Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un ranger român va reprezenta Europa?

0

Săptămâna aceasta am primit, de la Federaţia Internaţională a Rangerilor (FIR), vestea că Florin Hălăştăuan, colegul nostru, a fost nominalizat să reprezinte Europa în conducerea FIR.

 

Daca va fi ales, Florin îşi va continua mandatul început în urmă cu trei ani, la Congresul Internaţional al Rangerilor din Bolivia. Sperăm că realegerea sa va fi validată la Congresul care va avea loc în luna noiembrie, în Tanzania.

Din 2009 UN ROMÂN VOTEAZĂ ÎN NUMELE A 6000 DE RANGERI, DIN TOATĂ EUROPA

Peste tot pe unde au umblat, rangerii români au fost ambasadori respectaţi ai României. Drept urmare, începând cu 2009, după Congresul Internaţional al Rangerilor din Bolivia, Florin Hălăştauan reprezintă Europa în conducerea FIR. El susţine interesele a cca 6000 de rangeri europeni.

Remarcabil e faptul că Florin şi Daniel Bal- actualmente salvamontist la Serviciul Public Salvamont Hunedoara- au fost primii rangeri angajaţi în România, după un concurs complex, organizat în anul 2000 de către Administraţia Parcului Naţional Retezat.

Românii şi străinii îl cunosc pe Florin sub numele de Hombre, dat în copilărie de tovarăşii săi de joacă din Hunedoara.

Mai multe asociaţii ale rangerilor din Europa doresc ca, în continuare, să fie reprezentate de un ranger român. Aceasta, datorită calităţilor personale ale rangerilor români şi în pofida faptului că rangerii noştri sunt departe de a avea mijloacele logistice necesare ca să-şi facă meseria.

„Este extrem de greu să faci faţă unor grupuri de braconieri înarmaţi cu arme scumpe cu lunetă, circulând cu maşini de teren la care noi doar putem visa, braconieri care ştiu că pot scăpa basma curată doar cu un simplu telefon dat prietenilor sus-puşi. Rangerul îşi pierde serviciul, iar braconierii îşi văd în continuare de fărădelegi, la adăpostul unui sistem corupt” spune Florina Crişan, membru ARR.

 

CE SUNT RANGERII?

În dicţionarul en-ro, cuvântul ranger e tradus, în mod cu totul neinspirat, prin pădurar.

În viaţa de zi cu zi, rangerii se ocupă, în special, cu protecţia şi conservarea unor zone sălbatice, a  patrimoniului natural, istoric şi cultural.

Mihai Gligan, preşedintele Asociaţiei Rangerilor din România precizează că  „rangerii sunt persoane nominalizate în stadiul actual ca: ranger, agent de teren, gardian ecologic, custode, inspector ecolog, agent ecolog sau persoane fizice care îndeplinesc servicii asociate cu munca de ranger, conform statutului Federaţiei Internaţionale a Rangerilor”.

<<Meseria de ranger vine din istorie, din perioada vechilor regi ai Angliei, când rangerii erau paznicii parcurilor de vânătoare, pentru că nici atunci nu se vâna haotic. Acum un ranger trebuie să ştie să folosească GPS-ul, să facă fotografii, masurători, să cunoască psihologia omului, cum să se poarte cu “infractorii”, cum sa prevină şi apoi să sancţioneze, pentru că unii fură lemne pentru că sunt săraci şi aşa au văzut de mici, alţii culeg fructe de pădure sau ciuperci cum au facut strămoşii lor dintotdeauna>> spune Florin Hălăştăuan.

În aria lor de competenţă, rangerii oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a  altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice. E o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

În multe ţări rangerii sunt percepuţi, în mod simplist, doar ca organe de coerciţie, ca un fel de poliţie a naturii. Rangerul nu doreşte să fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereşte să o facă dacă întâlneşte cazuri de încălcare flagrantă a legilor şi regulilor.

ASOCIAŢIA RANGERILOR DIN ROMÂNIA

Asociaţia Rangerilor din România (ARR) este o organizatie neguvernamentală, apolitică, al cărei scop este conservarea şi utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul reţelei de arii protejate. A luat fiinţă în anul 1996, din iniţiativa unui grup de reprezentanţi ai unor organizaţii neguvenamentale al căror principal obiect de activitate îl reprezintă protecţia patrimoniului natural.

Dupa ce s-a implicat în elaborarea legii ariilor protejate, după ce a contribuit activ la recunoaşterea şi oficializarea profesiilor de ranger şi custode, ARR este în prezent dedicată, în principal, dezvoltării resurselor umane calificate şi competente în administrarea ariilor protejate. Promovarea ariilor protejate prin imagine este cea de-a doua direcţie importantă urmată de organizaţie.

Asociaţia Rangerilor din România,

www.ranger.ro

www.facebook.com/rangeriidinromania.arr

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.