Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trei elevi români laureaţi ai unui prestigios concurs internaţional de muzică clasică

0

Petru Pane, Ioana Tomescu şi Cristian Ionuţ Petrişor sunt cei trei elevi români laureaţi ai unui prestigious concurs internaţional de muzică clasică a cărui gala finală este programată on line în seara de 20 decembrie, la Sofia.

La concurs au participat peste 120 de clarinetişti din 29 de ţări, precum Franța, Germania, Austria, Italia, Portugalia, Cehia, Israel, Rusia, Bulgaria, Statele Unite, Mexic, Spania, Noua Zeelanda, Croația, România, Turcia, Ungaria, Venezuela, Croația ,China, Japonia etc.

Concursul internaţional de clarinet Sava Dimitrov (16-20 decembrie 2020) este la prima sa ediţie şi, programat iniţial pentru primăvara acestui an, a fost amânat din cauza restricţiilor generate de pandemia de Sars Cov 2 până în luna decembrie  a acestui an, reuşind să aibă loc online şi să se finalizeze prin acordarea de premii, spre deosebire de multe alte competiţii de gen din întreaga lume.

Într-o perioadă în care arta şi cultura sunt considerate în întreaga lume aspecte neesenţiale ale vieţii, trei elevi români aflaţi şi ei în situaţia de a face cursuri on line, chiar în cazul disciplinelor vocaţionale incompatibile cu acest mod de lucru, s-au ambiţionat să demonstreze că excelenţa şi dorinţa de a face performanţă nu pot fi învinse chiar atunci când o planetă întreagă pare că a îngheţat, cel puţin în ceea ce priveşte evoluţia firească din domeniul artelor spectacolului.

Un juriu de top, compus din 10 personalități de primă clasă în domeniu, a selectat câştigătorii tuturor categoriilor în urma evoluţiilor online ale acestora, la categoria B premiul I revenindu-i lui Petru Pane (16 ani, Liceul de muzică “George Enescu” din Bucureşti), premiul III Ioanei Tomescu (16 ani, Liceul de muzică “George Enescu” din Bucureşti), iar la categoria A premiul I revenindu-I lui Petrișor Cristian-Ionuț (14 ani, Liceul de muzică “Dinu Lipatti ” din Bucureşti)

https://clarinetcompetition.savadimitrov.com/sava-dimitrov-international-clarinet-competition-english.html

Petru Pane

Biografie

Născut in anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu

studiul pianului ca elev extern la Liceul George Enescu, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei.

După patru ani de studiu, interesul său se îndreaptă către clarinet, studiind acest instrument cu pasiune la clasa profesorului Ovidiu Căplescu, școala de muzică nr. 3. In această perioadă susține recitaluri la Muzeul Enescu București, la sala Patria – Filarmonica din Brașov, la Palatul Suțu in cadrul stagiunii ACCUMM și la Universitatea Națională de Muzică.

Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală „In memoriam Yehudi Menuhin”,  Premiul II la concursul national Iosif Sava,  Premiul I la concursul „In memoriam Dinu Lipatti”.

A participat la cursurile de vară Summer Academy Kronstadt Brașov 2017 , 2018 si 2019 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu, Horia Dumitrache (Elveția), Dan Avramovici și dirijorul Horia Andreescu. Obtine Premiul I la concursul internațional “Ioan Goia”, Iasi.In luna noiembrie a aceluiași an isi face debutul solistic cu Filarmonica “Mihail Jora” Bacău și maestrul Ovidiu Balan la pupitru. Cânta ca solist cu Orchestra Inginerilor București, câștiga premiul I la concursul național “Victor Giuleanu” (2019). Este selecționat de către Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la concertul de gală ce a avut loc in luna mai la Filarmonica “Ion Dumitrescu”.

Este selectionat in Orchestra Simfonietta ca cel mai tanar suflator din istoricul orchestrei.

In septembrie 2019 este invitat in cadrul prestigiosului festival „George Enescu” pentru a sustine doua scurte recitaluri iar in luna octombrie debuteaza ca solist la Ateneul Roman in cadrul stagiunii „Clasic e fantastic”. In 2020 participă la turneul în aer liber „O harpă de poveste”.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.