Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un nou pas în conturarea unei rețele naționale de geoparcuri UNESCO

0
  • Forumul Național al Geoparcurilor din România susține candidatura Ținutului Buzăului la statutul de geoparc internațional UNESCO, deținut în prezent de Geoparcul Țara Hațegului. Un al treilea teritoriu, Oltenia de sub Munte, își propune de asemenea să devină geoparc internațional UNESCO în următorii ani.

Hațeg, 25.11.2020 – Exemplul de dezvoltare durabilă de succes propus de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, este urmat îndeaproape de alte două teritorii din România.

Ținutul Buzăului a obținut recent votul unanim în cadrul Forumului Național al Geoparcurilor din România pentru depunerea, la sfârșitul acestei luni, a dosarului de candidatură în vederea obținerii statutului de geoparc internațional UNESCO.

Oltenia de sub Munte este un alt teritoriu care se află într-o fază avansată pentru a aplica în viitor la obținerea statutului de sit UNESCO, parte a programului pentru Geoștiințe și Geoparcuri.

Întâlnirea Forumului Național al Geoparcurilor s-a desfășurat online și a fost organizată de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Universitatea din București, în baza acordului de colaborare pentru susținerea Programului UNESCO pentru Geoștiinte și Geoparcuri. La întâlnire au participat reprezentanți ai Comisiei UNESCO și ai Universității din București, ai ministerelor de resort, ai unor instituții și organizații cu experiență în dezvoltarea geoparcurilor și conservarea patrimoniului geologic, natural și cultural.

Modelul dezvoltat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este preluat și de alte zone, iar rezultatele foarte bune ale celor două geoparcuri aspirante și profesionalismul echipelor arată formarea unui model românesc și a unei școli, în cadrul Programului pentru Geoparcuri de la Universitatea din București. Cele două teritorii au mari șanse de a deveni situri UNESCO, punând bazele unei rețele naționale ce va contribui la aplicarea obiectivelor Agendei 2030”, afirmă președintele Forumului Alexandru Andrășanu, director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și membru în Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO.

Obținerea statutului de geoparc internațional UNESCO este o procedură complexă, de lungă durată, care presupune o documentare temeinică din punct de vedere științific în domeniile geologie, natură și cultură. O condiție esențială pentru obținerea statutului internațional este aceea ca locuitorii teritoriului, comunitățile locale, să își dorească și să susțină conceptul de geoparc internațional.

Geoparcurile Internaționale sunt unul dintre cele mai dinamice și mai moderne programe UNESCO. Rezultate din evoluția concepției privitoare la relația dintre om, mediu și resursele naturale, geoparcurile sunt un model de abordare sănătoasă, de dezvoltare durabilă și de implicare civică în regiuni cu mare valoare naturală și culturală. În România, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este un adevărat deschizător de drumuri, urmat astăzi de încă două proiecte, realizate de tinere echipe foarte profesioniste, care vor aduce progrese importante în cele două regiuni vizate, Ținutul Buzăului și Oltenia de sub Munte”, a declarat Daniela Zaharia, Secretar – General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Cu o suprafață de 1.036 kilometri pătrați, Ținutul Buzăului acoperă 18 comune, cu o populație totală de 40.000 de locuitori și este o zonă cu o importantă moștenire culturală și naturală. Din punct de vedere geologic, Ținutul Buzăului reprezintă 40 de milioane de ani din evoluția Pământului, relevată în rocile sedimentare și vulcanice din care s-au format Munții Carpați. Vulcani noroioși, focuri vii, munți de sare, chihlimbar unic în lume, sunt doar câteva dintre reperele care spun povestea Ținutului Buzăului.

După depunerea dosarului de candidatură a unui geoparc, urmează o perioadă de evaluare, atât a documentației depuse cât și în teren, realizată de experții UNESCO.

După încheierea evaluărilor, Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO formulează recomandările către Comitetul Executiv al UNESCO, organismul care ia decizia finală de recunoaștere a unui teritoriu drept geoparc internațional UNESCO. Acest statut internațional este evaluat și revalidat la fiecare patru ani. În cazul în care în urma evaluării nu sunt îndeplinite criteriile de calitate, teritoriul își pierde statutul de geoparc internațional UNESCO.

În prezent, în întreaga lume sunt 161 de teritorii din 44 de țări cu statut de geoparcuri internaționale UNESCO. Țara Hațegului este singurul teritoriu din România care deține statutul de Geoparc Internațional UNESCO și, de la obținerea recunoașterii internaționale, în anul 2005, acest statut al său este administrat de Universitatea din București.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 161 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.