UNESCO-L’Oréal premiază tinerele cercetătoare în cadrul celei de a treia ediții a programului de burse naționale „Pentru Femeile din Știinţă” din România

0

 Pe 21 iunie 2012 a avut loc ceremonia de premiere UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă”. În cadrul acestei gale au fost desemnate câştigătoarele celor două burse pentru cercetare, fiecare în valoare de 42.000 lei. Cele două câştigătoare ale ediţiei a treia a programului de burse naţionale UNESCO-L’Oréal sunt Alina Elena Nicolescu (secţiunea Chimie) şi Simona Gurzu (Ştiințele Vieţii).

Juriul a fost format din personalităţi ştiinţifice de prestigiu ale comunităţii ştiinţifice din România: Acad. Maya SIMIONESCU, Preşedinte al Secției de Știinte Biologice a Academiei Române și Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară „N. Simionescu”, Dr. Maria ZAHARESCU, Șef laborator Combinaţii Oxidice şi Ştiinţa Materialelor din Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române, Dr. Raluca VAN STADEN, Şef Laborator de Electrochimie și PATLAB Bucureşti din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată, Dr. Marius ENĂCHESCU, Director General al Centrului de Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie, Universitatea Politehnică Bucureşti, Şerban URSU, expert CNR UNESCO și Gilles ANTOINE, Country Managing Director, L´Oréal România.

„La ora actuală UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă” reprezintă principalul angajament al grupului L’Oréal în direcţia responsabilităţii sociale corporatiste. Totodată, însă, acest program reprezintă mult mai mult pentru noi: este o inspiraţie, o speranţă pentru mai bine, o dorinţă de a susţine societatea şi excelenţa în toate formele ei. În România suntem la a treia ediţie, iar programul reprezintă un angajament pe termen lung în susţinerea progresului ştiinţific al comunităţii locale”, declară Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal România.

 „Ne bucurăm că suntem, în parteneriat cu Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică, parte din acest program prin care noua generaţie de tinere cercetătoare din România beneficiază de sprijinul L’Oréal pentru a-şi dezvolta cariera ştiinţifică. Pentru mii de tinere, pasionate de ştiinţă, dar care se confruntă adesea cu tot felul de piedici, programul „Pentru Femeile din Ştiinţă” reprezintă o încurajare concretă, care le dă încredere. Carierele feminine în ştiinţă reprezintă unul din dezideratele UNESCO, ştiinţa devine astfel mai accesibilă şi mai ales, mai incluzivă”, spune Ani MATEI, Secretar General CNR UNESCO.

 

„Cred cu convingere că astăzi mai mult decât oricând lumea are nevoie de ştiinţă şi ştiinţa are nevoie de femei! Avem nevoie de dedicarea, pasiunea şi implicarea tinerelor cercetătoare, avem nevoie de potenţialul acestor femei extraordinare care se decid să se dedice găsirii de soluţii pentru provocările actuale. Aş vrea să salut toate participantele la programul „Pentru Femeile din Ştiinţă”, pentru că fiecare aplicaţie a dus mai departe interogarea şi răspunsurile ştiinţifice, în domeniile cele mai urgente şi grave cu care ne confruntăm în prezent, de la diminuarea biodiversităţii şi a resurselor naturale la schimbarea climatică, catastrofe naturale şi boli”, afirmă Mirela NEMŢANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal România.

Despre câştigătoarele ediţiei a treia a programului de burse naţionale UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă”

Alina Elena Nicolescu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, iar proiectul ei a pus în evidenţă markerii de metabolism detectaţi prin spectroscopie RMN.

„Societatea are nevoie de cercetare, iar cercetarea are nevoie de toţi tinerii şi tinerele cu vocaţie pentru această activitate, dar de multe ori tinerele cercetătoare au nevoie de un sprijin suplimentar pentru a se menţine în această activitate. Mulţumesc UNESCO-L’Oréal pentru acest sprijin, care dă în primul rând încredere pentru viitor”, spune Alina Elena Nicolescu, câştigătoarea secţiei de Chimie.

Simona Gurzu este şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Târgu Mureş și medic specialist Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, Serviciul de Anatomie Patologică, iar proiectul câştigător a avut ca temă determinări de biologie moleculară în cazuri cu cancer colorectal şi gastric, ca prim pas al modernizării diagnosticului oncopatologic şi al promovării oncoterapiei individualizate în România.

„Prin acest proiect, L’Oréal a ales să treacă de bariera frumuseţii feminine exterioare, fără a o neglija, preţuind-o, dar în acelaşi timp conferindu-i complexitate prin îngrijirea neuronilor femeii care alege să şi-i folosească”, declară Simona Gurzu, câştigătoarea secţiunii Ştiinţele Vieţii.

Programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară. 2012 este al treilea an consecutiv în care programul de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” continuă să ofere suport comunității științifice locale.

Perioada de aplicaţie pentru cea de a treia ediţie a programului de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” a durat din noiembrie 2011 până la finalul lunii martie 2012. Anul acesta au fost înregistrate 31 de aplicaţii: 13 în domeniul Chimiei şi 18 pentru categoria Ştiinţele Vieţii. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale ţării, printre care Bucureşti, Timişoara, Cluj, Baia Mare, Mureş, Iaşi. În comparaţie cu anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 19% în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii.

————— 

Programul „For Women in Science”, la nivel internaţional

Lansat în 1998 de L’Oréal şi UNESCO, programul „For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume.

Din 1998, 72 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării au fost acordate la nivel internaţional pentru femeile cercetător care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 210 cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România – Adriana Jalbă în 2003 şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan în 2004). La nivel naţional, programul „For Women in Science” se desfăşoară în 106 de ţări şi a permis, până în prezent, unui număr de peste 1300 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.

*****

Compania L’Oréal, lider în industria frumuseţii din lume, a sărbătorit recent centenarul – 100 de ani de când a început aventura frumuseţii. Compania care la început avea un singur brand, înfiinţată de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, în timp, liderul mondial în industria frumuseţii, datorită abordării ştiinţifice riguroase, ambiţiei de a cuceri pieţele internaţionale şi căutării permanente a inovaţiei şi calităţii. Astăzi, compania are 23 de branduri la nivel mondial, prezente în toate lanţurile de distribuţie (saloane de cosmetică, pieţe de larg consum, lanţuri de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare şi dezvoltare al grupului – care s-a bucurat în 2010 de un buget anual de 665 milioane de Euro şi de mai mult de 3.400 de cercetători activi în 18 centre de cercetare şi 15 centre de evaluare din întreaga lume – dezvoltă noi molecule şi formule în domeniul îngrijirii părului şi a pielii. L’Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul său privind standardele ridicate de sănătate şi de siguranţa consumatorilor. Compania fabrică mai mult de 4,5 miliarde de produse în fiecare an; numai în 2011 a înregistrat peste 600 patente de cercetare ştiinţifică.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a fost înfiinţată în 1995 şi este instituţie publică în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române şi cu alte instituţii şi organisme centrale.

Comisia Naţională pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanţă de specialitate guvernelor proprii şi delegaţiilor la Conferinţa Generală în domeniul UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio – economice – durabile. Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi profunzimea şi diversitatea culturală românească.

Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice. Academia Română are 181 de membri activi aleşi pe viaţă.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică este instituţie publică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin care acesta îşi realizează atribuţiile în domeniul cercetării. Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării, în acord cu strategia şi cu Programul de guvernare, în scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, lărgirea patrimoniului naţional şi internaţional tehnologic şi de inovare, dezvoltarea economică durabilă, accesul pe piaţa internă, europeană şi pe pieţe globale, realizarea societăţii informaţionale bazate pe cunoaştere, satisfacerea nevoilor cetăţeanului şi creşterea calităţii vieţii acestuia.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.