Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trei dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai momentului vor dirija finalele Concursului Internațional “George Enescu” 2014

0

Trei dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai momentului – un polonez, un german și un românvor dirija finalele Concursului Internațional “George Enescu” 2014.

Laureat al Concursului George Enescu in anul 1967, cunoscutul pianist Radu Lupu a urcat pe scena Festivalului Enescu chiar in luna septembrie a anului trecu 

Marek Pijarowski, fost director artistic al prestigioasei Filarmonici din Polonia va dirija Finala de Vioară a Concursului Enescu. Ovidiu Bălan, unul dintre cei mai apreciați muzicieni de tradiție est-europeană, va fi dirijorul Finalei de Violoncel. Reputatul pianist și dirijor german Justus Frantz, apropiat al legendarului Leonard Bernstein, va dirija Finala de Pian. Concursul Enescu se desfășoară în această toamnă, între 8 și 27 septembrie.

Trei muzicieni de renume internațional urmează să dirijeze Finalele Concursului Internațional “George Enescu”, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu” și de câștigătorii ediției 2014, pe scena Ateneului Român din București.

Discipol al dirijorului Arvīds Jansons, tatăl renumitului Mariss Jansons, muzicianul Marek Pijarowski va dirija Finala de Vioară a Concursului Enescu. Marek Pijarowski a fost decorat de statul polonez cu Odrinul Artelor și Literelor în Grad de Cavaler și are o carieră în dirijorat de peste 30 de ani. A fost director artistic al prestigioasei Filarmonici din Polonia, precum și director artistic al International Chopin Festival.  Din anul 2007 este director muzical al Poznań Philharmonic Orchestra.

Pianistul și dirijorul Justus Franz a devenit cunoscut în anul 1967, datorită cunoscutei ARD International Music Competition, găzduită de un post de televiziune german și-a făcut debutul ca pianist în 1970, alături de Berlin Philharmonic Orchestra sub bagheta legendarului Herbert von Karajan. În anul 1975, Justus Franz urca pe scenă alături de o altă legendă, care ulteriori i-a devenit și prieten: Leonard Bernstein. Cariera lui Justus Franz ca pianist și dirijor se întinde pe mai bine de 20 de ani. Considerat, de asemenea, un vizionar, Justus Franz a deschis și a sprijinit carierele unor nume importante ale muzicii clasice de astăzi precum Maxim Vengerov, Vadim Repin, Evgeny Kissin și Anna Netrebko. Justus Franz va dirija Finala de Pian a Concursului Enescu.

Ovidiu Bălan va dirija Finala de Violoncel a Concursului și este considerat unul dintre cei mai bine cotați dirijori de tradiție est-europeană este, din 1996, director muzical al orchestrei italiene Domenico Cimarosa Symphony Orchestra. Absolvent al cursurilor Universității Naționale de Muzică din București, din 1973, Ovidiu Bălan a studiat dirijoratul în SUA alături de nume precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa și Sir Georg Solti.

Concursul Internațional “George Enescu”, care se va desfășura între 8 și 27 septembrie 2014, are patru secțiuni –  Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție – și oferă premii în valoare de 100.000 de Euro. Probele competiționale se vor desfășura în două insituții-emblemă ale Capitalei, Ateneul Român și Universitatea Națională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Perioada de înscriere pentru Concurs este 1 ianuarie – 1 iulie 2014, iar informațiile despre regulament și formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu.

Remarcabili solişti precum violonistul  Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotați pianiști români în lume, Radu Lupu și Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu și cei mai performanți artiști români de generație nouă: Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.

logo festivalul George Enescu 2011Mesajul ediției 2014 a Concursului Enescu este: “România contează!”. Cu o tradiție de a lansa artiști deveniți mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul “George Enescu” consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanța României ca jucător pe piața culturală internațională. Reprezintă deopotrivă o oportunitate pentru tinerii muzicieni din România și din întreaga lume precum și un brand care vorbește despre identitatea culturală a românilor.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.