentru securitatea cibernetică sau mediu.

Jason Siesser. N-ați auzit de el, dar dacă lucrurile ieșeau prost ați fi auzit de el. Jason, 48 de ani din Missouri, Statele Unite a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce a încercat de mai multe ori să cumpere cu Bitcoin arme chimice de pe dark net. Ar trebui să existe un regulation mai puternic al criptomonedelor, în cazul ăsta?

Sursa și articol complet aici.

Despre autor

avatar

Ciprian Stanescu is Managing Partner of Social Innovation Solutions - an organization offering support & consultancy for NGOs and corporations on social impact, future trends and innovation. SIS also manages a variety of educational programs and business competitions for youth like Social Impact Award and Future Makers, working with over 2800 youth and incubating 70 start-ups each year. Ciprian worked 2 years for Ashoka Romania, part of the largest global organisation supporting social innovation and 10 years he worked for the Aspen Institute Romania. He is a Global Shaper Alumni of the World Economic Forum and co-founder of Global Shapers Bucharest Hub. In 2017 he started teaching a class in Futurism at The Entrepreneurship Academy as well as developing a series of conferences on the future - Innovations for Tomorrow/ Future Summit. Ciprian is currently doing his PhD in International Economics in Bucharest and holds an MA in Political Science from the Central European University.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.