Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

UNICEF și Amare Rromentza lansează primul desen animat bilingv din Europa

0

Centrul Rromilor „Amare Rromentza” şi UNICEF România au lansat astăzi primul film de animaţie bilingv “Mashkar amende, e ćhavende” / “Între noi, copiii” din Europa, parte a campaniei pentru participare școlară „Hai la Școală!” inițiată de UNICEF.

Copiii trebuie să învețe care sunt drepturile lor și să cunoască diversitatea de la vârste cât mai mici. Acest desen animat este un instrument inovator și eficient care le permite profesorilor să promoveze o nouă abordare prin intermediul unor exemple și discuții constructive. Sperăm ca va fi folosit în toate școlile din România”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Mashkar amende, e ćhavende” / “Între noi, copiii” este vorbit în limbile română şi rromani, promovând combaterea discriminării, interculturalitatea şi stima de sine etnică a rromilor.

Filmul pune accent pe două mari idei: rromii consideră educaţia şcolară foarte importantă, rasismul fiind unul dintre obstacolele fundamentale ale participării şi performanţei şcolare a copiilor rromi şi identitatea etnică a rromilor este stigmatizată datorită discriminării şi a internalizării imaginii de sine negative, dar puterea exemplului poate creşte stima de sine etnică”, a declarat Delia Grigore, Preşedinte – Centrul Rromilor „AMARE RROMENTZA” .

Eveniment lansare film animatie UNICEF Amare Rromentza foto mica

Pornind de statisticile îngrijorătoare referitoare la copiii care părăsesc şcoala, UNICEF a demarat în 2010 campania “Hai la Școală” de prevenire şi reducere a fenomenelor de absenteism şi abandon şcolar. Intervențiile din cadrul campaniei vizează şcoala, familia şi  comunitatea. Intervențiile la nivelul școlii au ca scop transformarea şcolii într-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor școlari, a directorilor şi a cadrelor didactice pentru a-şi adapta stilul de lucru nevoilor fiecărui elev și pentru a promova diversitatea și interculturalitatea. La nivelul familiei se urmăreşte întărirea legăturii părinţilor cu şcoala, implicarea lor în viaţa şcolară a copiilor lor şi acordarea de sprijin părinţilor prin consiliere şi discuţii individuale. Intervenţiile la nivelul comunităţii urmăresc influenţarea şi mobilizarea membrilor comunităţii pentru a se implica şi a sprijini familiile ai căror copii sunt în risc de abandon şcolar.

Filmul de animație vine însoțit de un ghid de discuții și va fi folosit la formarea continuă a cadrelor didactice care, la rândul lor, îl vor putea utiliza apoi la clasă. De asemenea, el va fi folosit în cadrul școlilor parte a campaniei UNICEF “Hai la Școală”. Pentru a ajunge în toate școlile din România, filmul de animație va fi promovat și distribuit prin intermediul Caselor Corpului Didactic și al inspectoratelor școlare.

Mulțumim Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, care a avut amabilitatea de a găzdui evenimentul.

Despre UNICEF

În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.