Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

UNICEF: Rezultatele și lecțiile învățate din proiectul model Servicii Comunitare pentru Copii pot sprijini toți cei patru milioane de copii din România

0

Patru ministere, șapte instituții de la nivel județean, 38 de autorități locale și 45 de structuri școlare din județul Bacău cu sprijinul UNICEF în România și cu fonduri oferite de Norvegia, prin Norway Grants, au demonstrat că se pot obține rezultate concrete pentru zeci de mii de copii și familiile lor, iar lecțiile învățate pot sprijini extinderea serviciilor integrate pentru toți cei patru milioane de copii din România și pentru familiile lor.

Mihai Buganu, Tove Bruvik Westberg, Sandie Blanchet, Rovana Plumb, Maricica Bita si Sorin Brasoveanu

De rezultatele acestui proiect la care am pus cu toții umărul ne bucurăm astăzi împreună atât noi, dar mai ales cei care beneficiază în mod direct de ele: copiii. Si probabil că nu există un scop mai nobil decât munca în folosul lor. După trei ani de efort, avem în fața noastră nu doar o reușită singulară, ci un superb model de bună practică, pe care îmi doresc sa îl văd multiplicat la nivel național. Aveți în Guvernul Grindeanu un partener permanent în acest sens. Asa cum reflectă și măsurile gândite în Programul nostru de Guvernare, dincolo de afecțiune, copiii au nevoie de investiții responsabile pentru a ne asigura că de acest drept al afecțiunii, al iubirii, al grijii și protectiei noastre au parte toti copiii. Trebuie să ne asigurăm că toți au șanse egale la un viitor bun”, a declarat dna.Rovana Plumb, Ministru delegat pentru fonduri europene.

Proiectul model Servicii Comunitare pentru Copii include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educație Incluzivă de Calitate și campanii de informare, conștientizare și educare pentru copii și părinți deopotrivă.

Fiecare copil are nevoie de servicii integrate de protecție, educație și sănătate pentru a se dezvolta la potențialul maxim. Prin acest proiect demonstrăm că dacă aceste servicii sunt de calitate și disponibile la nivelul comunității, o serie de probleme pot fi prevenite cu costuri rezonabile și beneficii importante pentru copil, familie și comunitate. Ne dorim ca toți cei patru milioane de copii din România să beneficieze de servicii la nivelul comunității, iar lecțiile învățate din modelul de la Bacău pot sprijini acest demers”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În urma evaluării externe a proiectului pilot, 57 asistenți sociali, 36 asistenți medicali comunitari, șapte mediatori sanitari, 36 consilieri școlari, 27 mediatori școlari au identificat 19.000 de copii ca fiind vulnerabili și au livrat pro-activ servicii, 93% din copiii care nu fuseseră înregistrați în sistemul de asigurare medicală sunt acum înscriși pe lista unui medic de familie, iar 100% dintre copiii aflați în risc de separare de familie locuiesc în continuare alături de familiile lor.

Totodată, 45 școli și grădinițe au acum o mai mare capacitate de a oferi educație incluzivă de calitate unui număr de peste 22.000 elevi. 1.400 de cadre didactice și-au dezvoltat competențele în materie de disciplinare pozitivă a copilului, promovând astfel un mediu școlar prietenos, educația interculturală, prevenirea violenței și incluziunea copiilor cu nevoi educaționale speciale. 11.000 de copii au beneficiat de activități organizate în școli prin granturi, iar numărul celor aflați în risc de abandon școlar a scăzut cu 27%. De asemenea, 5.000 de părinți au beneficiat de cursuri de educație parentală și pentru sănătate.

“Incluziunea socială presupune politici coerente și cu viziune pe termen lung, precum și implicarea Guvernului. Suntem încrezători că acest proiect va continua și că va servi ca model pe viitor pentru întărirea eforturilor naționale în beneficiul copiilor”, a declarat E.S. dna. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorului Regatului Norvegiei.

UNICEF în România, împreună cu Guvernul României și parteneri, a lansat în anul 2014 proiectul pilot Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității – Servicii Comunitare pentru Copii cu finanțare prin Norway Grants și din resurse UNICEF. Premisa a fost legată de faptul că implementarea acestui pachet ce asigură intervenție timpurie poate să reducă pe termen scurt și mediu costurile din sectorul social.

La nivel național, partenerii activi în dezvoltarea și implementarea modelului sunt: Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. De asemenea, au contribuit organizații neguvernamentale și mediul academic în multe etape de pregătire sau implementare a diverselor activități. Proiectul pilot a fost realizat în parteneriat cu instituții județene incluzând Consiliul Județean, Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Direcția Județeană de Sănătate Publică, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Inspectoratul Școlar Județean, precum și 38 de autorități publice locale și 45 de structuri școlare.

Mai multe detalii despre:

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre Granturile SEE și norvegiene (EEA si Norway Grants)

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Norvegiei, Islandei și a Principatului Liechtenstein la reducerea disparităților economice și sociale în 16 state din Europa Centrală, de Sud-Est și din zona baltică, precum  și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele beneficiare și cele donatoare.

În cadrul perioadei de programare 2009-2014, România a beneficiat de o alocare de 306 milioane euro, ce sprijină proiecte în domenii precum sănătatea publică, copii și tineri în situații de risc, patrimoniu cultural, sectorul ONG, reducerea sărăciei, justiție și afaceri interne, protecția mediului. Începând cu 13 octombrie 2016, în România se va implementa cadrul financiar 2014-2021 al acestor fonduri, cu o alocare totală de 502,5 milioane euro. Detalii: www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.