Un ranger român va reprezenta Europa?

0

Săptămâna aceasta am primit, de la Federaţia Internaţională a Rangerilor (FIR), vestea că Florin Hălăştăuan, colegul nostru, a fost nominalizat să reprezinte Europa în conducerea FIR.

 

Daca va fi ales, Florin îşi va continua mandatul început în urmă cu trei ani, la Congresul Internaţional al Rangerilor din Bolivia. Sperăm că realegerea sa va fi validată la Congresul care va avea loc în luna noiembrie, în Tanzania.

Din 2009 UN ROMÂN VOTEAZĂ ÎN NUMELE A 6000 DE RANGERI, DIN TOATĂ EUROPA

Peste tot pe unde au umblat, rangerii români au fost ambasadori respectaţi ai României. Drept urmare, începând cu 2009, după Congresul Internaţional al Rangerilor din Bolivia, Florin Hălăştauan reprezintă Europa în conducerea FIR. El susţine interesele a cca 6000 de rangeri europeni.

Remarcabil e faptul că Florin şi Daniel Bal- actualmente salvamontist la Serviciul Public Salvamont Hunedoara- au fost primii rangeri angajaţi în România, după un concurs complex, organizat în anul 2000 de către Administraţia Parcului Naţional Retezat.

Românii şi străinii îl cunosc pe Florin sub numele de Hombre, dat în copilărie de tovarăşii săi de joacă din Hunedoara.

Mai multe asociaţii ale rangerilor din Europa doresc ca, în continuare, să fie reprezentate de un ranger român. Aceasta, datorită calităţilor personale ale rangerilor români şi în pofida faptului că rangerii noştri sunt departe de a avea mijloacele logistice necesare ca să-şi facă meseria.

„Este extrem de greu să faci faţă unor grupuri de braconieri înarmaţi cu arme scumpe cu lunetă, circulând cu maşini de teren la care noi doar putem visa, braconieri care ştiu că pot scăpa basma curată doar cu un simplu telefon dat prietenilor sus-puşi. Rangerul îşi pierde serviciul, iar braconierii îşi văd în continuare de fărădelegi, la adăpostul unui sistem corupt” spune Florina Crişan, membru ARR.

 

CE SUNT RANGERII?

În dicţionarul en-ro, cuvântul ranger e tradus, în mod cu totul neinspirat, prin pădurar.

În viaţa de zi cu zi, rangerii se ocupă, în special, cu protecţia şi conservarea unor zone sălbatice, a  patrimoniului natural, istoric şi cultural.

Mihai Gligan, preşedintele Asociaţiei Rangerilor din România precizează că  „rangerii sunt persoane nominalizate în stadiul actual ca: ranger, agent de teren, gardian ecologic, custode, inspector ecolog, agent ecolog sau persoane fizice care îndeplinesc servicii asociate cu munca de ranger, conform statutului Federaţiei Internaţionale a Rangerilor”.

<<Meseria de ranger vine din istorie, din perioada vechilor regi ai Angliei, când rangerii erau paznicii parcurilor de vânătoare, pentru că nici atunci nu se vâna haotic. Acum un ranger trebuie să ştie să folosească GPS-ul, să facă fotografii, masurători, să cunoască psihologia omului, cum să se poarte cu “infractorii”, cum sa prevină şi apoi să sancţioneze, pentru că unii fură lemne pentru că sunt săraci şi aşa au văzut de mici, alţii culeg fructe de pădure sau ciuperci cum au facut strămoşii lor dintotdeauna>> spune Florin Hălăştăuan.

În aria lor de competenţă, rangerii oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a  altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice. E o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

În multe ţări rangerii sunt percepuţi, în mod simplist, doar ca organe de coerciţie, ca un fel de poliţie a naturii. Rangerul nu doreşte să fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereşte să o facă dacă întâlneşte cazuri de încălcare flagrantă a legilor şi regulilor.

ASOCIAŢIA RANGERILOR DIN ROMÂNIA

Asociaţia Rangerilor din România (ARR) este o organizatie neguvernamentală, apolitică, al cărei scop este conservarea şi utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul reţelei de arii protejate. A luat fiinţă în anul 1996, din iniţiativa unui grup de reprezentanţi ai unor organizaţii neguvenamentale al căror principal obiect de activitate îl reprezintă protecţia patrimoniului natural.

Dupa ce s-a implicat în elaborarea legii ariilor protejate, după ce a contribuit activ la recunoaşterea şi oficializarea profesiilor de ranger şi custode, ARR este în prezent dedicată, în principal, dezvoltării resurselor umane calificate şi competente în administrarea ariilor protejate. Promovarea ariilor protejate prin imagine este cea de-a doua direcţie importantă urmată de organizaţie.

Asociaţia Rangerilor din România,

www.ranger.ro

www.facebook.com/rangeriidinromania.arr

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează