Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vegetarianismul în artă

1

Amploarea fenomenului denumit generic vegetarianism s-a extins şi la noi după Revoluţie, începând cu înfiinţarea Societăţii Vegetarienilor din România, la Cluj, în 1991. Deşi o perioadă bună de timp a fost în inactivitate, în 2003 dl. Marius Vasilescu a format un grup de discuţii unde s-au strâns mai mulţi vegetarieni prin intermediul internetului. Scopul Societăţii este de a

“produce cât mai multe materiale pentru a promova vegetarianismul sau pentru a le veni în ajutor vegetarienilor şi în acelaşi timp să dezvolte o comunitate vegetariană românească. Dorim ca toata lumea să afle de ce o dietă vegetariană este mai bună pentru corpurile noastre, pentru animale şi pentru mediul înconjurător.”

Acest stil de viaţă a fost întodeauna foarte răspândit printre intelectuali, artişti şi oameni ai Bisericii. Fiecare dintre ei a încercat să scoată în evidenţă beneficiile dietei fără carne, din punct de vedere fizic, moral şi al mediului.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost geniul universal prin excelenţă, pictor, sculptor, arhitect şi inginer, talentul cel mai versatil al Renaşterii italiene. Cele mai cunoscute picturi ale sale sunt Fecioara între stânci , Mona Lisa (La Gioconda) şi Cina cea de taină. Numeroasele sale desene combină observaţia ştiinţifică precisă cu intensa putere de imaginaţie, reflectând amploarea intereselor sale, de la biologie şi fiziologie la hidraulică şi aeronautică. El a inventat primul tanc blindat şi a prevăzut invenţia aeronavelor şi submarinelor. Un aspect foarte important, dar mai puţin cunoscut, legat de viaţa sa, este faptul că era vegetarian.Dintre cei 60 de biografi ai lui Leonardo, doar 2 menţionează acest lucru. Iată ce scrie da Vinci in Notele sale : „Cu adevărat omul este regele bestiilor, pentru că  brutalitatea sa o depăşeşte pe a lor. Trăim prin moartea altora: suntem locuri de înmormântare!” ; „Nimic nu va rămâne, / Nimic în aer, nimic  sub pământ, nimic în ape. / Totul va fi exterminat.” Să fie oare asta o previziune a  geniului, o privire sumbră şi terifiantă asupra viitorului venind dintr-un trecut apus?

Lord George Gordon Byron (1788-1824) este unul dintre cei mai cunoscuţi  poeţi britanici, faimos şi pentru viaţa sa extravagantă, numeroasele povești de dragoste, datorii, despărțiri, acuzații de incest și sodomie . Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Pelerinajul lui Childe Harold şi Don Juan, aceasta din urmă rămânând neterminată datorită morţii poetului. Byron s-a implicat activ în organizaţia revoluţionară Carbonari din Italia şi în Războiul de Independenţă al Greciei, motiv pentru care aceştia îl consideră erou naţional. Fiica sa legitimă Augusta Ada Byron, ulterior Ada Lovelace, cunoscută matematician britanic, a colaborat cu Charles Babbages la realizarea motorului analitic, predecesorul calculatorului modern. În primul volum al lucrării intitulate Viaţa Lordului Byron : cu scrisorile şi jurnalele sale, publicată în 1854, el face referire la dieta sa vegetariană şi la stilul său de viaţă : “Trebuie să te informez că pentru o lungă perioadă de timp m-am limitat la o dietă vegetariană completă, nici peştele şi nici carnea nu intră în regimul meu; aşa că aştept un stoc serios de cartofi, verdeţuri şi biscuiţi: nu beau deloc vin….Trebuie doar să te implor să nu uiţi de dieta mea, pe care este necesar să o ţin sub observaţie. Sunt bine sănătos, aşa cum am fost dintotdeauna, cu excepţia a două răceli, peste care am trecut repede.”

Contele Lev Nicolaevici Tolstoi ( 1828-1910) a fost un scriitor rus considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse. Operele sale Război şi pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”.Creația sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observației sociale și psihologice, sentimentul tragicului și omenescului. Interpretările sale literare privind învățăturile etice ale lui Iisus Hristos  l-au făcut să devină mai târziu, spre sfârșitul vieții sale, un fervent comentator al învățăturilor creştine, în sensul lor social, pacifist și nemediat de vreo putere lumească. Ideile sale despre rezistența nonviolentă, expuse în opere ca „Împărăția lui Dumnezeu este cu tine”, vor avea un profund impact asupra unor personalități de referință din secolul al XX-lea, printre care Gandhi și Martin Luther King Jr. Pe parcursul ultimilor 23 de ani de viaţă el a fost vegetarian şi datorită faimei şi autorităţii sale morale a făcut un mare serviciu mişcării vegetariene. “ Să nu ucizi se referă nu numai la crima împotriva propriei naturi, ci la toate fiinţele vii; şi această Poruncă a fost înscrisă în pieptul omului cu mult înainte de a fi proclamată  pe Sinai.”

Despre autor

avatar

Elis Durica, Content creator și social media manager pentru Envisioneering Group, astrolog renascentist la Oya's Arcana, ador să călătoresc, să experimentez și să împărtășesc!

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.