Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

USR pentru mediu măsoară calitatea aerului din România

0

USR pentru mediu, platforma ecologică a Uniunii Salvați România, a demarat o campanie de măsurare paralelă a calității aerului în România. Inițiatorul este senatorul Allen Coliban, membru al Comisiei pentru Mediu, care a instalat deja doi senzori de monitorizare în București și Brașov.

România a fost condamnată, anul acesta, de Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea constantă a limitelor de poluare a aerului. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, și numărul zilelor cu depășiri nu trebuie să fie mai mare de 35 într-un an. Țara noastră nu a reușit să remedieze problema poluării aerului, iar București, Brașov și Iași fac în continuare obiectul procedurii de infringement.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului are 148 de stații în toată țara, dar unele nu funcționează deloc, iar altele doar parțial. Pe lângă o măsurare corectă a calității aerului, lipsește și o activitate de informare a cetățenilor. Panourile stradale amplasate în București nu mai funcționează de ani buni.

În acest context, USR pentru mediu pornește o măsurare paralelă a calității aerului. Deocamdată, au fost instalați senzori la sediile USR din București, bulevardul Aviatorilor, și din Brașov, vizavi de Teatrul Dramatic. Campania noastră se adresează tuturor cetățenilor, cu scopul formării unei comunități de oameni interesați care își pot procura senzori și pot contribui la strângerea de date.

Senzorii utilizați în campanie sunt realizați de Radu Motișan, expert în tehnologie și om de afaceri din Timișoara, care a creat, până acum, o gamă largă de senzori. Senzorii A3, instalați la sediile USR, măsoară nouă parametri. Un alt senzor dezvoltat de Radu Motișan este mobil și măsoară cinci parametri. Rețeaua dezvoltată este cea mai răspândită din țară și cuprinde peste 100 de senzori. Toate detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul uradmonitor.com.

Poluarea aerului este problema de mediu care apare poate cel mai des în dezbaterile noastre, fie la Comisia pentru Mediu, fie în interiorul USR sau cu alte părți interesate. Și ne dăm seama de fiecare dată că nu știm, de fapt, despre ce vorbim. Autoritățile ascund praful sub preș de mulți ani, datele sunt incomplete sau irelevante și nu știm adevărat nivel al poluării aerului. De asta ne-am decis să construim această comunitate de oameni interesați care să colecteze date reale de poluare. Numai pe baza lor putem lua măsuri de îmbunătățire”, a declarat senatorul Allen Coliban.

Deși de multe ori pe ultimul loc în lista noastră de preocupări, poluarea aerului ne otrăvește sănătatea. Puțin câte puțin, efectele încep să fie simțite fără să putem înțelege ce se întâmplă. Pentru a răspunde acestor probleme, am investit ultimii doi ani pentru a dezvolta uRADMonitor, o rețea globală de monitorizare a poluării. Dezvoltat în Timișoara, proiectul constă în aparate electronice de concepție proprie echipate cu senzori și conectivitate internet. Acestea sunt conectate într-o rețea extinsă globală în peste 40 de țări pentru a măsura în permanență calitatea mediului și impactul asupra sănătății la scară mare”, a declarat Radu Motișan, dezvoltatorul senzorilor de măsurare a calității aerului.

În prezent, în țara noastră există mai multe opțiuni de măsurare a calității aerului. Organizația 2Celsius oferă, de asemenea, posibilitatea de a evalua nivelul de particule în suspensie din aer cu ajutorul unui senzor creat în cadrul unui proiect de citizen science. Detalii, aici.

Pasul următor în campania noastră este de a realiza o hartă integrată care să conțină datele măsurate de senzori. Doar pe baza datelor reale, putem cere măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.