UNICEF salută adoptarea Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului

0

 UNICEF salută adoptarea Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020. Strategia vizează promovarea investiției în dezvoltarea și bunăstarea copiilor, pe baza unei abordări holistice și integrate adoptate de toate instituțiile și autoritățile publice, urmărind să asigure astfel respectarea drepturilor copiilor, acoperirea nevoilor lor și accesul universal la serviciile destinate lor. Noua strategie cuprinde o serie de obiective ambițioase printre care acela de a asigura accesul tuturor copiilor la servicii de calitate, de a angaja fonduri și a furniza un pachet minim de servicii și beneficii pentru toți copiii, în special pentru cei aflați în situații vulnerabile, de a preveni și combate toate formele de violență și de a crește participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor.  

NYHQ2011-1174

Această Strategie reprezintă un semnal puternic asupra faptului că drepturile copiilor au devenit o prioritate și că eforturile autorităților locale și naționale se centrează asupra promovării investiției în dezvoltarea copiilor și în incluziunea socială a tuturor acestora. Asigurând servicii integrate, România face un pas înainte în demersul său de a pune interesele copiilor în prim-plan și de a se concentra asupra prevenției”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF în România. „Fondurile europene pot fi mobilizate pentru a îmbunătăți accesul copiilor la servicii de calitate asigurate la nivel local, pentru a promova incluziunea socială a copiilor vulnerabili, pentru a preveni și combate orice formă de violență, și pentru a încuraja participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc”, a adaugat dna. Sandie Blanchet.

Strategia a fost elaborată de un grup de lucru multi-sectorial, din care au făcut parte Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, agenții naționale, autorități descentralizate, reprezentanți ai mediului academic, societatea civilă, asociații ale copiilor, și chiar copii. Întregul proces de lucru a beneficiat de asistență tehnică din partea UNICEF.

Proiectarea Strategiei a avut la bază strategii și recomandări ale Uniunii Europene – Recomandarea Comisiei Europene privind investiția în copii, Recomandările pentru România elaborate în cadrul programelor 2014-2020, Strategia UE 2020, Strategia Europeană, Strategia Consiliului Europei privind drepturile copilului 2012-2015 – armonizându-se, de asemenea, cu celelalte proiecte de strategii naționale.

Despre UNICEF

UNICEF activează în România și în alte 190 de țări și teritorii cu scopul de a ajuta copiii să supraviețuiască și să ducă o viață cât mai bună, de la naștere și până în adolescență. În România,  UNICEF colaborează cu Guvernul, Parlamentul, autoritățile locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali, și cu mass-media pentru a asigura tuturor copiilor și adolescenților acces la îngrijire și educație de calitate, pentru a-i proteja de violență și a-i ajuta să crească într-un mediu familial, pentru a monitoriza respectarea drepturilor copiilor și a mobiliza resurse în beneficiul lor. UNICEF este finanțată în întregime din contribuțiile voluntare ale persoanelor fizice, ale organizațiilor din mediul de afaceri, ale fundațiilor și guvernelor din întreaga lume.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează