Turnul Eiffel este construit din otel „made in Romania”?

61

Update, mai 2015: Citește și articolul publicat de 9am.ro, Simbolul Parisului, atins de geniul romanesc! 10+1 curiozitati despre Turnul Eiffel

Intr-un studiu, publicat in 1889, la Paris, intitulat “Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, Gustave Eiffel vorbeste despre faptul ca simbolul Frantei nu s-ar fi putut construi atat de repede( (in timpul record de numai doi ani si patru luni) fara un sistem tehnic revolutionar inventat de inginerul roman Gheorghe Panculescu.

Sursa: www.9am.ro

„Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie „Made in Resita – Romania”. Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu”, potrivit wikipedia.

Sursa: aici

Update: Daca ai ajuns aici, atunci te invitam sa vizitezi site-ul nostru, RomaniaPozitiva si pentru alte articole! 

Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich , inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal.

Panculescu l-a gazduit pe Gustave Eiffel

structura_turnuluiImpresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane. Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate.

In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea inventiei romanesti.

Aici, Gustave Eiffel, care avea sa devina celebru, i-a vorbit gazdei despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la Paris, pentru Expozitia universala din 1889.

Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea. Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.”

“Structura a fost construită între anii 1887-1889 din oţel produs la Reşiţa, în România. Turnul Eiffel mai are în compoziţie oţel de la furnalul din Govăşdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara. Ea urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarului Revoluţiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 şi deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranţă în acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit în construcţia turnului, în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice” conform wikipedia.org .

(foto wikipedia.org)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

61 de comentarii

 1. avatar

  nicolae stanciu- ROMANIA EXISTA la vremea aceea…Constitutia de la 1866 numea noul stat Romania!
  Profesorul Eugen Stanescu de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie s-a numarat printre putinii cercetatori ai acestui inedit episod. A fost special in Franta pentru a studia cat de cunoscut este aportul inginerului roman la ridicarea simbolului orasului luminii. Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a gasit un studiu intitulat “Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, datat 1887, in care celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construit daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti- Predeal.
  Cat despre „made in Romania” n-am fost sa vad, deci nu ma pronunt!

 2. avatar

  ba chiar din anul 1862 putem vorbii de Romania, cand in timpul domniei lui Cuza s-a adoptat oficial numele de Romania pentru cele 2 principate unite.

 3. avatar

  O alta poveste pentru retardati, lansata de „secu”, pentru a ridica „prestigiul” in lume al unei tari ca vai de mama ei! Pina si Petre Ispirescu ar fi invidios ca nu a scris el un asemenea basm. Romania pozitiva, hai ca ma tavalesc pe jos de ris…

 4. avatar

  Pardon, dar in 1887-89 Resicza era in Austro-Ungaria. De cate ori mai comiteti acest fals grosolan de protocronism ceausist, de sorginte legionara ???????????????????????????????????????????????????????????

 5. avatar

  mister nagy ,
  normal ca Resita era in austro-hungaria , daca ati invadat-o ; nu va mai saturati .
  DAR TOT PE TERITORIUL ROMANIEI ERA – CHIAR DACA ERA OCUPATA DE HUNI MIGRATORI , VENITI SA SE ACIUIE LA NOI .
  N’AVEATI O TARA , SI ATUNCI ATI INCEPUT CU INVADAREA ALTOR TERITORII ,CA SA AVETI SI VOI UN LOC AL VOSTRU .
  Mai bine ati citi si documentati-va : noi suntem din totdeauna aici , dar voi ……venetici cu andras si atila cu corturile calare pe cai .

 6. avatar

  Reșița nu era în România in perioada 1887-89 ci in Imperiul Austro-Ungar deci nu era otel românesc din păcate.

 7. avatar
  Erceanu Vasile on

  De ce ganditi cu … Dosul? O fi fost Resita ocupata de imperiul Austro-ungar dar minereul si forta de munca erau 100% românești deci prin urmare otelul de la tour eiffel este românesc.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.