Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Uniunea Europeană va lansa portalul on-line multilingv pentru IMM-uri

0

 Péter Barta, CEO FPP: „ În contextul preocupărilor UE de dezvoltare a acestui sector, România organizează în luna noiembrie a acestui an Conferința Europeană de Microcreditare pentru IMM-uri”.

Comisia de Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută proiectul de lansare a unui portal online multilingv adresat IMM-urilor. Portalul va sprijini întreprinderile mici și mijlocii în identificarea oportunităților de dezvoltare pe piața unică europeană.

În prezent, în Uniunea Europeană funcționează aproximativ 23 de milioane de IMM-uri care reprezintă 99% din totalul societăților europene. Totodată, între anii 2002 – 2010, 85% din locurile de muncă nou create în Uniunea Europeană au fost înregistrate în cadrul IMM-urilor.  În prezent, 75 de milioane de europeni activează în IMM-uri, adică peste 70% din totalul angajaților la nivel european.

„Portalul on-line multilingv va reprezenta dimensiunea digitală a pieței unice europene, factor cheie în asigurarea accesului IMM-urilor cu bunuri și servicii pe piața intracomunitară. Proiectul este vital pentru dezvoltarea sustenabiliă a  IMM-urilor având în vedere că doar 25% dintre acestea au fost active pe piața unică europeană, în timp ce doar 13% au desfășurat activități pe plan internațional, în exteriorul UE”, declară Péter Barta, CEO FPP.

Inițiativa europeană urmează a fi dezbătută în plenul Parlamentului European în luna noiembrie a acestui an. În aceeași lună, România va organiza, cu sprijinul Comisiei Europene, Conferinţa Europeană de Microcreditare, ediţia 2012. Conferința va reuni peste 350 de factori  cheie în domeniul microfinanțării IMM-urilor și va dezbate măsurile care să îmbunătățească accesul acestora la surse de finanțare. Un punct important pe agenda conferinței va fi dezvoltarea microfinanțării IMM-urilor din mediul rural, ca o soluție de a crea locuri de muncă și de a diminua nivelul de sărăcie în aceste zone.

„La ora actuală România are una dintre cele mai scăzute densități a IMM-urilor din Europa. Dacă media europeană se cifreză la 42 de IMM-uri / 100 locuitori în România datele sunt aproape la jumătate față de media europeană, și anume 24 de IMM-uri / 100 de locuitori. Principalele explicații sunt lipsa accesului la finanțare și nivelul scăzut de educație antreprenorială. Conferința din București vizează  îmbunătățirea mecanismului de finațare a IMM-urilor. Cât privește educația antreprenorială datele noastre rezultate din programele de educație pe care le implementăm  arată că tot mai mulți români au înțeles că reușita în afaceri depinde de pregătirea profesională a antreprenorului”, mai spune Péter Barta.

 

Conferința se desfășoară în perioada 8-9 noiembrie 2012 si este organizată de European Microfinance Network cu sprijinul Comisiei Europene, Fondului European de Investiții, Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri din România, Fundația Post-Privatizare și Fondul Român de Contragarantare.

 

 

European Microfinance Network (EMN) este vocea principală a furnizorilor de microfinanţare din Europa. Numărând 95 de organizaţii membre din toate statele Uniunii Europene, EMN promovează activ microfinanţarea ca instrument în lupta împotriva excluziunii sociale şi financiare. Angajamentul conferinţelor EMN, nivelul înalt al vizitelor ce implică schimb de experienţă, traininguri şi cercetări, toate acestea aduc împreună practicieni pentru a împărtăşi viziuni, experienţe şi lecţii învăţate de-a lungul activităţii lor în microfinanţare. Mai mult, EMN promovează cadre de reglementare îmbunătăţite pentru micro antreprenoriat şi ocuparea forţei de muncă prin lobby proactiv la nivel european.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.