Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vaccinurile împotriva COVID-19: Eurodeputații solicită solidaritate la nivel european și mondial

0

În cadrul dezbaterii în plen de miercuri cu președinția portugheză și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, eurodeputații au evaluat situația actuală a strategiei UE de vaccinare împotriva COVID-19.

Mulți membri au subliniat faptul că UE a luat decizii-cheie adecvate, în special în ceea ce privește abordarea europeană colectivă asupra vaccinării și apărarea drepturilor cetățenilor săi prin punerea pe primul plan a siguranței și prin asigurarea respectării normelor UE în materie de răspundere legală.

Președinta von der Leyen a susținut alegerea UE de a comanda vaccinuri în mod colectiv, necesitatea solidarității la nivel mondial și decizia de a se axa pe siguranța și eficiența vaccinurilor. Ea a recunoscut că trebuie trase învățăminte din greșelile din trecut, deoarece „nu suntem încă acolo unde am vrea să ne aflăm în lupta împotriva virusului”.

Eurodeputații au subliniat că trebuie găsite soluții pentru ieșirea din criză în spiritul solidarității între statele membre, precum și la nivel mondial. UE are o responsabilitate pentru restul lumii și trebuie să se asigure că vaccinurile sunt distribuite echitabil în întreaga lume, au adăugat aceștia, reiterând faptul că „nimeni nu este în siguranță până când toată lumea este în siguranță”.

Membrii au recunoscut că UE a subestimat provocările legate de producția în masă de vaccinuri și că măsuri concrete de creștere a producției trebuie luate acum ca o prioritate absolută. Mulți eurodeputați au îndemnat Comisia să asigure punerea în aplicare a contractelor existente și, în același timp, să sprijine statele membre în strategiile lor de distribuire a vaccinurilor.

Pentru a consolida încrederea cetățenilor în eforturile de vaccinare și pentru a evita dezinformarea, UE trebuie „să spună adevărul”, au subliniat unii eurodeputați. În acest sens, mulți au reamintit nevoia de transparență în ceea ce privește contractele, precum și de existența unor date cuprinzătoare și clare privind distribuirea vaccinurilor la nivel național.

Având în vedere investițiile mari din bani publici, mai mulți deputați au solicitat, de asemenea, un control parlamentar sporit al punerii în aplicare a strategiei privind vaccinurile.

Urmăriți înregistrarea video a dezbaterii aici. Faceți clic pe numele de mai jos pentru declarații individuale.

Ana Paula Zacarias, Președinția portugheză

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene (partea întâipartea a douapartea a treia)

Manfred Weber (PPE, Germania)

Iratxe García Pérez (S&D, Spania)

Dacian Cioloș (Renew Europe, România)

Marco Zanni (ID, Italia)

Ska Keller (Verzi/EFA, Germania)

Beata Szydło (ECR, Polonia)

Manon Aubry (Stânga, Franța)

Context

La12 ianuarie 2021, eurodeputații au chestionat Comisia cu privire la cele mai recente evoluții în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19. La 19 ianuarie a urmat o dezbatere în plen, axată pe strategia globală a UE pentru COVID-19, în timp ce Comisia a publicat, în aceeași zi, un plan de acțiune actualizat pentru intensificarea luptei împotriva pandemiei.

În cursul dezbaterii în plen din ianuarie, eurodeputații și-au exprimat sprijinul larg pentru abordarea comună a UE în ceea ce privește combaterea pandemiei și au solicitat o transparență totală în ceea ce privește contractele și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.