Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vestea bună: pădurile primesc bani pentru reformă. Vestea proastă: nu avem reforma

0

Guvernul a discutat ieri, pentru a doua oară, detaliile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care propune investiții de circa 40 de miliarde de euro, cu o treime mai mult decât fondurile europene alocate pentru România. Vestea bună este că pădurilor și ariilor naturale protejate li se alocă o sumă record de 1,5 miliarde de euro. Vestea proastă e că aceste fonduri riscă să fie risipite fără finalitate, căci în domeniul pădurilor nu există, în acest moment, un plan de reformă.

În fiecare an, România ar trebui să realizeze Planul Național de Reformă, care să includă sectorul forestier între reformele sale structurale-cheie și să identifice nevoile concrete anuale, pentru care să aloce ulterior fonduri pentru implementare. Cel mai recent plan a fost însă făcut în aprilie 2020, iar pentru anul acesta planul nu a fost încă realizat. Cum poate Guvernul, în acest caz, să decidă direcțiile în care vrea să investească banii europeni alocați pentru reforme dacă nu ș-a asumat încă  reformele pe care dorește să le implementeze?

 „În acest moment, PNRR este o listă de dorințe. Pentru a avea consistență ne trebuie un plan de reformă, fișele detaliate pentru a se înțelege cum sunt alocate concret fondurile și care sunt indicatorii de rezultat. La Comisia Europeană trebuie să mergem cu pașii concreți și cu finalitatea preconizată pentru fiecare reformă și investiție, dacă dorim ca intervențiile pentru păduri propuse în PNRR să fie agreate.” – Antoanela Costea, manager de proiect pentru păduri și arii protejate la WWF România.

Este momentul ca Guvernul să își asume o Politică Forestieră Națională care să includă reformele și  direcțiile strategice ce au rezultat anul trecut în urma procesului de consultare publică desfășurat sub coordonarea mediului academic.

Sursa și mai multe informații aici.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.